Jajka na Wielkanoc faszeruję po duńsku. Zamiast mieszać żółtka z majonezem, sięgam po lepszy sos

Jajka faszerowane to klasyczna przystawka, którą przygotowuje na świąteczne spotkania ze znajomymi i rodziną. Przetestowałam sporo przepisów, ale ostatnio najlepiej sprawdza się nadzienie, które zainspirowane jest kuchnią duńską. Często muszę odpowiadać na pytanie, jak zrobić taki farsz.

Te jajka szybko znikają ze stołuTe jajka szybko znikają ze stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jajka faszerowane to klasyczna przekąska, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w okresie świątecznym. Można ją przygotować w bardzo prosty sposób, bo jako nadzienie wystarczy nawet majonez ze szczypiorkiem. A z drugiej strony ta prosta potrawa daje wręcz nieskończone możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Jak faszerować jajka?

Do farszu można wykorzystać grzyby, na przykład pieczarkami czy ryby, takie jak tuńczyk czy łosoś. Ciekawe są też jajka z awokado czy suszonymi pomidorami. Mnie kilka lat temu oczarował przepis na jajka nadziewane sosem, który jest niezwykle popularny w Skandynawii. Zastępuje nawet ketchup i podawany jest do frytek, wędlin, żółtego sera oraz warzyw. Idealnie sprawdzi się także do jajek, bo jest w nim nasz ulubiony majonez.

Jakie są składniki sosu remulada?

Remulada to gęsty, aromatyczny sos, który powstaje na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Doprawia się go też musztardą. Klasyczne dodatki do niego to korniszony, kapary i cebula. Ważnym elementem jest także zielenina, najlepiej pasuje szczypiorek lub pietruszka. Jednak klasyczny przepis jest tylko inspiracją, składniki można komponować dowolnie i dostosowywać do swojego smaku. Według mnie pasuje także starta na tarce rzodkiewka.

Jajka faszerowane sosem remulada

Składniki:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • połowa łyżeczki musztardy,
  • połowa cebuli (opcjonalnie),
  • 2 korniszony (opcjonalnie),
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Dodatkowo:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz korniszony posiekaj bardzo drobno.
  2. Wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj posiekaną zieleninę oraz korniszony i cebulę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw sos solą i pieprzem, musztardą oraz sokiem z cytryny.
  4. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
  5. Gotowy farsz przełóż do szprycy cukierniczej lub worka foliowego z odciętym rogiem i dekoruj jajka. Jeśli nie masz szprycy, farsz możesz nakładać łyżeczką i formować delikatne kopczyki.
  6. Jajka udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat