PrzepisDaniaDuszona młoda kapusta z boczkiem z przepisu dziadka Lucka. Gotuję całą wiosnę i wciąż nie mam dość

Duszona młoda kapusta z boczkiem z przepisu dziadka Lucka. Gotuję całą wiosnę i wciąż nie mam dość

Duszona młoda kapusta
Duszona młoda kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
17.04.2024 16:58

Duszona młoda kapusta to rarytas serwowany od pokoleń. Podana z porządną garścią koperku i podduszona wśród skwierczących kawałków boczku jest solidną dawką smaku, aromatu, szczęścia. Trudno się od niej oderwać.

Jak to możliwe, że coś tak prostego jak duszona młoda kapusta może wzbudzać taki zachwyt? Za wszystkim stoją wspaniałe walory kulinarne młodej kapusty, której słodycz i delikatność powala na kolana. Podduś ją z boczkiem - jak robi to dziadek Lucek - a będziesz odtwarzać ten przepis całą wiosnę. Ja nigdy nie mam jej dosyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszona młoda kapusta - ideale danie na wiosnę

Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, bo od maja do sierpnia, warto więc korzystać z jej delikatnego smaku, póki jest taka możliwość. Za pojęciem młoda kapusta kryje się zwykła biała kapusta, tyle że pochodząca ze wczesnego zbioru. Charakteryzują ją kruche liście, delikatny i słodki smak.

Zastosowanie młodej kapusty i kapusty białej w kuchni jest podobne, jednak potrawy przygotowane na bazie tej pierwszej są dużo łagodniejsze w smaku. Ponadto młoda kapusta ma zdecydowanie więcej witaminy C od w pełni dojrzałej białej, a także wykazuje właściwości detoksykujące, a zawarte w niej naturalne enzymy i błonnik stymulują pracę jelit, wspomagając proces trawienia.

Przygotowanie duszonej młodej kapusty to bułka z masłem. Warzywo wystarczy poszatkować i dusić na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Niezbędny będzie koperek, który idealnie pasuje do tej kompozycji. W wersji mięsnej można wykorzystać smażoną kiełbasę lub - jak robi to dziadek Lucek - smażony boczek.

Duszona młoda kapusta to prawdziwy rarytas
Duszona młoda kapusta to prawdziwy rarytas© Pixabay

Duszona młoda kapusta. Przepis

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka wody lub bulionu,
  • świeży koperek,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę, boczek pokrój w niewielką kostkę.
  2. boczek przesmaż na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumieni i zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Następnie dodaj kapustę i smaż dalej całość.
  3. Kiedy kapusta lekko zmięknie, dodaj bulion, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  4. Duś całość do miękkości na małym ogniu przez ok.40 minut.
  5. Na końcu dodaj do kapusty łyżkę masła, całość oprósz siekanym koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także