Nakładam farsz na plastry szynki i zwijam. Ze świątecznego stołu znikają szybciej niż jajka w majonezie
Roladki z szynki wypełnione po brzegi pysznym farszem jajecznym to przepis na Wielkanoc, który skradnie serca wszystkich gości. Efektowna przekąska nie tylko smakuje dobrze, ale także dobrze prezentuje się na stole.
W czasie Wielkanocy jajka zdecydowanie rządzą na stole. Obok klasycznych jajek faszerowanych, stawiam również na sałatkę w nietypowej formie. Zamiast nakładać ją do miski, zawijam porcje w plastry wędliny. Każdy z przyjemnością sięga po takie roladki, a ja co roku zabieram tylko pustą paterę. Delikatna szynka w połączeniu z kremową pastą jajeczną to klasyk, który zawsze smakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Roladki z pastą jajeczną
Pasta jajeczna najczęściej trafia po prostu na kanapki, ale zawinięta w plasterki szynki prezentuje się jeszcze bardziej apetycznie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wielkanocne śniadanie, przystawka na imprezę czy po prostu ciekawa kolacja. Przygotowanie to tylko kilka minut, a zachwyt gości trwa do ostatniej roladki.
Roladki z szynki to świetny sposób na wykorzystanie składników, które często mamy w lodówce. Prostą pastę jajeczną robię z jajek, startego sera oraz majonezu, wzbogacając całość o kwaśny akcent w postaci ogórków kiszonych oraz odrobinę ostrości chrzanu. W odchudzonej wersji możesz zamienić proporcje majonezu i jogurtu naturalnego. Ilość chrzanu dopasuj do swoich preferencji, by pasta nie była za ostra.
Składniki:
- 8 dużych plasterków szynki drobiowej,
- 3 jajka twardo,
- 1 łyżka majonezu,
- pół łyżeczki chrzanu,
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
- 50 g startego żółtego sera,
- 2 ogórki kiszone,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj na twardo.
- Przestudź, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do jajek dodaj posiekany szczypiorek, stary ser, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
- W miseczce połącz jogurt, majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
- Powstały sos dodaj do pozostałych składników i połącz.
- Na plastry szynki wykładaj porcje przygotowanej sałatki jajecznej i zawijaj w rulon.
Roladki z pastą jajeczną możesz dodatkowo przewiązać szczypiorkiem dla dekoracji. Od razu po zawinięciu można się nimi zajadać. Jeśli chcesz podać je później, przykryj talerz folią spożywczą i przechowuj w lodówce. Smacznego!