Duszona młoda kapusta z boczkiem z przepisu dziadka Lucka. Gotuję całą wiosnę i wciąż nie mam dość

Duszona młoda kapusta to rarytas serwowany od pokoleń. Podana z porządną garścią koperku i podduszona wśród skwierczących kawałków boczku jest solidną dawką smaku, aromatu, szczęścia. Trudno się od niej oderwać.

Duszona młoda kapustaDuszona młoda kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak to możliwe, że coś tak prostego jak duszona młoda kapusta może wzbudzać taki zachwyt? Za wszystkim stoją wspaniałe walory kulinarne młodej kapusty, której słodycz i delikatność powala na kolana. Podduś ją z boczkiem - jak robi to dziadek Lucek - a będziesz odtwarzać ten przepis całą wiosnę. Ja nigdy nie mam jej dosyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka i ziemniaki podaję w zupełnie inny sposób. Przy ich pomocy tworzę genialną szachownicę

Duszona młoda kapusta - ideale danie na wiosnę

Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, bo od maja do sierpnia, warto więc korzystać z jej delikatnego smaku, póki jest taka możliwość. Za pojęciem młoda kapusta kryje się zwykła biała kapusta, tyle że pochodząca ze wczesnego zbioru. Charakteryzują ją kruche liście, delikatny i słodki smak.

Zastosowanie młodej kapusty i kapusty białej w kuchni jest podobne, jednak potrawy przygotowane na bazie tej pierwszej są dużo łagodniejsze w smaku. Ponadto młoda kapusta ma zdecydowanie więcej witaminy C od w pełni dojrzałej białej, a także wykazuje właściwości detoksykujące, a zawarte w niej naturalne enzymy i błonnik stymulują pracę jelit, wspomagając proces trawienia.

Przygotowanie duszonej młodej kapusty to bułka z masłem. Warzywo wystarczy poszatkować i dusić na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Niezbędny będzie koperek, który idealnie pasuje do tej kompozycji. W wersji mięsnej można wykorzystać smażoną kiełbasę lub - jak robi to dziadek Lucek - smażony boczek.

Duszona młoda kapusta to prawdziwy rarytas
Duszona młoda kapusta to prawdziwy rarytas © Pixabay

Duszona młoda kapusta. Przepis

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka wody lub bulionu,
  • świeży koperek,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę, boczek pokrój w niewielką kostkę.
  2. boczek przesmaż na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumieni i zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Następnie dodaj kapustę i smaż dalej całość.
  3. Kiedy kapusta lekko zmięknie, dodaj bulion, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  4. Duś całość do miękkości na małym ogniu przez ok.40 minut.
  5. Na końcu dodaj do kapusty łyżkę masła, całość oprósz siekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione