Tak przygotowana biała kiełbasa to prawdziwy rarytas. Kluczowe są dwa składniki

Biała kiełbasa to wielkanocnego must have. Odpowiednio przygotowana będzie prawdziwym rarytasem na świątecznym stole. Dodaje odpowiednie składniki i przyprawy, a twoi bliscy oszaleją na punkcie tej kiełbasy.

Biała kiełbasa - PysznościBiała kiełbasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego koszyka i świątecznego śniadania. W dawnych czasach mięso było rzadkim i cennym towarem. Obecność kiełbasy na wielkanocnym stole staje się więc symbolem obfitości i pomyślności w nadchodzącym roku. Warto zatem zadbać o to, aby biała kiełbasa była również smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Pieczona biała kiełbasa

Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujemy skomplikowanych składników ani wymyślnych technik kulinarnych. Wystarczy kilka pęt białej kiełbasy dobrej jakości, aromatyczny czosnek oraz świeże zioła, takie jak majeranek, tymianek i rozmaryn.

biała kiełbasa
biała kiełbasa © Getty Images | VIZLAND

Pieczenie białej kiełbasy pozwala wydobyć z niej głębokie i bogate aromaty. Mięso staje się delikatne i soczyste, a zioła nadają mu niepowtarzalny charakter. Nawet jeśli Twoje doświadczenia kulinarne są skromne, nie musisz się martwić. Przepis jest prosty, zaliczam go w kategorię "świątecznych pewniaczków", czyli dań, które wychodzą za każdym razem.

Składniki:

  • 1 kg białej surowej kiełbasy,
  • 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
  • 8 ząbków czosnku w łupince,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem.
  2. Pokrój cebulę w grube plastry i wyłóż na dno naczynia.
  3. Oddziel kiełbasę na pojedyncze serdelki i zabezpiecz ich końcówki wykałaczkami lub sznurkiem.
  4. Ułóż kiełbasę na cebuli i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem, olejem i wszystkimi ziołami.
  6. Dokładnie posmaruj aromatyczną mieszanką każdą kiełbaskę.
  7. W wolnych przestrzeniach między kiełbaskami ułóż nieobrane ząbki czosnku.
  8. Piecz całość przez około 50 minut.

Przed podaniem posyp świeżą zieleniną. Podawaj na gorąco, z chrzanem lub ćwikłą. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy