Chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym. Lepsza niż pizza przystawka na imprezy
Pyszny chlebek z mozzarellą i sosem pomidorowym to prosty przepis na gorącą przekąskę. Ciągnący się ser i chrupiąca skórka to połączenie idealne.
27.11.2022 09:13
Nacinany chlebek
Chociaż wśród przepisów na chleb króluje ten z dodatkiem czosnku, to na horyzoncie pojawiła się spora konkurencja. Chrupiący chlebek nafaszerowany ciągnącym się serem mozzarella i gorącym sosem pomidorowym. Świetnie sprawdzi się w roli gorącej kolacji lub pysznej przystawki na imprezie. Wspólne odrywanie kawałków pieczywa z apetycznym serem to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. W tym przepisie możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i czerstwe pieczywo. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Chlebek z mozzarellą
Składniki:
- 1 chleb
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 150 g sosu do pizzy
- 20 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
Z okrągłego chlebka odkrój jego górę i wydrąż miąższ. Możesz go wykorzystać do bułki tartej lub uformować w kulki i usmażyć w jajku- nic się nie zmarnuje. Następnie natnij brzegi chleba, nie przecinając do końca. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Wnętrze chleba polej oliwą z oliwek i rozprowadź przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepiej sprawdzi się świeży- ma więcej aromatu niż ten suszony i granulowany. Włóż do wnętrza kulkę mozzarelli (odsącz ją dobrze z zalewy) i dodaj sos pomidorowy.
Na samą górę zetrzyj parmezan i wstaw do piekarnia rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 20-25 minut aż chlebek się zarumieni a ser apetycznie roztopi.
Po upieczeniu udekoruj chlebek posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Nie zwlekaj z serwowaniem, bo smakuje najlepiej na ciepło. Odrywaj nacięte kawałki pieczywa, nabierając nimi sos i roztopiony ser. Gwarantujemy, że błyskawicznie zniknie z talerza. Smacznego!