Spróbowałam u kuzynki i przepadłam. Najlepszy sos do jajek to wcale nie majonez

Znudziły ci się już jajka w majonezie lub faszerowane pieczarkami i pietruszką? Zaskocz swoich gości inną oryginalną przystawką. Ten przepis podpatrzyłam u kuzynki. Jajka zanurzone w aromatycznym żółtym sosie szybko stały się gwiazdą wielkanocnego śniadania.

Jajka w sosie curryJajka w sosie curry
Źródło zdjęć: © Getty Images | copyright: EricksonPhotography

Jajka to prawdziwa skarbnica białka, witamin (A, D, E, B12) oraz minerałów (żelazo, fosfor). Są nie tylko smaczne, ale także pełnowartościowe – zawierają wszystkie aminokwasy, które są niezbędne dla naszego organizmu. Warto je spożywać, ponieważ wspomagają układ odpornościowy, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jajka stanowią świetną bazę do tworzenia prostych, a zarazem smacznych dań, które wprowadzą różnorodność na talerzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Jajka w różnych odsłonach

Jajka można przygotować na setki różnych sposobów – od klasycznych jajek na twardo, faszerowanych, przez sałatki, pasty, aż po omlety i wykwintne dania główne. Jednym z ciekawszych pomysłów jest podanie jajek w sosie curry – aromatycznym, lekko pikantnym, który nadaje jajkom wyjątkowego smaku i charakteru. Sos curry, który połączy się z kremową konsystencją jajek, to świetna opcja na każdą okazję – zarówno na codzienny posiłek, jak i na wielkanocne śniadanie.

Jajka na twardo w sosie curry – przepis

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości na Wielkanoc, przygotuj jajka na twardo w aromatycznym sosie curry. To danie jest szybkie, proste, a przede wszystkim niezwykle smaczne!

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku (do dekoracji),
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a następnie przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek.
  2. W misce wymieszaj majonez, jogurt (jeśli używasz), curry w proszku, kurkumę, kumin, paprykę, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj, aż sos stanie się gładki i kremowy.
  3. Przekrój jajka na pół. Delikatnie wyjmij żółtka i wymieszaj je z przygotowanym sosem curry, aż powstanie gładka masa. Następnie nałóż ją na białka jajek.
  4. Ułóż jajka na twardo na talerzu, udekoruj świeżym koperkiem i opcjonalnie posyp odrobiną curry lub papryki dla koloru.

Jajka w sosie curry to pomysł, który zaskoczy twoich gości i wprowadzi nieco egzotyki na wielkanocnym stole. Oprócz tradycyjnych przystawek, takich jak jajka w majonezie czy sałatka jarzynowa, warto postawić na coś innego i oryginalnego. Dzięki temu twoje menu na Wielkanoc stanie się wyjątkowe i niezapomniane.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości