Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki

Przepis na fasolkę po bretońsku warto mieć zawsze pod ręką. To wyjątkowo proste danie jednogarnkowe, które zachwyca wyrazistym smakiem i idealną konsystencją. Choć najczęściej zagęszcza się je mąką, istnieją także inne, równie skuteczne sposoby.

Idealnie gęsta fasolka bez zasmażkiIdealnie gęsta fasolka bez zasmażki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stephen

Fasolkę po bretońsku każdy zna i nie bez powodu, w końcu to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Polsce. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i łatwa do dostosowania do własnych upodobań. Klasyczna wersja potrawy ma bogaty, aromatyczny sos, który najlepiej smakuje, gdy jest gęsty. Jednak zagęszczenie fasolki tradycyjną zasmażką z mąki i masła nie każdemu odpowiada – szczególnie osobom unikającym glutenu lub dbającym o lekką kuchnię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Jak naturalnie zagęścić fasolkę po bretońsku bez mąki?

Najprostszy ze sposobów nie wymaga użycia innych składników – wystarczy to co już masz w garnku. Jeśli chcesz uniknąć klasycznej zasmażki, doskonałym sposobem na zagęszczenie sosu jest wykorzystanie samej fasoli. Wystarczy kilka łyżek miękkiej fasoli wyjętej z gotującej się potrawy rozgnieść widelcem lub zblendować z odrobiną sosu. W ten sposób fasola, pełna naturalnej skrobi, fantastycznie zagęści sos, nadając mu jednocześnie aksamitną konsystencję.

Kolejnym sposób jest równie prosty, ale wymaga wykorzystania dodatkowego składnika. Aby zagęścić sos, możesz użyć koncentratu pomidorowego. To nie tylko skuteczny sposób na zagęszczenie, ale także świetny sposób na wzmocnienie smaku i nadanie potrawie pięknego głębokiego koloru. Koncentrat jest produktem łatwo dostępnym, który większość z nas ma w swojej kuchni, więc w łatwy sposób sprawisz, że twój sos będzie idealnie gęsty.

Inne sposoby na gęsty sos do fasolki

Jeśli marzysz o gęstej fasolce po bretońsku bez dodatkowej mąki, możesz także eksperymentować z innymi składnikami. Przykładowo, niektórzy dodają do potrawy odrobinę startego sera lub ugotowanych i zmiksowanych warzyw, na przykład marchewki i pietruszki. To nie tylko poprawia konsystencję sosu, ale również wzbogaca jego smak.

Warto także pamiętać, że fasolka po bretońsku smakuje jeszcze lepiej, gdy odstawimy ją na chwilę po ugotowaniu. Podczas chłodzenia sos delikatnie gęstnieje, a smaki łączą się ze sobą jeszcze intensywniej, tym samym proces dzieje się całkowicie sam, bez dodawania kolejnych składników i bez twojej ingerencji. Jeśli zastanawiasz się, czy fasolka na drugi dzień będzie wciąż dobra, to absolutnie musisz się martwić i możesz śmiało przygotować większą porcję i odgrzewać ją kolejnego dnia.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀