Sos tatarski robię prawie bez majonezu. Jest lżejszy i świetnie pasuje do jajek
Sos tatarski to dla wielu z nas najlepszy dodatek do wielkanocnych potraw. Jest idealny do jajek, mięs, pasztetu. W klasycznym wydaniu ma jednak sporo kalorii. Można go jednak łatwo przygotować w lżejszej formie. Jest równie pyszny.
Sos tatarski to jeden z najbardziej znanych dodatków w polskiej kuchni. Jego historia sięga kilku wieków wstecz, kiedy to po raz pierwszy pojawił się w książkach kucharskich. Wtedy przygotowywano do niego domowy majonez. Ten sos bazuje właśnie na majonezie, ale dziś stosujemy znacznie częściej gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Co kryje się w majonezie?
Wiadomo, że majonez musi pojawić się na świątecznym stole. Cenimy go za kremową konsystencję i wyrazisty smak. To idealny dodatek do sałatek czy sosów. Jednak z jego ilością lepiej nie przesadzać, zwłaszcza gdy liczymy kalorie. Ma ich bowiem sporo i gdy będziemy go serwować do większości potraw, uzbiera się ich sporo. By całkowicie nie rezygnować z jego smaku, warto po prostu dodać do niego jogurtu. Jego charakterystyczny smak będzie wyczuwalny, ale sos stanie się znacznie mniej tłusty.
Jak odmienić sos tatarski?
W klasycznym sosie tatarskim nie może zabraknąć grzybków marynowanych i ogórków kiszonych. W jego lżejszej wersji postawiłam na wiosenne, świeże dodatki, czyli ogórka i rzodkiewki. Czy to jeszcze sos tatarski? Dla ceniących tradycję na pewno nie. Jednak do jajek na twardo sprawdza się doskonale.
Jajka w lekkim sosie
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych na połówki,
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku,
- po kilka gałązek szczypiorku i koperku,
- kilka rzodkiewek,
- 1 świeży ogórek.
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórka ze skórki. Przekrój na połowę i pozbaw go nasionek. Zatrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
- Rzodkiewki także zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Drobno posiekaj zieleninę.
- Wymieszaj jogurt z majonezem. Dopraw do smaku przyprawami i dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
- Sos rozłóż na półmisku.
- Ułóż na nim połówki jajek na twardo. Posyp całość zieleniną.