Spróbowałam u kuzynki i przepadłam. Najlepszy sos do jajek to wcale nie majonez

Znudziły ci się już jajka w majonezie lub faszerowane pieczarkami i pietruszką? Zaskocz swoich gości inną oryginalną przystawką. Ten przepis podpatrzyłam u kuzynki. Jajka zanurzone w aromatycznym żółtym sosie szybko stały się gwiazdą wielkanocnego śniadania.

Jajka w sosie curryJajka w sosie curry
Źródło zdjęć: © Getty Images | copyright: EricksonPhotography

Jajka to prawdziwa skarbnica białka, witamin (A, D, E, B12) oraz minerałów (żelazo, fosfor). Są nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe – zawierają wszystkie aminokwasy, które są niezbędne dla naszego organizmu. Warto je spożywać, ponieważ wspomagają układ odpornościowy, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jajka stanowią świetną bazę do tworzenia prostych, a zarazem smacznych dań, które wprowadzą różnorodność na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Jajka w różnych odsłonach

Jajka można przygotować na setki różnych sposobów – od klasycznych jajek na twardo, faszerowanych, przez sałatki, pasty, aż po omlety i wykwintne dania główne. Jednym z ciekawszych pomysłów jest podanie jajek w sosie curry – aromatycznym, lekko pikantnym, który nadaje jajkom wyjątkowego smaku i charakteru. Sos curry, który połączy się z kremową konsystencją jajek, to świetna opcja na każdą okazję – zarówno na codzienny posiłek, jak i na wielkanocne śniadanie.

Jajka na twardo w sosie curry – przepis

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości na Wielkanoc, przygotuj jajka na twardo w aromatycznym sosie curry. To danie jest szybkie, proste, a przede wszystkim niezwykle smaczne!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku (do dekoracji),
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek.
  2. W misce wymieszaj majonez, jogurt (jeśli używasz), curry w proszku, kurkumę, kumin, paprykę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj, aż sos stanie się gładki i kremowy.
  3. Przekrój jajka na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i wymieszaj je z przygotowanym sosem curry, aż powstanie gładka masa. Następnie nałóż ją na białka jajek.
  4. Ułóż jajka na twardo na talerzu, udekoruj świeżym koperkiem i opcjonalnie posyp odrobiną curry lub papryki dla koloru.

Jajka w sosie curry to pomysł, który zaskoczy twoich gości i wprowadzi nieco egzotyki na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych przystawek, takich jak jajka w majonezie czy sałatka jarzynowa, warto postawić na coś innego i oryginalnego. Dzięki temu twoje menu na Wielkanoc stanie się wyjątkowe i niezapomniane.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀