Fasolka po bretońsku dla niecierpliwych. W 15 minut mam gar pysznego obiadu

Bywa tak, że ochota na konkretne danie przychodzi nagle i nieoczekiwanie. Wyzwaniem jest, kiedy "chodzi" za tobą smak potrawy, która w oryginale robi się kilka godzin. W takich sytuacjach można iść na skróty - fasolka po bretońsku w 15 minut jest tego świetnym przykładem.

Fasolka po bretońsku z jednym mykiem powstanie w kilka chwilFasolka po bretońsku z jednym mykiem powstanie w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Bywa tak, że ochota na konkretne danie przychodzi nagle i nieoczekiwanie. Wyzwaniem jest, kiedy "chodzi" za tobą smak potrawy, która w oryginale robi się kilka godzin. W takich sytuacjach można iść na skróty - fasolka po bretońsku w 15 minut jest tego świetnym przykładem. W oryginalnym przepisie przygotowanie fasolki po bretońsku zaczyna się od namaczania fasoli. W poniższej wersji ten etap pominiesz, wykorzystując konkretny produkt z kuchennej szafki.

Idealna konsystencja i smak

Główne składniki to oczywiście fasola – najczęściej fasola Jaś – oraz mięsny dodatek. To właśnie te produkty nadają daniu charakterystyczny smak i aromat. Nie można zapomnieć o przecierze pomidorowym lub koncentracie, który stanowi bazę sosu, oraz cebuli, czosnku i przyprawach takich jak majeranek, liść laurowy czy ziele angielskie. Zdarza się też, że konsystencję zagęszcza się zasmażką lub dodatkiem mąki ziemniaczanej. W ekspresowym przepisie polecam jednak dodanie zalewy z fasolki. Ta sprawi, że całość nieco się zagęści, a tym samym będzie to typowe jednogarnkowe danie obiadowe, a nie forma rzadszej zupy z fasolką. Jeśli też zależy ci na intensywniejszym smaku fasolki, która lekko się rozgotuje, przecier możesz dodać pod sam koniec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Fasolka po bretońsku w 15 minut

Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podawana z wiejskim chlebem lub ziemniakami, które doskonale wchłaniają aromatyczny sos. To danie, które można modyfikować według własnych upodobań, dodając więcej warzyw, przypraw lub różne rodzaje mięsa. Dzięki temu fasolka po bretońsku zyskuje na różnorodności i może być serwowana na różne okazje. Poniżej składniki i przygotowanie ekspresowej wersji fasolki po bretońsku.

Składniki:

  • 3 puszki gotowej fasoli grubej (po 400 g każda, po odlaniu zalewy 240 g),
  • 2 pętka kiełbasy wiejskiej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 5 łyżek ketchupu z dobrym składem,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wlej olej do garnka i dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę.
  2. Podsmażaj ją, mieszając, żeby się nie przypaliła.
  3. Następnie wlej bulion, ziele i liść. Chwilę gotuj.
  4. Kiedy kiełbasa i warzywa się pogotują, dodaj odcedzoną fasolę, wsyp majeranek, wymieszaj i zagotuj.
  5. Po zagotowaniu dodaj przecier lub keczup.
  6. Na koniec dosyp cukier, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej