Szybki i mega prosty przepis na domowy bulion warzywny. Możesz go nawet zamrozić!

Często w komentarzach pytacie o buliony, które używamy na co dzień. Czy są one przygotowywane domowym sposobem, a może kupujemy gotowe produkty?

Obrazek
Frania

Otóż wszystkie buliony robimy w naszej kuchni. I mamy z tego prawdziwą frajdę, dlatego dziś podzielę się z Wami recepturą na bulion warzywny, który możecie wykorzystać w całej masie przepisów.

Co więcej, można go mrozić! Więc możecie przygotować większą ilość i w razie potrzeby wystarczy zajrzeć tylko do zamrażalnika i przygotować pyszne danie ?

Składniki:

  • 1-2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • por
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2-3 łodygi selera
  • 3-4 gałązek świeżego tymianku
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Zbierz wszystkie warzywa i przygotuj zrównoważoną proporcję, aby w przygotowanym bulionie czuć było wszystkie warzywa jednocześnie.
  2. Obierz i pokrój warzywa.
  3. Wrzuć je do garnka z wodą (woda powinna przykryć wszystkie składniki).
  4. Gotuj na średnim ogniu. Gdy zauważysz, że woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.
  5. W takim stanie gotuj ok. 60 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać warzywa przy pomocy drewnianej łyżki.
  6. Oddziel warzywa od wywaru przy pomocy sitka. Następnie przelej do pojemników. Kiedy bulion ostygnie, możesz włożyć go do zamrażalki.
I to wszystko. Prawda, że jest to bajecznie proste?
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze