Przepis10 żelaznych zasad idealnego zakwasu na żurek. Już nigdy nie skorzystasz z kupnego

10 żelaznych zasad idealnego zakwasu na żurek. Już nigdy nie skorzystasz z kupnego

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

19.03.2023 12:29, aktual.: 18.09.2023 10:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zakwas na żurek jest wbrew pozorom bardzo łatwy do wykonania. Co więcej, nie potrzeba do tego specjalnego sprzętu czy trudno dostępnych produktów. Tak naprawdę dzięki odrobinie chęci, systematyczności i znajomości kilku zasad stworzysz rewelacyjny żurek w sam raz do podania podczas wielkanocnych rodzinnych spędów. 

Jak zrobić dobry zakwas na żurek? Żelazne zasady

Zakwas jest nieodzownym składnikiem żurku, bowiem nadaje zupie specyficznego smaku i aromatu oraz pełni rolę "zagęszczacza". Jak dobrze wiemy, nie tylko żurek powstaje na bazie zakwasu, stosuje się go również np. przy wypiekaniu chleba.

Zakwas to nic innego jak mieszanina wody i mąki, których odpowiednie proporcje powodują procesy fermentacyjne, wywołane przez bakterie i drożdże żyjące w ziarnach zbóż. W wyniku tych reakcji powstają kwasy, przede wszystkim mlekowy oraz octowy, nadające rozczynowi kwaśnego zapachu i smaku.

Jak przygotować dobry domowy zakwas na żurek? Sprawa jest naprawdę prosta, wystarczy pamiętać o tych 10 zasadach:

  1. Zakwas robimy w szklanym lub porcelanowym naczyniu, stare szkoły mówią również o kamiennym bądź glinianym pojemniku.
  2. Zakwas mieszamy drewnianą łyżką (lub plastikową).
  3. Optymalna temperatura dla zakwasu to 25–30 st. C.
  4. Zakwas hodujemy w warunkach naturalnych, w miejscu, w którym nie ma przeciągów.
  5. Zakwas musi mieć dostęp do powietrza, co znaczy, że nie zamykamy go szczelnie, a lekko przykrywamy.
  6. Do wykonania zakwasu używamy wody przegotowanej, źródlanej lub przefiltrowanej o temperaturze od 38 do 40 st. C, ale nigdy wyższej.
  7. Nie solimy zbyt obficie zakwasu, ponieważ sól hamuje rozwój dzikich drożdży.
  8. Zakwas nie może mieć grudek, więc mieszamy go codziennie.
  9. Zakwas najszybciej dojrzeje, gdy zrobimy go na razowej mące żytniej.
  10. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do ok. 2 tygodni.

Po czym poznać, że zakwas jest gotowy?

Zazwyczaj zakwas na żurek jest gotowy po 3-4 dniach, jednakże jeśli nie masz pewności, czy z zakwasu można już korzystać, kieruj się poniższymi wskazówkami:

  • gotowy zakwas ma konsystencję gęstej śmietany,
  • jego zapach jest charakterystyczny — kwaśny,
  • ma widoczne pęcherzyki powietrza.
Obraz

Domowy zakwas na żurek. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2-3 szt. liście laurowe
  • 3-4 szt. ziele angielskie
  • 1 szczypta sól
  • 3-4 szt. ziarenka pieprzu
  • 3-4 szt. ząbki czosnku
  • 250 g mąka żytnia typ 720 (lub 2000)
  • 1 l letniej przegotowanej wody

Zobacz wideo, prezentujące krok po kroku sposób przygotowania domowego zakwasu na żurek. Więcej przepisów znajdziesz na naszym na kanale na YouTube.