Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Niedzielne południa wypełnia zapach domowego rosołu. Moja babcia jest prawdziwą mistrzynią tej zupy, chociaż jeden ze składników nie każdemu może przypaść do gustu.
Domowy rosół to remedium na wiele jesienno-zimowych problemów. Przyjemnie nasyca, nie obciążając przy tym żołądka i rozgrzewa, gdy za oknem szaro i zimno. To element tradycyjnego niedzielnego obiadu, który rozgościł się także na rodzinnych uroczystościach. Każdy robi go nieco inaczej. Jedni dorzucają pomidora lub włoską kapustę, inni nie wyobrażają sobie rosołu bez lubczyku. Równie ważne jest odpowiednie mięso. Moja babcia stawia nie tylko na kurczaka i wołowinę, do swojego wywaru dorzuca także żołądki.
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki
Rosół na żołądkach
Dziś podroby odeszły nieco w zapomnienie, chociaż wciąż znajdują sobie amatorów. Drobiowe żołądki sprawdzą się nie tylko w sosach, niepozorne kawałki mięsa świetnie podkręcą smak rosołu. To właśnie one nadają wywarowi charakterystyczną głębię i esencjonalność, których często brakuje rosołom gotowanym wyłącznie na chudych kąskach.
Żołądki wymagają długiej obróbki cieplnej, aby stały się niesamowicie delikatne. Dzięki temu gotowanie ich w rosole jest rozwiązaniem po prostu idealnym. Babcia zawsze żartowała, że ten, kto zje żołądki, będzie miał silny żołądek. I coś w tym jest, bo żołądki są bogate w białko i żelazo oraz witaminy z grupy B, w tym B12. Zawierają również kolagen, który wspiera stawy, skórę i włosy oraz korzystnie wpływa na trawienie, wspierając regenerację i wzmacniając barierę jelitową oraz poprawiając mikrobiom jelitowy
Składniki:
- 1 kg porcji rosołowych,
- 300 g żołądków drobiowych,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 1 por,
- 1 opalona cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- świeży lub mrożony lubczyk,
- 4 l zimnej wody
- 1 łyżeczka soli,
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu.
- 3-4 liście laurowe.
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Mięso i umyte, oczyszczone żołądki włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Woda powinna zakryć mięso.
- Zagotuj wodę. Zbieraj powstałą na powierzchni pianę za pomocą łyżki cedzakowej.
- Zmniejsz ogień do minimum, rosół ma tylko "mrugać".
- Dodaj opaloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Dodaj łyżeczkę soli.
- Dorzuć obrane i umyte warzywa.
- Gotuj przez minimum 2,5 godziny. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i lubczyk. Dopraw rosół do smaku solą.
- Miękkie żołądki i inne mięso wyjmij z wywaru. Rosół przecedź przez gęste sito.
Podawaj z domowym makaronem i pokrojoną marchewką. Smacznego!