Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Grudzień to intensywny czas w wielu polskich domach. Wraz z kolejną kartką w kalendarzu ruszają przygotowania do świąt. Ewa Wachowicz wychodzi z propozycją, która pozwoli załagodzić bożonarodzeniową gorączkę.
Wigilijna kolacja i bożonarodzeniowy obiad to okazja do rodzinnego celebrowania, spędzania wspólnie czasu i budowania wspomnień. Gotowanie dwunastu postnych potraw i przygotowywanie mięs na pierwszy dzień świąt potrafi pochłonąć sporo cennego czasu. Z tego też powodu coraz popularniejsze stają się cateringi świąteczne. Swoją ofertę przygotowała także krakowska restauracja Zalipianki, należąca do Ewy Wachowicz.
Zimowe ciasto z żurawiną. Idealny dodatek do gorącej kawy
Ceny cateringu świątecznego u Ewy Wachowicz
Magda Gessler przyzwyczaiła nas do tego, że w restauracjach sygnowanych znanym nazwiskiem zapłacić trzeba małą fortunę, w szczególności zamawiając świąteczne potrawy. Ewa Wachowicz pokazuje jednak, że nie taki catering od gwiazdy straszny, jak go malują.
Wigilijną kolację tradycyjnie rozpoczyna talerz zupy. Ewa Wachowicz proponuje barszcz czerwony (30 zł za litr) lub zupę grzybową (40 zł za litr). Do tego dorzucić można uszka z grzybami za 120 zł. Na pierwszy rzut oka cena może wyglądać szokująco, ale dostaniemy tutaj około 100 pierożków. Po szybkim przeliczeniu okazuje się, że za jedną sztuką zapłacić trzeba 1,20 zł. U Magdy Gessler jedno uszko kosztuje ponad 7 zł, a słoik barszczu aż 69 zł. Oszczędność jest więc naprawdę spora.
W ofercie Zalipianek nie mogło zabraknąć także śledzia z cebulką i jabłkiem oraz śledzia w oleju (70 zł/kg), karpia po żydowsku (30 zł za porcję ok. 130 g), dzwonko z karpia (30 zł porcja) czy oczywiście uwielbianych przez wielu pierogów z kapustą i grzybami (80 zł za ok. 30 sztuk). Do tego sałatka jarzynowa (70 zł/kg), a nawet bigos (90 zł/kg).
Po kolacji czas na deser. Ewa Wachowicz proponuje sernik z lukrem cytrynowym i bakaliami za 110 zł lub makowiec z czekoladową polewą za 180 zł, który - jako jedno z nielicznych dań - jest droższy od tego z oferty Magdy Gessler.
Obiad bożonarodzeniowy
Pierwszy dzień świąt upływa z kolei pod znakiem mięs. W Zalipiankach zamówić można wędzoną tradycyjnie szynkę (110 zł za sztukę ok. 1,2 kg), którą na desce wędlin połączyć można z boczkiem pieczonym w ziołach (80 zł za ok. 1 kg) lub pasztetem z dzika (60 zł za półkilogramową foremkę). Do tego dobrać można także dodatki, takie jak sos tatarski, żurawinowy czy zasmażane buraczki po 20 zł.
Na większy głód można wziąć udka z kaczki konfitowanej (35 zł sztuka) lub policzki wołowe w korzennym sosie (40 zł porcja).
Ceny są znacząco niższe niż u Magdy Gessler, a recenzje z restauracji pozwalają na to, by oczekiwać wyjątkowego smaku i dobrej jakości. Oczywiście można mówić, że samodzielne przygotowanie tych potraw w domu będzie tańsze, ale tutaj zyskujemy dodatkowo coś jeszcze cenniejszego — więcej wolnego czasu.