Tak przygotowana biała kiełbasa to prawdziwy rarytas. Kluczowe są dwa składniki

Biała kiełbasa to wielkanocnego must have. Odpowiednio przygotowana będzie prawdziwym rarytasem na świątecznym stole. Dodaje odpowiednie składniki i przyprawy, a twoi bliscy oszaleją na punkcie tej kiełbasy.

Biała kiełbasa - PysznościBiała kiełbasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego koszyka i świątecznego śniadania. W dawnych czasach mięso było rzadkim i cennym towarem. Obecność kiełbasy na wielkanocnym stole staje się więc symbolem obfitości i pomyślności w nadchodzącym roku. Warto zatem zadbać o to, aby biała kiełbasa była również smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd mam ten przepis, robię sałatkę tylko w ten sposób. Jest przepyszna!

Pieczona biała kiełbasa

Do przygotowania tej potrawy nie potrzebujemy skomplikowanych składników ani wymyślnych technik kulinarnych. Wystarczy kilka pęt białej kiełbasy dobrej jakości, aromatyczny czosnek oraz świeże zioła, takie jak majeranek, tymianek i rozmaryn.

biała kiełbasa
biała kiełbasa © Getty Images | VIZLAND

Pieczenie białej kiełbasy pozwala wydobyć z niej głębokie i bogate aromaty. Mięso staje się delikatne i soczyste, a zioła nadają mu niepowtarzalny charakter. Nawet jeśli Twoje doświadczenia kulinarne są skromne, nie musisz się martwić. Przepis jest prosty, zaliczam go w kategorię "świątecznych pewniaczków", czyli dań, które wychodzą za każdym razem.

Składniki:

  • 1 kg białej surowej kiełbasy,
  • 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
  • 8 ząbków czosnku w łupince,
  • 4 cebule,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem.
  2. Pokrój cebulę w grube plastry i wyłóż na dno naczynia.
  3. Oddziel kiełbasę na pojedyncze serdelki i zabezpiecz ich końcówki wykałaczkami lub sznurkiem.
  4. Ułóż kiełbasę na cebuli i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z solą, pieprzem, olejem i wszystkimi ziołami.
  6. Dokładnie posmaruj aromatyczną mieszanką każdą kiełbaskę.
  7. W wolnych przestrzeniach między kiełbaskami ułóż nieobrane ząbki czosnku.
  8. Piecz całość przez około 50 minut.

Przed podaniem posyp świeżą zieleniną. Podawaj na gorąco, z chrzanem lub ćwikłą. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki