Dodaj do gotowania jajek. Skorupka zsunie się raz, dwa

Obieranie jajek na twardo, choć wydaje się banalne, często staje się problematyczne. Zdarza się, że skorupka absolutnie nie chce z nich odchodzić, a białko jest poszarpane. Dlatego warto znać ten trik, bo dzięki niemu jajka będą zawsze idealnie gładkie i oszczędzimy sobie wielu problemów.

Jak szybko obrać jajka?Jak szybko obrać jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LEONID IASTREMSKYI
Dorota Gepert

O tym, czy jajka będą się dobrze obierać, w dużej mierze decyduje ich świeżość. Te świeże są bardziej kwasowe, co sprawia, że błona pod skorupką jest mocniejsza, a białko bardziej zwarte. To utrudnia obieranie. Wraz z czasem jajka tracą dwutlenek węgla, co powoduje wzrost pH i zmniejsza kwasowość. Dlatego starsze jajka obierają się bez problemu. Jednak spore znaczenie ma też samo gotowanie jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Pamiętaj, zanim zaczniesz gotować jajka

Jajka będą obierać się z łatwością, gdy zadbamy o kilka szczegółów podczas gotowania. Przede wszystkim powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego lepiej nie wyciągać ich w ostatniej chwili z lodówki, tylko pomyśleć o tym godzinę wcześniej. Jeśli nie udało się tego zrobić, warto je ocieplić, zanurzając na kilka minut w ciepłej wodzie. Dzięki temu unikniemy pękania skorupek podczas gotowania.

Trik na sprawne obieranie jajek

Sprawdzonym trikiem, na to by jajka dobrze się obierały, jest dodanie do gotującej się wody plasterków cytryny lub soku z cytryny. Sprawiają one, że skorupka staje się bardziej porowata, co ułatwia jej odchodzenie od białka. Dlaczego to działa? Kwas cytrynowy obniża pH białka, co pomaga rozluźnić błonę między skorupką a jajkiem. Wystarczy jedna łyżka soku z cytryny na litr wody lub plaster cytryny wrzucony do garnka. Do wody można dodać również sody oczyszczonej, octu lub soli. Z jajek ugotowanych z tymi dodatkami skorupka zejdzie bez problemu.

Ważne!

Po ugotowaniu jajka dobrze jest natychmiast przełożyć do zimnej wody, co powoduje kurczenie się białka i ułatwia obieranie.

Szybki sposób, by nie obierać jajek

Jest jeszcze jeden skuteczny sposób. Wystarczy ugotowane jajka przełożyć do słoika z zimną wodą i energiczne nim potrząsnąć. Dzięki temu skorupka pęka, a woda wnika pod nią, co ułatwia oddzielenie poszczególnych warstw. Ta metoda jest szybka i skuteczna, a skorupka odchodzi sama.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi