Fasolka, ale nie po bretońsku. Ten przepis pokochała moja rodzina

Fasolka po bretońsku to prosta, szybka, sycąca potrawa, którą Polacy pokochali od pierwszego wejrzenia. I chociaż w tym przypadku zgadzam się z ich kulinarnym gustem, to od czasu do czasu lubię przygotować alternatywną wersję tego dania. W ruch pójdą suszone grzyby i boczuś. Pycha!

Fasolka prawie jak po bretońsku, ale lepsza. Te dodatki robią robotę
Fasolka prawie jak po bretońsku, ale lepsza. Te dodatki robią robotę
Źródło zdjęć: © Canva | dulezidar

10.07.2024 07:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na początku krótkie wyjaśnienie. Fasolka po bretońsku to jedna z tych potraw, których nazwą nie powinniśmy się do końca sugerować. Ktoś mógłby powiedzieć: jak można zmieniać oryginalny, tradycyjny przepis na tę potrawę, nad którym tak długo pracowali Bretończycy?! Cóż, odpowiadam: fasolka po bretońsku wcale nie pochodzi z Bretanii (czyli północno-zachodniej Francji), lecz jest stałym elementem kuchni polskiej. Na dodatek takim, który ciągle ulega mniejszym lub większym zmianom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd w takim razie wzięła się nazwa tego popularnego dania? To bardzo proste. W kuchni francuskiej często używa się białej fasoli coco de Paimpol, której polski odpowiednik jest nam znany jako Jaś. Tę konotację postanowiono kiedyś podkreślić, nazywając potrawę składającą się z fasoli duszonej w sosie pomidorowym fasolą "po bretońsku". Tak zostało do dziś, chociaż skład dania ulegał licznym zmianom. Tak też było w przypadku obiadu, który postanowiłem zaserwować rodzinie.

Co postanowiłem zmienić w klasycznym przepisie? Niewiele, ale jednocześnie wystarczająco, by poczuć znaczącą różnicę. Obiad wychodzi aromatyczny i sycący, a przygotowane w ten sposób danie jednogarnkowe to prosty sposób na nakarmienie całej rodziny niewielkim wysiłkiem. Poniżej przedstawiam pełną recepturę. Powodzenia!

Fasolka prawie jak po bretońsku

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś,
  • 400 g ulubionej kiełbasy,
  • garstka suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 1 słoiczek papryki konserwowej,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra,
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie).
Fasolka to dobry składnik na danie jednogarnkowe
Fasolka to dobry składnik na danie jednogarnkowe© Canva | undefined undefined

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed gotowaniem wrzucam fasolę do zimnej wody i namaczam. Następnego dnia gotuję w osolonej wodzie przez około godzinę.
  2. Grzyby suszone gotuję. Cebulę siekam i podsmażam na oleju.
  3. Teraz do warzywa dodaję pokrojony w kostkę boczek. Następnie dorzucam kiełbasę i ugotowane i posiekane grzyby.
  4. Gdy składniki będą już podsmażone, dokładam do nich fasolę Jaś, pokrojone ogórki i paprykę konserwową.
  5. Zalewam passatą pomidorową i doprawiam do smaku. Jeśli mam czas, gotuję całość tak długo, aż sama zgęstnieje. Jeśli nie, zagęszczam sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Smacznego!