Fasolka po bretońsku dla niecierpliwych. W 15 minut mam gar pysznego obiadu
Bywa tak, że ochota na konkretne danie przychodzi nagle i nieoczekiwanie. Wyzwaniem jest, kiedy "chodzi" za tobą smak potrawy, która w oryginale robi się kilka godzin. W takich sytuacjach można iść na skróty - fasolka po bretońsku w 15 minut jest tego świetnym przykładem.
14.10.2024 | aktual.: 14.10.2024 10:05
Bywa tak, że ochota na konkretne danie przychodzi nagle i nieoczekiwanie. Wyzwaniem jest, kiedy "chodzi" za tobą smak potrawy, która w oryginale robi się kilka godzin. W takich sytuacjach można iść na skróty - fasolka po bretońsku w 15 minut jest tego świetnym przykładem. W oryginalnym przepisie przygotowanie fasolki po bretońsku zaczyna się od namaczania fasoli. W poniższej wersji ten etap pominiesz, wykorzystując konkretny produkt z kuchennej szafki.
Idealna konsystencja i smak
Główne składniki to oczywiście fasola – najczęściej fasola Jaś – oraz mięsny dodatek. To właśnie te produkty nadają daniu charakterystyczny smak i aromat. Nie można zapomnieć o przecierze pomidorowym lub koncentracie, który stanowi bazę sosu, oraz cebuli, czosnku i przyprawach takich jak majeranek, liść laurowy czy ziele angielskie. Zdarza się też, że konsystencję zagęszcza się zasmażką lub dodatkiem mąki ziemniaczanej. W ekspresowym przepisie polecam jednak dodanie zalewy z fasolki. Ta sprawi, że całość nieco się zagęści, a tym samym będzie to typowe jednogarnkowe danie obiadowe, a nie forma rzadszej zupy z fasolką. Jeśli też zależy ci na intensywniejszym smaku fasolki, która lekko się rozgotuje, przecier możesz dodać pod sam koniec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka po bretońsku w 15 minut
Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podawana z wiejskim chlebem lub ziemniakami, które doskonale wchłaniają aromatyczny sos. To danie, które można modyfikować według własnych upodobań, dodając więcej warzyw, przypraw lub różne rodzaje mięsa. Dzięki temu fasolka po bretońsku zyskuje na różnorodności i może być serwowana na różne okazje. Poniżej składniki i przygotowanie ekspresowej wersji fasolki po bretońsku.
Składniki:
- 3 puszki gotowej fasoli grubej (po 400 g każda, po odlaniu zalewy 240 g),
- 2 pętka kiełbasy wiejskiej,
- 1 łyżka oleju,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 5 łyżek ketchupu z dobrym składem,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki cukru,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Wlej olej do garnka i dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę.
- Podsmażaj ją, mieszając, żeby się nie przypaliła.
- Następnie wlej bulion, ziele i liść. Chwilę gotuj.
- Kiedy kiełbasa i warzywa się pogotują, dodaj odcedzoną fasolę, wsyp majeranek, wymieszaj i zagotuj.
- Po zagotowaniu dodaj przecier lub keczup.
- Na koniec dosyp cukier, dopraw do smaku solą i pieprzem.