Nakładam farsz na plastry szynki i zwijam. Ze świątecznego stołu znikają szybciej niż jajka w majonezie

Roladki z szynki wypełnione po brzegi pysznym farszem jajecznym to przepis na Wielkanoc, który skradnie serca wszystkich gości. Efektowna przekąska nie tylko smakuje dobrze, ale także dobrze prezentuje się na stole.

Roladki z szynki i sałatki jajecznejRoladki z szynki i sałatki jajecznej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W czasie Wielkanocy jajka zdecydowanie rządzą na stole. Obok klasycznych jajek faszerowanych, stawiam również na sałatkę w nietypowej formie. Zamiast nakładać ją do miski, zawijam porcje w plastry wędliny. Każdy z przyjemnością sięga po takie roladki, a ja co roku zabieram tylko pustą paterę. Delikatna szynka w połączeniu z kremową pastą jajeczną to klasyk, który zawsze smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Roladki z pastą jajeczną

Pasta jajeczna najczęściej trafia po prostu na kanapki, ale zawinięta w plasterki szynki prezentuje się jeszcze bardziej apetycznie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wielkanocne śniadanie, przystawka na imprezę czy po prostu ciekawa kolacja. Przygotowanie to tylko kilka minut, a zachwyt gości trwa do ostatniej roladki.

Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają
Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Roladki z szynki to świetny sposób na wykorzystanie składników, które często mamy w lodówce. Prostą pastę jajeczną robię z jajek, startego sera oraz majonezu, wzbogacając całość o kwaśny akcent w postaci ogórków kiszonych oraz odrobinę ostrości chrzanu. W odchudzonej wersji możesz zamienić proporcje majonezu i jogurtu naturalnego. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji, by pasta nie była za ostra.

Składniki:

  • 8 dużych plasterków szynki drobiowej,
  • 3 jajka twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 2 ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj na twardo.
  2. Przestudź, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Do jajek dodaj posiekany szczypiorek, stary ser, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
  4. W miseczce połącz jogurt, majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  5. Powstały sos dodaj do pozostałych składników i połącz.
  6. Na plastry szynki wykładaj porcje przygotowanej sałatki jajecznej i zawijaj w rulon.

Roladki z pastą jajeczną możesz dodatkowo przewiązać szczypiorkiem dla dekoracji. Od razu po zawinięciu można się nimi zajadać. Jeśli chcesz podać je później, przykryj talerz folią spożywczą i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯