Drożdżowy koszyk wielkanocny z chleba. Idealny na święconkę

Prosty i efektowny koszyczek wielkanocny z drożdżowego ciasta idealnie sprawdzi się na święconkę. Pokażemy, jak go przygotować w swojej kuchni.

Drożdżowy koszyk wielkanocny- PysznościDrożdżowy koszyk wielkanocny- Pyszności
Ewa

Mięciutki chleb z delikatnie rumianą i chrupiącą skórką wypełni twój dom nieziemskim zapachem. W formie koszyka świetnie sprawdzi się jako naczynie na wielkanocną święconkę. Pięknie będzie prezentował się na świątecznym stole, stanowiąc wdzięczną i smaczną ozdobę. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Możesz przygotować jeden duży koszyk lub kilka mniejszych koszyczków, w których możesz umieścić np. kolorowe pisanki czy pokrojone na kawałki pieczywo. Chociaż taki chlebek od razu kojarzy się nam z Wielkanocą, to możesz przygotować go również na inne okazje i święta.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Drożdżowy koszyczek wielkanocny

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki oleju
  • 4 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • sól do posypania

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlej wodę, dodaj do niej cukier, suszone drożdże i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj sól i olej. Stopniowo dorzucaj też mąkę, mieszając cały czas ciasto.

Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności

2. Następnie przełóż ciasto na blat lub stolnicę podsypaną mąką i wyrób ciasto. Uformuj kulę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności

3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i podziel go na paski. Odłóż sześć z nich na rączkę i wykończenie koszyka. Metalową miskę odwróć do góry nogami i przykryj folią aluminiową. Posmaruj olejem lub oliwą i rozpocznij zaplatanie koszyka. Przeplataj tak, jak pleciesię koszyki z wikliny, na zmianę: jeden wałeczek górą, kolejny dołem itd. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek

4. Z odłożonych wcześniej kawałków ciasta zapleć warkocze. Jeden z nich owiń na dole miski, posmaruj całość jajkiem i wstaw koszykową formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. Podobnie zrób z drugim warkoczem, układając go na formie z miski. Jeśli jest za długi- odetnij końce. Posmaruj go jajkiem i posyp gruboziarnistą solą.

Obrazek
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności

5. Do upieczonego koszyczka dodaj rączkę i wypełnij go ulubionymi dodatkami. Możesz wykorzystać go jako koszyk na święconkę, kolorowe pisanki czy rzeżuchę.Smacznego!

Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności
Drożdżowy koszyczek wielkanocny- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy