10 żelaznych zasad idealnego zakwasu na żurek. Już nigdy nie skorzystasz z kupnego
Zakwas na żurek jest wbrew pozorom bardzo łatwy do wykonania. Co więcej, nie potrzeba do tego specjalnego sprzętu czy trudno dostępnych produktów. Tak naprawdę dzięki odrobinie chęci, systematyczności i znajomości kilku zasad stworzysz rewelacyjny żurek w sam raz do podania podczas wielkanocnych rodzinnych spędów.
19.03.2023 | aktual.: 18.09.2023 10:56
Jak zrobić dobry zakwas na żurek? Żelazne zasady
Zakwas jest nieodzownym składnikiem żurku, bowiem nadaje zupie specyficznego smaku i aromatu oraz pełni rolę "zagęszczacza". Jak dobrze wiemy, nie tylko żurek powstaje na bazie zakwasu, stosuje się go również np. przy wypiekaniu chleba.
Zakwas to nic innego jak mieszanina wody i mąki, których odpowiednie proporcje powodują procesy fermentacyjne, wywołane przez bakterie i drożdże żyjące w ziarnach zbóż. W wyniku tych reakcji powstają kwasy, przede wszystkim mlekowy oraz octowy, nadające rozczynowi kwaśnego zapachu i smaku.
Jak przygotować dobry domowy zakwas na żurek? Sprawa jest naprawdę prosta, wystarczy pamiętać o tych 10 zasadach:
- Zakwas robimy w szklanym lub porcelanowym naczyniu, stare szkoły mówią również o kamiennym bądź glinianym pojemniku.
- Zakwas mieszamy drewnianą łyżką (lub plastikową).
- Optymalna temperatura dla zakwasu to 25–30 st. C.
- Zakwas hodujemy w warunkach naturalnych, w miejscu, w którym nie ma przeciągów.
- Zakwas musi mieć dostęp do powietrza, co znaczy, że nie zamykamy go szczelnie, a lekko przykrywamy.
- Do wykonania zakwasu używamy wody przegotowanej, źródlanej lub przefiltrowanej o temperaturze od 38 do 40 st. C, ale nigdy wyższej.
- Nie solimy zbyt obficie zakwasu, ponieważ sól hamuje rozwój dzikich drożdży.
- Zakwas nie może mieć grudek, więc mieszamy go codziennie.
- Zakwas najszybciej dojrzeje, gdy zrobimy go na razowej mące żytniej.
- Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do ok. 2 tygodni.
Po czym poznać, że zakwas jest gotowy?
Zazwyczaj zakwas na żurek jest gotowy po 3-4 dniach, jednakże jeśli nie masz pewności, czy z zakwasu można już korzystać, kieruj się poniższymi wskazówkami:
- gotowy zakwas ma konsystencję gęstej śmietany,
- jego zapach jest charakterystyczny — kwaśny,
- ma widoczne pęcherzyki powietrza.
Domowy zakwas na żurek. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 2-3 szt. liście laurowe
- 3-4 szt. ziele angielskie
- 1 szczypta sól
- 3-4 szt. ziarenka pieprzu
- 3-4 szt. ząbki czosnku
- 250 g mąka żytnia typ 720 (lub 2000)
- 1 l letniej przegotowanej wody
Zobacz wideo, prezentujące krok po kroku sposób przygotowania domowego zakwasu na żurek. Więcej przepisów znajdziesz na naszym na kanale na YouTube.