PrzepisWielkanocTak przygotowana biała kiełbasa to prawdziwy rarytas. Kluczowe są dwa składniki

Tak przygotowana biała kiełbasa to prawdziwy rarytas. Kluczowe są dwa składniki

Biała kiełbasa - Pyszności
Biała kiełbasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
20.03.2024 12:40

Biała kiełbasa to wielkanocnego must have. Odpowiednio przygotowana będzie prawdziwym rarytasem na świątecznym stole. Dodaje odpowiednie składniki i przyprawy, a twoi bliscy oszaleją na punkcie tej kiełbasy.

Kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego koszyka i świątecznego śniadania. W dawnych czasach mięso było rzadkim i cennym towarem. Obecność kiełbasy na wielkanocnym stole staje się więc symbolem obfitości i pomyślności w nadchodzącym roku. Warto zatem zadbać o to, aby biała kiełbasa była również smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona biała kiełbasa

Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujemy skomplikowanych składników ani wymyślnych technik kulinarnych. Wystarczy kilka pęt białej kiełbasy dobrej jakości, aromatyczny czosnek oraz świeże zioła, takie jak majeranek, tymianek i rozmaryn.

biała kiełbasa
biała kiełbasa© Getty Images | VIZLAND

Pieczenie białej kiełbasy pozwala wydobyć z niej głębokie i bogate aromaty. Mięso staje się delikatne i soczyste, a zioła nadają mu niepowtarzalny charakter. Nawet jeśli Twoje doświadczenia kulinarne są skromne, nie musisz się martwić. Przepis jest prosty, zaliczam go w kategorię "świątecznych pewniaczków", czyli dań, które wychodzą za każdym razem.

Składniki:

  • 1 kg białej surowej kiełbasy,
  • 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
  • 8 ząbków czosnku w łupince,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem.
  2. Pokrój cebulę w grube plastry i wyłóż na dno naczynia.
  3. Oddziel kiełbasę na pojedyncze serdelki i zabezpiecz ich końcówki wykałaczkami lub sznurkiem.
  4. Ułóż kiełbasę na cebuli i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem, olejem i wszystkimi ziołami.
  6. Dokładnie posmaruj aromatyczną mieszanką każdą kiełbaskę.
  7. W wolnych przestrzeniach między kiełbaskami ułóż nieobrane ząbki czosnku.
  8. Piecz całość przez około 50 minut.

Przed podaniem posyp świeżą zieleniną. Podawaj na gorąco, z chrzanem lub ćwikłą. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także