Żadne pieczarki czy łosoś. W Skandynawii robią jeszcze lepszy farsz do jajek

Jajka faszerowane to klasyczna przystawka, która gości na naszych stołach podczas świąt i uroczystości. Tradycyjnie faszerujemy je pieczarkami, łososiem czy szynką, ale czas na kulinarną podróż do Skandynawii! Tamtejsi mistrzowie smaku odkryli sekret, który odmieni oblicze tej popularnej potrawy. Przygotuj się na eksplozję smaków i zachwyt twoich gości!

Faszerowane jajkaFaszerowane jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Karen Hermann
Marcin Michałowski

Jajka faszerowane to klasyczna przekąska, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na stołach w wielu krajach. Choć w Polsce często przygotowujemy je z pieczarkami, tuńczykiem czy łososiem, w Skandynawii króluje zupełnie inny farsz. Tamtejsza wersja tej przystawki jest niezwykle delikatna, lekka i pełna smaku – a wszystko to za sprawą paluszków krabowych i krewetek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Toskańska zupa z tortellini - zastąpi dwudaniowy obiad

Jajka faszerowane – skandynawska alternatywa dla klasycznych przepisów

Skandynawowie od dawna cenią sobie połączenie jajek z owocami morza. W ich kuchni często można spotkać faszerowane jajka podawane z krewetkami, które nadają potrawie wyjątkowy smak i elegancki wygląd. To danie idealnie sprawdzi się jako przystawka na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi czy nawet na świątecznym stole.

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • 6 paluszków krabowych (surimi),
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 1/2 łyżki keczupu,
  • 12 krewetek z zalewy (po jednej na każdą połówkę jajka),
  • sól i pieprz (najlepiej czerwony),
  • świeża zielenina do dekoracji.

Jak przygotować skandynawskie jajka faszerowane? To prostsze niż myślisz!

  1. Przygotowanie jajek – ugotowane jajka ostudzić, obrać i przekroić na pół.
  2. Przygotowanie farszu – wyjąć żółtka i drobno posiekać razem z paluszkami krabowymi.
  3. Łączenie składników – w misce wymieszać posiekane żółtka i paluszki krabowe z majonezem, jogurtem oraz keczupem. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Formowanie farszu – jeśli preferujesz gładką konsystencję, można użyć blendera do zmiksowania składników.
  5. Nadziewanie jajek – gotowy farsz przełożyć do szprycy cukierniczej lub worka foliowego z odciętym rogiem i nadziać jajka. Jeśli nie masz szprycy, farsz można nakładać łyżeczką i formować delikatne kopczyki.
  6. Dekorowanie – na każdej połówce jajka ułożyć jedną krewetkę i udekorować świeżą zieleniną.

Jajka faszerowane w skandynawskim stylu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych przepisów. Połączenie delikatnego farszu z paluszków krabowych i soczystych krewetek sprawia, że przekąska ta wyróżnia się wyjątkowym smakiem. To propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości czymś nietuzinkowym i jednocześnie prostym w przygotowaniu.

Jeśli chcesz dodać swoim daniom skandynawskiego charakteru, ten przepis na jajka faszerowane będzie strzałem w dziesiątkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat