Fasolka, ale nie po bretońsku. Ten przepis pokochała moja rodzina
Fasolka po bretońsku to prosta, szybka, sycąca potrawa, którą Polacy pokochali od pierwszego wejrzenia. I chociaż w tym przypadku zgadzam się z ich kulinarnym gustem, to od czasu do czasu lubię przygotować alternatywną wersję tego dania. W ruch pójdą suszone grzyby i boczuś. Pycha!
10.07.2024 07:58
Na początku krótkie wyjaśnienie. Fasolka po bretońsku to jedna z tych potraw, których nazwą nie powinniśmy się do końca sugerować. Ktoś mógłby powiedzieć: jak można zmieniać oryginalny, tradycyjny przepis na tę potrawę, nad którym tak długo pracowali Bretończycy?! Cóż, odpowiadam: fasolka po bretońsku wcale nie pochodzi z Bretanii (czyli północno-zachodniej Francji), lecz jest stałym elementem kuchni polskiej. Na dodatek takim, który ciągle ulega mniejszym lub większym zmianom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd w takim razie wzięła się nazwa tego popularnego dania? To bardzo proste. W kuchni francuskiej często używa się białej fasoli coco de Paimpol, której polski odpowiednik jest nam znany jako Jaś. Tę konotację postanowiono kiedyś podkreślić, nazywając potrawę składającą się z fasoli duszonej w sosie pomidorowym fasolą "po bretońsku". Tak zostało do dziś, chociaż skład dania ulegał licznym zmianom. Tak też było w przypadku obiadu, który postanowiłem zaserwować rodzinie.
Zobacz także
Co postanowiłem zmienić w klasycznym przepisie? Niewiele, ale jednocześnie wystarczająco, by poczuć znaczącą różnicę. Obiad wychodzi aromatyczny i sycący, a przygotowane w ten sposób danie jednogarnkowe to prosty sposób na nakarmienie całej rodziny niewielkim wysiłkiem. Poniżej przedstawiam pełną recepturę. Powodzenia!
Fasolka prawie jak po bretońsku
Składniki:
- 400 g fasoli Jaś,
- 400 g ulubionej kiełbasy,
- garstka suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 100 g boczku wędzonego,
- kilka ogórków konserwowych,
- 1 słoiczek papryki konserwowej,
- passata pomidorowa,
- sól, pieprz,
- papryka ostra,
- 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Dzień przed gotowaniem wrzucam fasolę do zimnej wody i namaczam. Następnego dnia gotuję w osolonej wodzie przez około godzinę.
- Grzyby suszone gotuję. Cebulę siekam i podsmażam na oleju.
- Teraz do warzywa dodaję pokrojony w kostkę boczek. Następnie dorzucam kiełbasę i ugotowane i posiekane grzyby.
- Gdy składniki będą już podsmażone, dokładam do nich fasolę Jaś, pokrojone ogórki i paprykę konserwową.
- Zalewam passatą pomidorową i doprawiam do smaku. Jeśli mam czas, gotuję całość tak długo, aż sama zgęstnieje. Jeśli nie, zagęszczam sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Smacznego!