Składniki wrzucasz do jednego garnka i masz obiad na 3 dni. Bez sterty brudnych naczyń

Chłopski garnek to idealna propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jednogarnkowy obiad jest łatwy w przygotowaniu i wystarczy na więcej niż tylko jeden dzień. Po podgrzaniu tylko zyskuje na smaku, dzięki czemu sprawdzi się w zabieganym tygodniu.

Obiad dla całej rodziny - PysznościObiad dla całej rodziny - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W chłopskim garnku sporo się dzieje - jest kiełbasa, są ziemniaki, marchewka, cebula i papryka. Zdecydowanie jest sycąco i naje się każdy - zarówno wracający ze szkoły nastolatek czy dorosły po całym dniu pracy, również tej fizycznej. To idealny pomysł na obiad dla zabieganych osób - całość można przygotować wcześniej, aby później tylko odgrzewać gotowy obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne babeczki w ciekawym kolorze staną się hitem tej wiosny

Chłopski garnek - pomysł na sycący obiad

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad, chłopski garnek to idealny wybór. Przygotowanie chłopokiego garnka jest banalnie proste. Wystarczy podsmażyć cebulę i boczek, dodać kiełbasę i pokrojone warzywa, zalać bulionem lub rosołem i dusić do miękkości. Na koniec można doprawić danie solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Można wykorzystać tutaj rosół, który został po niedzielnym obiedzie.

Chłopski garnek
Chłopski garnek © Adobe Stock

Chłopski garnek to danie, które można dowolnie modyfikować. Możesz dodawać do niego inne rodzaje mięsa, wędlin i wędzonek, a także różne warzywa, np. młodą kapustę, fasolkę szparagową czy pieczarki.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 średnich pieczarek,
  • 600 ml bulionu,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę posiekaj, ziemniaki i paprykę pokrój w paski, pieczarki i marchewkę w plasterki.
  3. W głębokim garnku podsmaż boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dorzuć kiełbasę i przesmaż całość.
  4. Następnie dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 3 minuty.
  5. Dorzuć pieczarki i podsmażaj, aż się zarumienią.
  6. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę oraz paprykę. Smaż wszystko przez 5 minut.
  7. Dorzuć wszystkie przyprawy, zalej bulionem i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to ok. 20-25 minut.
  8. Na koniec dopraw do smaku.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej