PoradyNie żałujesz sobie jajek? Takie są skutki dla organizmu

Nie żałujesz sobie jajek? Takie są skutki dla organizmu

W czasie świąt wielkanocnych na polskich stołach królują różnorodne potrawy z jajek. W końcu są one symbolem wiosny i budzącego się życia. Śniadanie zaczynamy od dzielenia się święconymi jajkami, po czym pojawiają się faszerowane, w żurku, w sałatce. W ciągu dwóch dni świąt każdy z nas spożywa od 3 do 4 jajek. Jakie są konsekwencje jajecznego szaleństwa?

W czasie świąt wielkanocnych trudno trzymać się limitu jajek
W czasie świąt wielkanocnych trudno trzymać się limitu jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zacznijmy od tego, że spożywanie jajek, nawet do 14 sztuk tygodniowo ma korzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wykazują nawet, że w takiej ilości mogą sprzyjać diecie odchudzającej. Jajka kurze są bogatym źródłem witamin i mikroelementów, które organizm łatwo przyswaja. Białko jest wzorcowe i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, podczas gdy żółtko jest bogate w fosfor, wapń, magnez i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Jajka a cholesterol – najnowsze zalecenia dietetyków

Należy jednak pamiętać o tym, że jajka są wysokokaloryczne i, chociaż dostarczają wielu wartościowych substancji, zawierają także cholesterol. Co prawda, najnowsze badania wykazują, że cholesterol zawarty w jajkach nie przyczynia się bezpośrednio do podwyższenia cholesterolu we krwi.

Jednak osoby, które borykają się z tym problemem, powinny ograniczyć ilość spożywanych jajek. Bez obaw mogą sięgnąć po 1 czy 2 jajka, ale spożycie większej ilości może już być szkodliwe. Dietetycy podkreślają, żeby nie eliminować ich całkowicie, tylko skupić się na ograniczeniu ilości.

Zatem bezpieczna ilość dla zdrowego organizmu to 2 jajka dziennie. Jednak warto również zwrócić uwagę na produkty, z którymi są łączone. Jajka zakwaszają organizm, dlatego dobrze jest je spożywać w zestawieniu z warzywami zasadotwórczymi, takimi jak cebula, pomidory, szpinak czy szparagi.

Co się stanie, gdy zjesz ok. 10 jajek w 2 dni?

Jeśli nadwyżka jajek jest tylko wyjątkiem od normy, a po świętach wracasz do zdrowej diety, być możesz nie odczujesz poważnych negatywnych skutków, poza chwilową niestrawnością. Jajka są dość sycące i mogą obciążać układ trawienny, szczególnie jeśli spożywasz je w zwiększonej ilości w krótkim czasie. Wtedy jest duża szansa na to, że spowodują uczucie ciężkości, wzdęcie lub ogólny dyskomfort.

Ostrożność w spożywaniu jajek na Wielkanoc powinny zachować osoby, u których występuje podwyższony poziom cholesterolu. Niestety, pomimo świątecznego nastroju, nie powinny ulegać pokusie przekroczenia magicznej granicy 2 jajek dziennie. Również chorzy na cukrzycę typu 2, powinni sprawdzić poziom glukozy we krwi, zanim sięgną po kolejną porcję faszerowanych jajek.

Uważaj na dodatkowe tłuszcze

Spożywanie gotowanych jajek nie jest obciążające dla organizmu, jednak smażone na boczku lub wrzucone do żurku tworzą już ciężkostrawną potrawę o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem.

Nie jest wskazane spożywanie smażonych z dodatkiem tłuszczów zwierzęcych. Również surowe jajka mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie ze względu na ryzyko zakażenia bakteriami Salmonella. Giną one dopiero w temperaturze 70 stopni Celsjusza, dlatego bezpieczniejsze jest spożywanie jajek po obróbce termicznej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
wielkanocjajkacholesterol

Wybrane dla Ciebie