Domowe ciasto porzeczkowiec dosłownie rozpływa się ustach. Do tego pięknie się prezentuje
22.03.2024 13:41, aktual.: 23.04.2024 12:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wypiek domowej roboty z porzeczkowym akcentem ma w sobie to "coś". Kiedy pojawia się na stole, wszyscy od razu proszą o dokładkę. Taki jest dobry!
Niezawodny przepis na domowe ciasto zawsze warto mieć pod ręką. W końcu wypieki tego typu można wykorzystać praktycznie na każdą okazję — święta, urodziny, ważne jubileusze, jak i rocznice. Oczywiście domowe słodkości można przygotować również w formie niedzielnego deseru po rodzinnym obiedzie.
Na liście ze sprawdzonymi recepturami nie może zabraknąć również tej na ciasto porzeczkowe. Można znaleźć tu dosłownie wszystko — puszysty biszkopt, delikatny krem w dwóch odsłonach oraz porzeczkowe akcenty w formie genialnego dżemu i soku. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto porzeczkowiec — przepis krok po kroku
Ciasto porzeczkowiec składa się z kilku warstw, które świetnie się uzupełniają. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek,
- 1 szczypta soli,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki kakao.
Krem maślany:
- 200 g masła,
- 450 g twarogu sernikowego,
- 6 łyżek cukru pudru.
Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietanki 30 proc.,
- 450 g serka mascarpone,
- 5 łyżek cukru pudru.
Poncz:
- 50 ml soku z czarnej porzeczki.
Pozostałe składniki:
- 2 słoiczki dżemu marki Herbapol z czarnych porzeczek (500 g),
- 50 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem rozpoczynam od połączenia suchych produktów. W tym celu do jednej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Gotową mieszankę odstawiam na bok i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krok 2. Następnie oddzielam białka od żółtek, po czym ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po chwili do miski zaczynam dodawać cukier oraz żółtka. Na koniec wsypuję mieszankę suchych produktów.
Krok 3. Gotowe ciasto przelewam do formy do pieczenia, po czym wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 170 stopni Celsjusza.
Krok 4. W międzyczasie przygotowuję krem maślany. Aby go zrobić, ucieram ze sobą masło oraz cukier. Do miski trafia również twaróg sernikowy.
Krok 5. W osobnej misce przygotowuję dodatkowo krem śmietankowy. Tym razem zaczynam od ubicia schłodzonej śmietanki. Po chwili do miski dodaję również cukier puder oraz serek mascarpone.
Krok 6. Czas złożyć ciasto. Upieczony biszkopt dzielę na pół przez całą długość, po czym jedną część umieszczam w formie do pieczenia. Ciasto polewam następnie sokiem z czarnych porzeczek, zaś kolejną warstwę robię z dżemu Herbapol z czarnych porzeczek.
Krok 7. Bezpośrednio na dżemie rozprowadzam maślany krem, po czym przykrywam go kolejną częścią ciasta. Ponownie na wierzchu rozprowadzam sok i dżem z czarnych porzeczek. Na koniec tworzę kolejną warstwę z kremu na bazie śmietanki i posypuję ciasto startą na tarce mleczną czekoladą.
Krok 8. Gotowe ciasto przed podaniem wkładam do lodówki na 5 godzin do schłodzenia. I to wszystko, smacznego!