PrzepisWielkanocBabka na Wielkanoc będzie puszysta i wilgotna. Wypróbuj najlepszy przepis

Babka na Wielkanoc będzie puszysta i wilgotna. Wypróbuj najlepszy przepis

Babka na Wielkanoc będzie puszysta i wilgotna. Wypróbuj najlepszy przepis
Babka na Wielkanoc będzie puszysta i wilgotna. Wypróbuj najlepszy przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.03.2024 18:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Babka wielkanocna to symbol świąt, który gości na wielu polskich stołach. Choć jej przygotowanie może wydawać się skomplikowane, istnieje łatwy przepis na pyszną i wilgotną babkę piaskową, która zawsze się udaje.

Szukasz idealnego przepisu na babkę wielkanocną, która zachwyci całą rodzinę? Mamy dla ciebie niezawodny sposób na przygotowanie wilgotnego i puszystego wypieku. Oto sprawdzony przepis na babkę ucieraną, która rozpływa się w ustach. Bez obaw o skomplikowane techniki czy długie czekanie na wyrastanie ciasta - ta babka będzie gotowa w mig, a jej smak zostanie na długo w pamięci!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wilgotna babka wielkanocna - łatwy przepis na pyszne ciasto

Przepis na wilgotną babkę wielkanocną opiera się na prostych składnikach, które z pewnością masz już w swojej kuchni. Nie potrzebujesz specjalistycznych produktów ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zaopatrzyć się w mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier, olej roślinny, mleko oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub pomarańczy, by stworzyć prawdziwy majstersztyk kulinarny.

Wielkanocna babka piaskowa - wilgotna i pyszna w kilka chwil!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy,
  • 1 saszetka cukru wanilinowego,
  • skórka z 2 cytryn lub całej pomarańczy,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  2. W misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodaj olej, mleko i sok z cytryny, miksując na niskich obrotach.
  5. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, dodaj wanilię i skórkę z cytryny.
  6. Piecz w temperaturze 175°C przez około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  7. Ostudź babkę na ruszcie i posyp cukrem pudrem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać bakalie, np. rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  • Babkę możesz również polać lukrem lub czekoladą.
  • Ciasto będzie pyszne również bez lukru - posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

Ten prosty przepis na babkę piaskową to idealny sposób na pyszne i efektowne ciasto wielkanocne. Przygotujesz je szybko i bez większego wysiłku, a efekt zachwyci twoich bliskich.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także