Wystarczy odrobina do gotowania. Jajka nie będą pękać

Jak ugotować jajka na twardo, by nie popękały i łatwo się obierały? To możliwe, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Obieranie jajekIdealnie ugotowane jajka to nic trudnego.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Niektórzy twierdzą, że aby perfekcyjnie ugotować jajka, wystarczy pilnować czasu. To ważne zasada, ale jest jeszcze kilka trików, które warto znać. Jajka dobrze jest wyjąć najlepiej godzinę wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia. Często ich pękanie powoduje duża różnica temperatur, gdy z zimnej lodówki trafiają do ciepłej wody. Lepiej też wkładać je do zimnej wody, bo wtedy łatwiej kontrolować proces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Specjalne dodatki

Gdy zależy nam na pięknej wyglądających jajkach, warto do wody dodać łyżkę soli kuchennej. To znany od lat sposób, dzięki któremu skorupkę nie pęka, a potem obieranie jajek jest o wiele łatwiejsze. Zamiast soli do wody można dodać soku z cytryny lub octu spirytusowego, wtedy efekt będzie podobny. Wystarczy łyżeczka na każde gotowane jajko. Możesz także wypróbować jeszcze inną metodę. Lekko nakłuj zaokrąglony koniec jajka pinezką lub igłą. W tym miejscu znajduje się pęcherzyk powietrza, a nakłucie zmniejszy ciśnienie pod skorupką, co zapobiegnie pęknięciom podczas gotowania.

Liczy się czas

Jajka na twardo powinny mieć także idealną konsystencję. I tu bardzo ważny jest czas, ale i odpowiednie naczynie do gotowania. Jajka powinny w nim swobodnie mieścić się obok siebie. Do większej ilości jajek sprawdzą się szerokie rondle. Do naczynia wlej wodą, dodaj wybrane dodatki i ostrożnie włóż jajka. Gotuj je na palniku o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, potrzebują nie więcej niż 10 minut, bo popękają. Małe jajka gotuj do 8 minut, średnie do 9 minut, duże do 10 minut. I to wszystkie tajemnice idealnie ugotowanych jajek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka