Sos tatarski robię prawie bez majonezu. Jest lżejszy i świetnie pasuje do jajek
Sos tatarski to dla wielu z nas najlepszy dodatek do wielkanocnych potraw. Jest idealny do jajek, mięs, pasztetu. W klasycznym wydaniu ma jednak sporo kalorii. Można go jednak łatwo przygotować w lżejszej formie. Jest równie pyszny.
Sos tatarski to jeden z najbardziej znanych dodatków w polskiej kuchni. Jego historia sięga kilku wieków wstecz, kiedy to po raz pierwszy pojawił się w książkach kucharskich. Wtedy przygotowywano do niego domowy majonez. Ten sos bazuje właśnie na majonezie, ale dziś stosujemy znacznie częściej gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach
Co kryje się w majonezie?
Wiadomo, że majonez musi pojawić się na świątecznym stole. Cenimy go za kremową konsystencję i wyrazisty smak. To idealny dodatek do sałatek czy sosów. Jednak z jego ilością lepiej nie przesadzać, zwłaszcza gdy liczymy kalorie. Ma ich bowiem sporo i gdy będziemy go serwować do większości potraw, uzbiera się ich sporo. By całkowicie nie rezygnować z jego smaku, warto po prostu dodać do niego jogurtu. Jego charakterystyczny smak będzie wyczuwalny, ale sos stanie się znacznie mniej tłusty.
Jak odmienić sos tatarski?
W klasycznym sosie tatarskim nie może zabraknąć grzybków marynowanych i ogórków kiszonych. W jego lżejszej wersji postawiłam na wiosenne, świeże dodatki, czyli ogórka i rzodkiewki. Czy to jeszcze sos tatarski? Dla ceniących tradycję na pewno nie. Jednak do jajek na twardo sprawdza się doskonale.
Jajka w lekkim sosie
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych na połówki,
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- 2-3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku,
- po kilka gałązek szczypiorku i koperku,
- kilka rzodkiewek,
- 1 świeży ogórek.
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórka ze skórki. Przekrój na połowę i pozbaw go nasionek. Zatrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
- Rzodkiewki także zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Drobno posiekaj zieleninę.
- Wymieszaj jogurt z majonezem. Dopraw do smaku przyprawami i dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
- Sos rozłóż na półmisku.
- Ułóż na nim połówki jajek na twardo. Posyp całość zieleniną.