PrzepisChlebek czosnkowy ze świeżymi ziołami i masłem. Chrupiący na zewnątrz, miękki w środku

Chlebek czosnkowy ze świeżymi ziołami i masłem. Chrupiący na zewnątrz, miękki w środku

Aromatyczny chlebek czosnkowy z ziołami to idealne imprezowa przekąska. Zawijany chlebek drożdżowy pełen smaku, stworzony do odrywania.

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Chlebek czosnkowy- Pyszności
Ewa

05.12.2022 | aktual.: 10.10.2023 09:08

Rwany chleb z masłem czosnkowym

Czosnkowe pieczywo to coś, za czym po prostu przepadamy. Połączenie domowego chleba z ziołowym masłem to sprawdzony patent na kolację na ciepło i przekąskę na spotkanie ze znajomymi.  Ciekawa forma odrywania to świetny pomysł na jedzeniową integrację. Najlepiej smakuje do ciepło- możesz serwować go samodzielnie lub jako dodatek do pieczonych mięs.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Chlebek czosnkowy

Składniki:

Ciasto

         
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Masło czosnkowo – ziołowe

        
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania ziołowego masła. Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj do niego posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj całość.

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Chlebek czosnkowy- Pyszności

Przygotuj ciasto drożdżowe. Z mleka, drożdży, cukru i trzech łyżek mąki przygotuj rozczyn i odstaw na 15 minut, aby co najmniej podwoił swoją objętość. Jeśli nie wyrośnie- proces trzeba powtórzyć. Gotowy rozczyn wymieszaj z resztą składników, wyrób dobrze i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Posmaruj masłem czosnkowym.

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Chlebek czosnkowy- Pyszności

Następnie podziel ciasto na długie paski. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy. Złóż je w harmonijkę i ułóż w blaszce do pieczenia- zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie posmaruj z wierzchu roztopionym masłem i piecz przez 40-50 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Chlebek czosnkowy- Pyszności

Upieczony chlebek wyjmij z foremki. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podaj swoim bliskim.

Smacznego!

Chlebek czosnkowy- Pyszności
Chlebek czosnkowy- Pyszności
Wybrane dla Ciebie