Zupa chrzanowa na Wielkanoc. Kremowa, aromatyczna i prosto z zeszytu babci

Staropolska zupa chrzanowa to doskonała propozycja na wielkanocny stół. Intensywny smak chrzanu w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, zadowoli kubki smakowe wszystkich gości. Jak zrobić tradycyjną zupę chrzanową?

ObrazekZupa chrzanowa przepis poleca się nie tylko na Wielkanoc
Weronika

Zupa chrzanowa wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mimo tego, że nie gości ona na każdym stole wielkanocnym, warto zmienić tradycję i choć raz jej spróbować. Gwarantujemy, że od tego momentu, będzie ona jednym z dań, które będzie królować podczas każdej Wielkanocy. Jak zrobić zupę chrzanową i dlaczego warto sięgnąć po tę recepturę na Święta Wielkanocne? Poznaj wszystkie argumenty "za" i "przeciw" i przygotuj ją dla swojej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik dubajski z pistacjami. Lepszy niż kultowa czekolada

Najlepsza zupa chrzanowa - hit na Wielkanoc

Zupa chrzanowa to dobra alternatywa dla żurku. Z powodzeniem można do niej dodać białą kiełbasę oraz ugotowane jajko. Chrzan, który jest jednym z głównych składników zupy, znany jest z wielu właściwości zdrowotnych i ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Zupa chrzanowa ma intensywny smak i aromat, a jej konsystencja jest kremowa i gęsta.

Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzi się świeżo starty chrzan, niemniej jednak zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika będzie równie pyszna i z pewnością szybsza w przygotowaniu.

Tradycyjna zupa chrzanowa - niepowtarzalny smak i unikalna konsystencja

Tradycyjna zupa chrzanowa to prawdziwa uczta dla miłośników wyrazistych smaków. Jej charakterystyczna ostrość, przełamana delikatnością śmietany i aromatem starannie dobranych przypraw, tworzy unikalną kompozycję, która rozgrzewa i pobudza kubki smakowe. Zupa chrzanowa krem sprawia, że każde jej spróbowanie otula podniebienie, a dodatek jajka, boczku czy białej kiełbasy nadaje jej jeszcze głębszego charakteru.

Zupa chrzanowa Magdy Gessler ma kremową konsystencję
Zupa chrzanowa Magdy Gessler ma kremową konsystencję

To danie z wieloletnią tradycją, goszczące na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji, takich jak Wielkanoc. Najlepsza zupa chrzanowa to esencja domowego smaku i kulinarnego dziedzictwa, które łączy pokolenia i przypomina o dawnych recepturach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Wielkanocna zupa chrzanowa - przepis

Jak ugotować zupę chrzanową? To bardzo proste. Sięgnij po składniki, które na pewno masz w swoim domu. Kiedy myślimy o haśle zupa chrzanowa przepis, na myśl od razu przychodzą święta wielkanocne. Nic dziwnego, bo ta potrawa cieszy się szczególną popularnością właśnie tuż przed Wielkanocą. Ze względu na jej oryginalny smak warto zapoznać się z recepturą wcześniej. W ten sposób, będziesz mógł zdecydować, czy na Wielkanoc przygotować tradycyjny żurek, czy też może zupę chrzanową.

Zupa chrzanowa krem - składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 białe surowe kiełbasy,
  • majeranek do smaku.

Opcjonalnie: 

  • jajka ugotowane do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie, dodaj do niej resztę warzyw oraz czosnek. Całość smaż na małym ogniu.
  3. Przełóż warzywa do garnka z bulionem. Następnie dodaj do zupy pokrojone ziemniaki, zmniejsz ogień i dodaj surową kiełbasę w całości oraz dopraw majerankiem.
  4. Całość gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Zdejmij całość z palnika i dodaj śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami zupy.
  5. Następnie dodaj trzy łyżki chrzanu i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zupa chrzanowa będzie gotowa do podania. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil