Pyszna zupa, którą babcia robi zawsze na Wielkanoc. Znika do ostatniej kropelki
Staropolska zupa chrzanowa to doskonała propozycja na wielkanocny stół. Intensywny smak chrzanu w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, zadowoli kubki smakowe wszystkich gości. Jak zrobić tradycyjną zupę chrzanową?
28.03.2023 07:47
Najlepsza zupa chrzanowa - hit na Wielkanoc
Zupa chrzanowa wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mimo tego, że nie gości ona na każdym stole wielkanocnym, warto zmienić tradycję i choć raz ją spróbować. Gwarantujemy, że od tego momentu, będzie ona jednym z dań w każdą Wielkanoc!
Zupa chrzanowa do dobra alternatywa dla żurku. Do niej również możemy dodać białą kiełbasę oraz ugotowane jajko. Chrzan, który jest jednym z głównych składników zupy, znany jest z wielu właściwości zdrowotnych i ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Zupa chrzanowa ma intensywny smak i aromat, a jej konsystencja jest kremowa i gęsta.
Do przygotowania zupy najlepiej sprawdzi się świeżo starty chrzan, niemniej jednak zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika będzie równie pyszna i z pewnością szybsza w przygotowaniu.
Wielkanocna zupa chrzanowa - przepis
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2-3 ziemniaki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 białe surowe kiełbasy
- majeranek do smaku
Opcjonalnie:
Jajka ugotowane do podania
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną cebulę. Gdy zmięknie, dodaj do niej resztę warzyw oraz czosnek. Całość smaż na małym ogniu.
Przełóż warzywa do garnka z bulionem. Następnie dodaj do zupy pokrojone ziemniaki, zmniejsz ogień i dodaj surową kiełbasę w całości oraz dopraw majerankiem. Całość gotuj do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Zdejmij całość z palnika i dodaj śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami zupy. Następnie dodaj trzy łyżki chrzanu i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zupa chrzanowa będzie gotowa do podana! Smacznego.