PoradyWystarczy odrobina do gotowania. Jajka nie będą pękać

Wystarczy odrobina do gotowania. Jajka nie będą pękać

Idealnie ugotowane jajka to nic trudnego.
Idealnie ugotowane jajka to nic trudnego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.05.2024 13:03, aktual.: 23.05.2024 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak ugotować jajka na twardo, by nie popękały i łatwo się obierały? To możliwe, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Niektórzy twierdzą, że aby perfekcyjnie ugotować jajka, wystarczy pilnować czasu. To ważne zasada, ale jest jeszcze kilka trików, które warto znać. Jajka dobrze jest wyjąć najlepiej godzinę wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia. Często ich pękanie powoduje duża różnica temperatur, gdy z zimnej lodówki trafiają do ciepłej wody. Lepiej też wkładać je do zimnej wody, bo wtedy łatwiej kontrolować proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Specjalne dodatki

Gdy zależy nam na pięknej wyglądających jajkach, warto do wody dodać łyżkę soli kuchennej. To znany od lat sposób, dzięki któremu skorupkę nie pęka, a potem obieranie jajek jest o wiele łatwiejsze. Zamiast soli do wody można dodać soku z cytryny lub octu spirytusowego, wtedy efekt będzie podobny. Wystarczy łyżeczka na każde gotowane jajko. Możesz także wypróbować jeszcze inną metodę. Lekko nakłuj zaokrąglony koniec jajka pinezką lub igłą. W tym miejscu znajduje się pęcherzyk powietrza, a nakłucie zmniejszy ciśnienie pod skorupką, co zapobiegnie pęknięciom podczas gotowania.

Liczy się czas

Jajka na twardo powinny mieć także idealną konsystencję. I tu bardzo ważny jest czas, ale i odpowiednie naczynie do gotowania. Jajka powinny w nim swobodnie mieścić się obok siebie. Do większej ilości jajek sprawdzą się szerokie rondle. Do naczynia wlej wodą, dodaj wybrane dodatki i ostrożnie włóż jajka. Gotuj je na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, potrzebują nie więcej niż 10 minut, bo popękają. Małe jajka gotuj do 8 minut, średnie do 9 minut, duże do 10 minut. I to wszystkie tajemnice idealnie ugotowanych jajek.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także