Fasolka, ale nie po bretońsku. Ten przepis pokochała moja rodzina

Fasolka prawie jak po bretońsku, ale lepsza. Te dodatki robią robotę
Fasolka prawie jak po bretońsku, ale lepsza. Te dodatki robią robotę
Źródło zdjęć: © Canva | dulezidar

10.07.2024 07:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fasolka po bretońsku to prosta, szybka, sycąca potrawa, którą Polacy pokochali od pierwszego wejrzenia. I chociaż w tym przypadku zgadzam się z ich kulinarnym gustem, to od czasu do czasu lubię przygotować alternatywną wersję tego dania. W ruch pójdą suszone grzyby i boczuś. Pycha!

Na początku krótkie wyjaśnienie. Fasolka po bretońsku to jedna z tych potraw, których nazwą nie powinniśmy się do końca sugerować. Ktoś mógłby powiedzieć: jak można zmieniać oryginalny, tradycyjny przepis na tę potrawę, nad którym tak długo pracowali Bretończycy?! Cóż, odpowiadam: fasolka po bretońsku wcale nie pochodzi z Bretanii (czyli północno-zachodniej Francji), lecz jest stałym elementem kuchni polskiej. Na dodatek takim, który ciągle ulega mniejszym lub większym zmianom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd w takim razie wzięła się nazwa tego popularnego dania? To bardzo proste. W kuchni francuskiej często używa się białej fasoli coco de Paimpol, której polski odpowiednik jest nam znany jako Jaś. Tę konotację postanowiono kiedyś podkreślić, nazywając potrawę składającą się z fasoli duszonej w sosie pomidorowym fasolą "po bretońsku". Tak zostało do dziś, chociaż skład dania ulegał licznym zmianom. Tak też było w przypadku obiadu, który postanowiłem zaserwować rodzinie.

Co postanowiłem zmienić w klasycznym przepisie? Niewiele, ale jednocześnie wystarczająco, by poczuć znaczącą różnicę. Obiad wychodzi aromatyczny i sycący, a przygotowane w ten sposób danie jednogarnkowe to prosty sposób na nakarmienie całej rodziny niewielkim wysiłkiem. Poniżej przedstawiam pełną recepturę. Powodzenia!

Fasolka prawie jak po bretońsku

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś,
  • 400 g ulubionej kiełbasy,
  • garstka suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 1 słoiczek papryki konserwowej,
  • passata pomidorowa,
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra,
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie).
Fasolka to dobry składnik na danie jednogarnkowe
Fasolka to dobry składnik na danie jednogarnkowe© Canva | undefined undefined

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed gotowaniem wrzucam fasolę do zimnej wody i namaczam. Następnego dnia gotuję w osolonej wodzie przez około godzinę.
  2. Grzyby suszone gotuję. Cebulę siekam i podsmażam na oleju.
  3. Teraz do warzywa dodaję pokrojony w kostkę boczek. Następnie dorzucam kiełbasę i ugotowane i posiekane grzyby.
  4. Gdy składniki będą już podsmażone, dokładam do nich fasolę Jaś, pokrojone ogórki i paprykę konserwową.
  5. Zalewam passatą pomidorową i doprawiam do smaku. Jeśli mam czas, gotuję całość tak długo, aż sama zgęstnieje. Jeśli nie, zagęszczam sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także