PrzepisSzybki obiadSkładniki wrzucasz do jednego garnka i masz obiad na 3 dni. Bez sterty brudnych naczyń

Składniki wrzucasz do jednego garnka i masz obiad na 3 dni. Bez sterty brudnych naczyń

Chłopski garnek to idealna propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowy obiad jest łatwy w przygotowaniu i wystarczy na więcej niż tylko jeden dzień. Po podgrzaniu tylko zyskuje na smaku, dzięki czemu sprawdzi się w zabieganym tygodniu.

Obiad dla całej rodziny - Pyszności
Obiad dla całej rodziny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.04.2024 16:39

W chłopskim garnku sporo się dzieje - jest kiełbasa, są ziemniaki, marchewka, cebula i papryka. Zdecydowanie jest sycąco i naje się każdy - zarówno wracający ze szkoły nastolatek czy dorosły po całym dniu pracy, również tej fizycznej. To idealny pomysł na obiad dla zabieganych osób - całość można przygotować wcześniej, aby później tylko odgrzewać gotowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłopski garnek - pomysł na sycący obiad

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad, chłopski garnek to idealny wybór. Przygotowanie chłopokiego garnka jest banalnie proste. Wystarczy podsmażyć cebulę i boczek, dodać kiełbasę i pokrojone warzywa, zalać bulionem lub rosołem i dusić do miękkości. Na koniec można doprawić danie solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Można wykorzystać tutaj rosół, który został po niedzielnym obiedzie.

Chłopski garnek
Chłopski garnek© Adobe Stock

Chłopski garnek to danie, które można dowolnie modyfikować. Możesz dodawać do niego inne rodzaje mięsa, wędlin i wędzonek, a także różne warzywa, np. młodą kapustę, fasolkę szparagową czy pieczarki.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 średnich pieczarek,
  • 600 ml bulionu,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę posiekaj, ziemniaki i paprykę pokrój w paski, pieczarki i marchewkę w plasterki.
  3. W głębokim garnku podsmaż boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dorzuć kiełbasę i przesmaż całość.
  4. Następnie dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 3 minuty.
  5. Dorzuć pieczarki i podsmażaj, aż się zarumienią.
  6. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz paprykę. Smaż wszystko przez 5 minut.
  7. Dorzuć wszystkie przyprawy, zalej bulionem i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to ok. 20-25 minut.
  8. Na koniec dopraw do smaku.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie