Składniki wrzucasz do jednego garnka i masz obiad na 3 dni. Bez sterty brudnych naczyń
Chłopski garnek to idealna propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowy obiad jest łatwy w przygotowaniu i wystarczy na więcej niż tylko jeden dzień. Po podgrzaniu tylko zyskuje na smaku, dzięki czemu sprawdzi się w zabieganym tygodniu.
19.04.2024 16:39
W chłopskim garnku sporo się dzieje - jest kiełbasa, są ziemniaki, marchewka, cebula i papryka. Zdecydowanie jest sycąco i naje się każdy - zarówno wracający ze szkoły nastolatek czy dorosły po całym dniu pracy, również tej fizycznej. To idealny pomysł na obiad dla zabieganych osób - całość można przygotować wcześniej, aby później tylko odgrzewać gotowy obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłopski garnek - pomysł na sycący obiad
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad, chłopski garnek to idealny wybór. Przygotowanie chłopokiego garnka jest banalnie proste. Wystarczy podsmażyć cebulę i boczek, dodać kiełbasę i pokrojone warzywa, zalać bulionem lub rosołem i dusić do miękkości. Na koniec można doprawić danie solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Można wykorzystać tutaj rosół, który został po niedzielnym obiedzie.
Chłopski garnek to danie, które można dowolnie modyfikować. Możesz dodawać do niego inne rodzaje mięsa, wędlin i wędzonek, a także różne warzywa, np. młodą kapustę, fasolkę szparagową czy pieczarki.
Składniki:
- 400 g kiełbasy,
- 300 g wędzonego boczku,
- 5 dużych ziemniaków,
- 2 duże cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 2 średnie papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 średnich pieczarek,
- 600 ml bulionu,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pokrój mięso na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekaj, ziemniaki i paprykę pokrój w paski, pieczarki i marchewkę w plasterki.
- W głębokim garnku podsmaż boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dorzuć kiełbasę i przesmaż całość.
- Następnie dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 3 minuty.
- Dorzuć pieczarki i podsmażaj, aż się zarumienią.
- Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz paprykę. Smaż wszystko przez 5 minut.
- Dorzuć wszystkie przyprawy, zalej bulionem i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to ok. 20-25 minut.
- Na koniec dopraw do smaku.
Smacznego!