Fasolka, ale nie po bretońsku. Ten przepis pokochała moja rodzina

Fasolka po bretońsku to prosta, szybka, sycąca potrawa, którą Polacy pokochali od pierwszego wejrzenia. I chociaż w tym przypadku zgadzam się z ich kulinarnym gustem, to od czasu do czasu lubię przygotować alternatywną wersję tego dania. W ruch pójdą suszone grzyby i boczuś. Pycha!

Fasolka prawie jak po bretońsku, ale lepsza. Te dodatki robią robotęFasolka prawie jak po bretońsku, ale lepsza. Te dodatki robią robotę
Źródło zdjęć: © Canva | dulezidar

Na początku krótkie wyjaśnienie. Fasolka po bretońsku to jedna z tych potraw, których nazwą nie powinniśmy się do końca sugerować. Ktoś mógłby powiedzieć: jak można zmieniać oryginalny, tradycyjny przepis na tę potrawę, nad którym tak długo pracowali Bretończycy?! Cóż, odpowiadam: fasolka po bretońsku wcale nie pochodzi z Bretanii (czyli północno-zachodniej Francji), lecz jest stałym elementem kuchni polskiej. Na dodatek takim, który ciągle ulega mniejszym lub większym zmianom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Skąd w takim razie wzięła się nazwa tego popularnego dania? To bardzo proste. W kuchni francuskiej często używa się białej fasoli coco de Paimpol, której polski odpowiednik jest nam znany jako Jaś. Tę konotację postanowiono kiedyś podkreślić, nazywając potrawę składającą się z fasoli duszonej w sosie pomidorowym fasolą "po bretońsku". Tak zostało do dziś, chociaż skład dania ulegał licznym zmianom. Tak też było w przypadku obiadu, który postanowiłem zaserwować rodzinie.

Co postanowiłem zmienić w klasycznym przepisie? Niewiele, ale jednocześnie wystarczająco, by poczuć znaczącą różnicę. Obiad wychodzi aromatyczny i sycący, a przygotowane w ten sposób danie jednogarnkowe to prosty sposób na nakarmienie całej rodziny niewielkim wysiłkiem. Poniżej przedstawiam pełną recepturę. Powodzenia!

Fasolka prawie jak po bretońsku

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś,
  • 400 g ulubionej kiełbasy,
  • garstka suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 1 słoiczek papryki konserwowej,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra,
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie).
Fasolka to dobry składnik na danie jednogarnkowe
Fasolka to dobry składnik na danie jednogarnkowe © Canva | undefined undefined

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed gotowaniem wrzucam fasolę do zimnej wody i namaczam. Następnego dnia gotuję w osolonej wodzie przez około godzinę.
  2. Grzyby suszone gotuję. Cebulę siekam i podsmażam na oleju.
  3. Teraz do warzywa dodaję pokrojony w kostkę boczek. Następnie dorzucam kiełbasę i ugotowane i posiekane grzyby.
  4. Gdy składniki będą już podsmażone, dokładam do nich fasolę Jaś, pokrojone ogórki i paprykę konserwową.
  5. Zalewam passatą pomidorową i doprawiam do smaku. Jeśli mam czas, gotuję całość tak długo, aż sama zgęstnieje. Jeśli nie, zagęszczam sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej