Fasolka po bretońsku nie ma z nią szans. Jest pyszna, aromatyczna i syci na długie godziny

Jeśli lubisz dania na bazie fasoli, ale masz ochotę na coś bogatszego w smaku niż znana wszystkim fasolka po bretońsku, koniecznie poznaj ten przepis. Ta wersja rodem z Bostonu to gęsty, słodko-wytrawny sos, aromat wędzonego boczku i intensywne pomidorowe nuty, które świetnie rozgrzewają.

Fasolka po bostońsku smakuje lepiej niż ta po bretońskuFasolka po bostońsku smakuje lepiej niż ta po bretońsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć obie potrawy łączy fasola i pomidorowa baza, fasolka po bostońsku ma zupełnie inny charakter smakowy. Nie opiera się wyłącznie na koncentracie i majeranku, jak tradycyjna wersja bretońska.

Kluczowy jest tu balans słodyczy i kwasowości. Dodatek melasy, musztardy sarepskiej, octu i sosu sojowego sprawia, że sos staje się głęboki, gęsty i pełen aromatu. To danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na posiłek do odgrzania następnego dnia, bo zyskuje wtedy jeszcze więcej smaku.

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Fasolka po bostońsku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g białej, suchej fasoli,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki melasy,
  • 100 ml wody z gotowania fasoli,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę przepłucz i zalej zimną wodą. Zostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia odlej wodę, zalej świeżą i gotuj do miękkości na małym ogniu. Fasola powinna pozostać jędrna i zachować kształt. Odcedź, pozostawiając 100 ml wody z gotowania.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż powoli na patelni, aż tłuszcz się wytopi. Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
  3. Do składników dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, musztardę, ocet winny, sos sojowy, melasę, cukier i przyprawy. Wlej wodę z fasoli i duś na małym ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu.
  4. Dodaj ugotowaną fasolę i delikatnie wymieszaj. Duś kolejne 10-15 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj gorącą, najlepiej z chrupiącym pieczywem lub ziemniaczanym puree.

Jeśli chcesz wersję wegańską, dodaj tofu lub wędzoną śliwkę. Możesz też podkręcić smak, dodając pieprz cayenne. Fasolka po bostońsku świetnie smakuje ze świeżą bagietką z masłem.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki