Sernik bez sera, czyli ciasto wielkanocne na ostatnią chwilę. Jest proste i szybkie w wykonaniu

Śmietanowiec to tzw. ciasto na ostatnią chwilę. Ze względu na specyficzną konsystencję masy, przypomina delikatny i puszysty sernik. Zrobisz je błyskawicznie z łatwo dostępnych składników. To jedno z najczęściej serwowanych ciast, zarówno podczas większych uroczystości, jak i tych kameralnych spotkań. Zobacz przepis na ekspresowy sernik bez sera.

ObrazekCiasto na ostatnią chwilę. Zobacz przepis na śmietanowiec - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Śmietanowiec na kruchym spodzie może przypominać sernik, jednakże jest dużo lżejszy od niego. Kakaowy spód zrobiony jest z ciasta kruchego, a masa to nic innego jak ubite białka jaj z budyniem śmietankowym i kwaśną śmietaną. Całości dopełnia dodatek owoców - tutaj niech zadziała wyobraźnia. Mogą być świeże, mrożone lub z puszki. Z śmietanowcem dobrze będzie się też komponować konfitura z pomarańczy, ale też inne - najlepiej kwaśne - dodatki (np. wiśnie).

Ciasto na ostatnią chwilę. Wypróbuj przepis na śmietanowiec

Śmietanowiec to typowe ciasto na ostatnią chwilę. Klasyczny, znajdujący się w większości notesów przepis, zawiera łatwo dostępne składniki, a pierwsze skrzypce gra tutaj śmietana. Ciasto to jest miękkie, wilgotne i dosyć słodkie, więc warto wybrać kwaśne owoce jako dodatki.

Deser ten jest idealny na różne okazje, takie jak urodziny, chrzciny czy inne przyjęcia rodzinne. Jego smak przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodkości. Śmietanowiec jest też łatwy do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności w kuchni, więc każdy może spróbować swoich sił w jego wypiekaniu.

Obrazek
Śmietanowiec to ciasto na ostatnią chwilę - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • owoce

Przygotowanie:

  1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek.
  2. Przygotuj kruche ciasto. Na stolnicy/blacie posiekaj mąkę z masłem.
  3. Mieszaj wszystko dokładnie i dodawaj stopniowo żółtka, pół szklanki cukru, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Zagnieć kruche ciasto. Kiedy będzie gotowe, owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki.
  5. Następnie przygotuj masę śmietanową. Ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier (1 szklanka).
  6. Kiedy białka będą gotowe, dodaj budyń i porcjami - kwaśną śmietanę, delikatnie wymieszaj całość.
  7. Ciasto na kruchy spód rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia (wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia).
  8. Na tak przygotowany spód wylej masę śmietanową. Na górze poukładaj owoce.
  9. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 60 minut.

Możesz również, po zagnieceniu ciasta, ok. 1/3 odkroić, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Następnie, na wylaną na blachę masę i ułożone owoce zetrzyj na tarce ciasto z zamrażalnika.

Zobacz także przepis na ciasto "leniwiec". Przygotujesz je w 20 minut. Potrzebujesz tylko 4 składników: 

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀