Sos tatarski robię prawie bez majonezu. Jest lżejszy i świetnie pasuje do jajek

Sos tatarski to dla wielu z nas najlepszy dodatek do wielkanocnych potraw. Jest idealny do jajek, mięs, pasztetu. W klasycznym wydaniu ma jednak sporo kalorii. Można go jednak łatwo przygotować w lżejszej formie. Jest równie pyszny.

Te jajka w szybkim tempie znikają ze stołuTe jajka w szybkim tempie znikają ze stołu
Źródło zdjęć: © via Getty Images | joannawnuk
Dorota Gepert

Sos tatarski to jeden z najbardziej znanych dodatków w polskiej kuchni. Jego historia sięga kilku wieków wstecz, kiedy to po raz pierwszy pojawił się w książkach kucharskich. Wtedy przygotowywano do niego domowy majonez. Ten sos bazuje właśnie na majonezie, ale dziś stosujemy znacznie częściej gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Co kryje się w majonezie?

Wiadomo, że majonez musi pojawić się na świątecznym stole. Cenimy go za kremową konsystencję i wyrazisty smak. To idealny dodatek do sałatek czy sosów. Jednak z jego ilością lepiej nie przesadzać, zwłaszcza gdy liczymy kalorie. Ma ich bowiem sporo i gdy będziemy go serwować do większości potraw, uzbiera się ich sporo. By całkowicie nie rezygnować z jego smaku, warto po prostu dodać do niego jogurtu. Jego charakterystyczny smak będzie wyczuwalny, ale sos stanie się znacznie mniej tłusty.

Jak odmienić sos tatarski?

W klasycznym sosie tatarskim nie może zabraknąć grzybków marynowanych i ogórków kiszonych. W jego lżejszej wersji postawiłam na wiosenne, świeże dodatki, czyli ogórka i rzodkiewki. Czy to jeszcze sos tatarski? Dla ceniących tradycję na pewno nie. Jednak do jajek na twardo sprawdza się doskonale.

Jajka w lekkim sosie

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych na połówki,
  • 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • po kilka gałązek szczypiorku i koperku,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 świeży ogórek.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ogórka ze skórki. Przekrój na połowę i pozbaw go nasionek. Zatrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Rzodkiewki także zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Drobno posiekaj zieleninę.
  4. Wymieszaj jogurt z majonezem. Dopraw do smaku przyprawami i dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
  5. Sos rozłóż na półmisku.
  6. Ułóż na nim połówki jajek na twardo. Posyp całość zieleniną.


Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀