Chlebek czosnkowy ze świeżymi ziołami i masłem. Chrupiący na zewnątrz, miękki w środku
Aromatyczny chlebek czosnkowy z ziołami to idealne imprezowa przekąska. Zawijany chlebek drożdżowy pełen smaku, stworzony do odrywania.
05.12.2022 | aktual.: 10.10.2023 09:08
Rwany chleb z masłem czosnkowym
Czosnkowe pieczywo to coś, za czym po prostu przepadamy. Połączenie domowego chleba z ziołowym masłem to sprawdzony patent na kolację na ciepło i przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Ciekawa forma odrywania to świetny pomysł na jedzeniową integrację. Najlepiej smakuje do ciepło- możesz serwować go samodzielnie lub jako dodatek do pieczonych mięs.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Chlebek czosnkowy
Składniki:
Ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
Masło czosnkowo – ziołowe
- 200 g miękkiego masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ziołowego masła. Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj do niego posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj całość.
Przygotuj ciasto drożdżowe. Z mleka, drożdży, cukru i trzech łyżek mąki przygotuj rozczyn i odstaw na 15 minut, aby co najmniej podwoił swoją objętość. Jeśli nie wyrośnie- proces trzeba powtórzyć. Gotowy rozczyn wymieszaj z resztą składników, wyrób dobrze i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Posmaruj masłem czosnkowym.
Następnie podziel ciasto na długie paski. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy. Złóż je w harmonijkę i ułóż w blaszce do pieczenia- zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie posmaruj z wierzchu roztopionym masłem i piecz przez 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Upieczony chlebek wyjmij z foremki. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim.
Smacznego!