Ten przepis ma ponad 120 lat. Staropolska baba parzona idealna na Wielkanoc

Baba parzona znów wraca do łask. Wiele osób darzy to ciasto ogromnym sentymentem - wszak właśnie nim dawniej częstowały babcie. Ciasto wyrabiały rękoma, a recepturę znały oczywiście na pamięć. Czas powrócić do staropolskich przepisów i metod pracy z ciastem. Przepis na babę parzoną, który udało się nam odnaleźć, pochodzi z 1903 roku i skrywa w sobie tajniki udanego wypieku.

ObrazekAdobe Stock

Baba parzona: receptura sprzed ponad 120 lat

Przepis na "wyborną babę parzoną" pochodzi z książki kucharskiej "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej" wydanej w 1903 roku. Licząca 120 lat receptura zawiera tajniki udanego wypieku. Czytamy w niej m.in. o tym, by wyrabiać ciasto jak najdłużej, by było lekkie i pulchne. Znajdziemy tam także opis starej metody zaparzania mąki wrzącym mlekiem, w celu otrzymania większej puszystości ciasta. Ten patent sprawi również, że babka będzie bardziej wilgotna, przez to dłużej utrzyma świeżość. Natomiast we wstępie autorka książki Marta Norkowska przekazała, że:

(...) pierwszym i najważniejszym warunkiem zdrowej kuchni jest: Czystość naczyń kuchennych i świeżość produktów"
Obrazek
Baba parzona według przepisu sprzed ponad 100 lat - Pyszności; Fot. "Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska zawierająca 1032 przepisy gospodarskie, z uwzględnieniem kuchni jarskiej" (screenshot); domena publiczna

Przepis na staropolską babę parzoną

Składniki (ilość podanych niżej składników jest dwa razy mniejsza niż w oryginalnym przepisie):

  • 600 g mąki
  • 500 ml mleka
  • zaczyn przygotowany z 50 g drożdży rozpuszczonych w 125 ml ciepłego mleka
  • 15 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 25 g mielonych migdałów słodkich
  • ok. 7 g mielonych migdałów gorzkich
  • alkohol do smaku (w oryginalnym przepisie jest to arak, alkohol o smaku anyżowym)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy

Przygotowanie:

  1. 400 gramów mąki przesiej do dużej miski i stopniowo dolewaj gorące mleko (ok. 450 ml, reszta zostanie wykorzystana później). Całość dokładnie mieszaj, by nie było grudek.
  2. Dolej zaczyn drożdżowy i mieszaj ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się. Następnie odstaw ciasto w ciepłym miejscu, aby podrosło.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem.
  4. Do rosnącego rozczynu dodaj utarte żółtka z cukrem pudrem, migdały, alkohol i skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj pozostałe 200 gramów mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Pomału dolej pozostałe 50 ml mleka i rozpuszczone masło.
  6. Wyrabiaj masę przynajmniej przez pół godziny, do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  7. Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  8. Następnie przelej ciasto do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą - jak w przepisie - do połowy.
  9. Babę należy piec w 180 stopniach, grzanie góra-dół, na złoto sprawdzając wykałaczką stopień wypieczenia.

Zobacz również przepis na pistacjową babkę wielkanocną ze "smoczą mąką": 

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację