Ekspresowa babka wielkanocna. Przepis idealny dla zabieganych

Babka jogurtowa powstaje z kilku bazowych składników, a samo jej wykonanie jest dziecinnie łatwe i szybkie. To tak naprawdę ciasto ekspresowe - wykonasz je w 10 minut, przez co dla niektórych zbędne okazać się może zakładanie fartuszka. Przepis na wielkanocną babkę jogurtową doskonale sprawdzi się w domach gospodyń i gospodarzy zabieganych. Nikt nie zorientuje się, że zrobiliście to przepyszne ciasto "w międzyczasie". 

ObrazekBabka jogurtowa to ciasto ekspresowe - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Canva

Babka wielkanocna dla zabieganych. Szybka i wilgotna

Ta babka pozwoli ci zabłysnąć. Jeśli nie masz czasu na pieczenie wymyślnych ciast, zapamiętaj wielkanocny przepis na babkę jogurtową. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą kilka składników, rozgrzejesz piekarnik i przypilnujesz, by  w odpowiednim momencie wyciągnąć ciasto. Pamiętaj jednak, że pośpiech i niedokładność jest wrogiem wszelkiego rodzaju wypieków. Jeśli nie chcesz, by owocem twojej pracy był zakalec, skup się na tym, by wszystkie składniki były dobrze odmierzone i dokładnie ze sobą połączone, bez grudek.

Mimo że babka jogurtowa to ciasto ekspresowe, jej smak i struktura są bardzo zadowalające. Babka jest zbita i wilgotna, a dzięki dodatkowi jogurtu dłużej utrzymuje świeżość. Smak babki jogurtowej jest delikatny, typowy dla takiego rodzaju ciast. Możesz wzbogacić go o np. skórkę z otartej cytryny lub pomarańczy, a kandyzowane owoce sprawdzą się świetnie jako dekoracja.

Za tę może posłużyć może również lukier, polewa czekoladowa z dodatkiem orzechów bądź bakalii. Jeśli lubisz proste rozwiązania, pozostaw babkę lekko muśniętą cukrem pudrem. Idąc z duchem czasu, można pokusić się o udekorowanie jej kolorowymi cukierkami M&M's lub jadalnymi kwiatami.

Obrazek
Babkę udekoruj wedle uznania. Jej uniwersalny smak pozwala na wszelkie improwizacje - Pyszności;

Ekspresowa babka jogurtowa. Szybki przepis na wielkanocne ciasto

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g cukru białego
  • 1 budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Jeśli korzystasz z miksera, po ubiciu piany zmniejsz obroty i cienkim strumieniem dolewaj olej.
  2. Dorzuć jogurt naturalny i cukier waniliowy. Wymieszaj całość dokładnie drewnianą szpatułką/łyżką.
  3. Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiej do gotowej masy jogurtowej. Również dokładnie wszystko wymieszaj, dopilnuj, by nie było grudek.
  4. Przygotuj foremkę: wysmaruj ją masłem i podsyp bułką tartą. Masę wylej do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Wypróbuj także przepis na muślinową babę wielkanocną z 96 żółtek. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką