Ten przepis ma ponad 120 lat. Staropolska baba parzona idealna na Wielkanoc

Baba parzona znów wraca do łask. Wiele osób darzy to ciasto ogromnym sentymentem - wszak właśnie nim dawniej częstowały babcie. Ciasto wyrabiały rękoma, a recepturę znały oczywiście na pamięć. Czas powrócić do staropolskich przepisów i metod pracy z ciastem. Przepis na babę parzoną, który udało się nam odnaleźć, pochodzi z 1903 roku i skrywa w sobie tajniki udanego wypieku.

ObrazekAdobe Stock

Baba parzona: receptura sprzed ponad 120 lat

Przepis na "wyborną babę parzoną" pochodzi z książki kucharskiej "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej" wydanej w 1903 roku. Licząca 120 lat receptura zawiera tajniki udanego wypieku. Czytamy w niej m.in. o tym, by wyrabiać ciasto jak najdłużej, by było lekkie i pulchne. Znajdziemy tam także opis starej metody zaparzania mąki wrzącym mlekiem, w celu otrzymania większej puszystości ciasta. Ten patent sprawi również, że babka będzie bardziej wilgotna, przez to dłużej utrzyma świeżość. Natomiast we wstępie autorka książki Marta Norkowska przekazała, że:

(...) pierwszym i najważniejszym warunkiem zdrowej kuchni jest: Czystość naczyń kuchennych i świeżość produktów"
Obrazek
Baba parzona według przepisu sprzed ponad 100 lat - Pyszności; Fot. "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej" (screenshot); domena publiczna

Przepis na staropolską babę parzoną

Składniki (ilość podanych niżej składników jest dwa razy mniejsza niż w oryginalnym przepisie):

  • 600 g mąki
  • 500 ml mleka
  • zaczyn przygotowany z 50 g drożdży rozpuszczonych w 125 ml ciepłego mleka
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 25 g mielonych migdałów słodkich
  • ok. 7 g mielonych migdałów gorzkich
  • alkohol do smaku (w oryginalnym przepisie jest to arak, alkohol o smaku anyżowym)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy

Przygotowanie:

  1. 400 gramów mąki przesiej do dużej miski i stopniowo dolewaj gorące mleko (ok. 450 ml, reszta zostanie wykorzystana później). Całość dokładnie mieszaj, by nie było grudek.
  2. Dolej zaczyn drożdżowy i mieszaj ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się. Następnie odstaw ciasto w ciepłym miejscu, aby podrosło.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem.
  4. Do rosnącego rozczynu dodaj utarte żółtka z cukrem pudrem, migdały, alkohol i skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj pozostałe 200 gramów mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Pomału dolej pozostałe 50 ml mleka i rozpuszczone masło.
  6. Wyrabiaj masę przynajmniej przez pół godziny, do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  7. Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  8. Następnie przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą - jak w przepisie - do połowy.
  9. Babę należy piec w 180 stopniach, grzanie góra-dół, na złoto sprawdzając wykałaczką stopień wypieczenia.

Zobacz również przepis na pistacjową babkę wielkanocną ze "smoczą mąką": 

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis