Nakładam farsz na plastry szynki i zwijam. Ze świątecznego stołu znikają szybciej niż jajka w majonezie

Roladki z szynki wypełnione po brzegi pysznym farszem jajecznym to przepis na Wielkanoc, który skradnie serca wszystkich gości. Efektowna przekąska nie tylko smakuje dobrze, ale także dobrze prezentuje się na stole.

Roladki z szynki i sałatki jajecznejRoladki z szynki i sałatki jajecznej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W czasie Wielkanocy jajka zdecydowanie rządzą na stole. Obok klasycznych jajek faszerowanych, stawiam również na sałatkę w nietypowej formie. Zamiast nakładać ją do miski, zawijam porcje w plastry wędliny. Każdy z przyjemnością sięga po takie roladki, a ja co roku zabieram tylko pustą paterę. Delikatna szynka w połączeniu z kremową pastą jajeczną to klasyk, który zawsze smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Roladki z pastą jajeczną

Pasta jajeczna najczęściej trafia po prostu na kanapki, ale zawinięta w plasterki szynki prezentuje się jeszcze bardziej apetycznie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wielkanocne śniadanie, przystawka na imprezę czy po prostu ciekawa kolacja. Przygotowanie to tylko kilka minut, a zachwyt gości trwa do ostatniej roladki.

Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają
Na każdą Wielkanoc robię roladki z szynki. Szybka przekąska, którą goście wprost uwielbiają © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Roladki z szynki to świetny sposób na wykorzystanie składników, które często mamy w lodówce. Prostą pastę jajeczną robię z jajek, startego sera oraz majonezu, wzbogacając całość o kwaśny akcent w postaci ogórków kiszonych oraz odrobinę ostrości chrzanu. W odchudzonej wersji możesz zamienić proporcje majonezu i jogurtu naturalnego. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji, by pasta nie była za ostra.

Składniki:

  • 8 dużych plasterków szynki drobiowej,
  • 3 jajka twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 2 ogórki kiszone,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj na twardo.
  2. Przestudź, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Do jajek dodaj posiekany szczypiorek, stary ser, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
  4. W miseczce połącz jogurt, majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  5. Powstały sos dodaj do pozostałych składników i połącz.
  6. Na plastry szynki wykładaj porcje przygotowanej sałatki jajecznej i zawijaj w rulon.

Roladki z pastą jajeczną możesz dodatkowo przewiązać szczypiorkiem dla dekoracji. Od razu po zawinięciu można się nimi zajadać. Jeśli chcesz podać je później, przykryj talerz folią spożywczą i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat