Duszona młoda kapusta z boczkiem z przepisu dziadka Lucka. Gotuję całą wiosnę i wciąż nie mam dość
Duszona młoda kapusta to rarytas serwowany od pokoleń. Podana z porządną garścią koperku i podduszona wśród skwierczących kawałków boczku jest solidną dawką smaku, aromatu, szczęścia. Trudno się od niej oderwać.
17.04.2024 16:58
Jak to możliwe, że coś tak prostego jak duszona młoda kapusta może wzbudzać taki zachwyt? Za wszystkim stoją wspaniałe walory kulinarne młodej kapusty, której słodycz i delikatność powala na kolana. Podduś ją z boczkiem - jak robi to dziadek Lucek - a będziesz odtwarzać ten przepis całą wiosnę. Ja nigdy nie mam jej dosyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszona młoda kapusta - ideale danie na wiosnę
Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, bo od maja do sierpnia, warto więc korzystać z jej delikatnego smaku, póki jest taka możliwość. Za pojęciem młoda kapusta kryje się zwykła biała kapusta, tyle że pochodząca ze wczesnego zbioru. Charakteryzują ją kruche liście, delikatny i słodki smak.
Zastosowanie młodej kapusty i kapusty białej w kuchni jest podobne, jednak potrawy przygotowane na bazie tej pierwszej są dużo łagodniejsze w smaku. Ponadto młoda kapusta ma zdecydowanie więcej witaminy C od w pełni dojrzałej białej, a także wykazuje właściwości detoksykujące, a zawarte w niej naturalne enzymy i błonnik stymulują pracę jelit, wspomagając proces trawienia.
Przygotowanie duszonej młodej kapusty to bułka z masłem. Warzywo wystarczy poszatkować i dusić na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Niezbędny będzie koperek, który idealnie pasuje do tej kompozycji. W wersji mięsnej można wykorzystać smażoną kiełbasę lub - jak robi to dziadek Lucek - smażony boczek.
Duszona młoda kapusta. Przepis
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty,
- 100 g boczku wędzonego,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka wody lub bulionu,
- świeży koperek,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Poszatkuj kapustę, boczek pokrój w niewielką kostkę.
- boczek przesmaż na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumieni i zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Następnie dodaj kapustę i smaż dalej całość.
- Kiedy kapusta lekko zmięknie, dodaj bulion, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
- Duś całość do miękkości na małym ogniu przez ok.40 minut.
- Na końcu dodaj do kapusty łyżkę masła, całość oprósz siekanym koperkiem.