Najpierw moczysz Jaśka, a potem robisz z niego tort. Na Lubelszczyźnie to hit
Powinien być puszysty, beżowo-biały, a w smaku słodki, z wyczuwalną migdałową nutą. Pyszny. Aż trudno uwierzyć, że w składzie tego tortu jest poczciwa fasola Jaś. Poznaj ten niecodzienny przysmak z Lubelszczyzny, czyli modryniak.
Tort fasolowy... brzmi nietypowo. Smakuje jednak obłędnie; nic dziwnego, że modryniak, bo taka jest jego oficjalna nazwa, od pięciu lat widnieje na prestiżowej Liście Produktów Tradycyjnych. Znajdziemy go w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze".
Zacznijmy od nazwy. Modryń Kolonia to niewielka miejscowość na Zamojszczyźnie w powiecie hrubieszowskim. Tort fasolowy piecze się tutaj od lat. W końcu fasola jest w tych okolicach jedną z najbardziej powszechnych upraw, a dania z niej są szczególnie popularne.
Już przed wojną miejscowe gospodynie zasłynęły niecodziennymi przepisami na pasztety, pasty czy słodkości z fasoli.
Tort naleśnikowy z jabłkowym farszem. Deser bez pieczenia w jesiennym klimacie
Przepis na tort fasolowy - modryniak
Pierwszy przepis na modryniak pochodzi z lat 60. ub.w., a pierwsza fotografia tortu fasolowego przygotowanego według oryginalnej receptury pochodzi z grudnia 1974 roku. Było to z okazji lokalnego wesela.
Przepis przetrwał do dziś. W 2019 roku modryniak zdobył pierwsze miejsce w kategorii wyroby cukiernicze podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, a rok później został oficjalnie umieszczony na Liście Produktów Tradycyjnych. Od tego czasu gospodynie z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich przygotowują tort fasolowy na różnego rodzaju konkursy kulinarne i prawie wszędzie zdobywają nagrody. Nic dziwnego. Ten przepis nie jest może najłatwiejszy, ale smak modryniaka wynagrodzi trud jego przygotowania.
Jak zrobić tort fasolowy?
Składniki na ciasto fasolowe:
- 1 szkl. fasoli Jaś,
- 8 jajek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 250 g cukru pudru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 80 g zmielonych lub drobno rozdrobnionych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropli olejku migdałowego (lub drobno posiekane migdały).
Składniki na masę śmietanową:
- 3 szkl. śmietanki 36 proc.,
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady,
- płatki migdałowe.
Sposób przygotowania:
- Moczymy fasolę – najlepiej całą noc w zimnej wodzie. Rano odlewamy wodę i dodajemy świeżej. Gotujemy do miękkości przez 2 godziny.
- Miękką już fasolę cedzimy i obieramy ze skórki.
- Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem. Dodajemy przetartą przez sito fasolę, orzechy, bułkę tartą i kilka kropli olejku migdałowego oraz mąkę i proszek do pieczenia.
- Całość bardzo dokładnie mieszamy, dodając delikatnie na koniec ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.
- Gotowe ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.
- W międzyczasie robimy masę. W tym celu czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę.
- Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2-3 części i przekładamy masą śmietanową.
- W wersji uproszczonej, zamiast masy może użyć ulubionego dżemu, budyniu czy konfitury. Według znawców najbardziej pasuje kwaskowaty dżem z porzeczek.
- Przed podaniem tort chłodzimy.
Na wierzchu można rozsmarować lukier z 25 dkg cukru pudru, 1 białka i 1 łyżki soku z owoców lub buraków.