WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dawniej wszyscy zajadali się ze smakiem. Niektórzy na sam widok mają mdłości

Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów przekonać, warto zacząć od pysznego gulaszu z żołądków drobiowych w sosie śmietanowym.

Gulasz z żołądków - PysznościGulasz z żołądków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W Warszawie zajadano się cynaderkami, którymi ostatnio zdecydowanie pogardził Książulo. W barach mlecznych i na stołówkach królowała wątróbka i gulasz z serc. Wielu fanów miały również żołądki, najczęściej obgotowane i smażone z cebulką lub duszone w sosie. Ten smak przypomni ci czasy, gdy na widok podrobów wszyscy słyszeli burczenie w brzuchu zamiast rezygnacji z jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święto jabłka 2024. Obchody w Witrogoszczu Osadzie

Żołądki drobiowe w sosie śmietanowym

Żołądki drobiowe to niedoceniany składnik, który może stać się podstawą wielu pysznych dań. Przygotowany w postaci gulaszu w kremowym sosie śmietanowym, zyskuje zupełnie nowy wymiar smakowy. Dusić je można również w pomidorach, więc opcji na przygotowanie żołądków jest cała masa.

Gulasz z żołądków wieprzowych
Gulasz z żołądków wieprzowych © Adobe Stock | Sebastian Radu

Gulasz z żołądków to sycące i pełnowartościowe danie. Podroby są źródłem pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Są również niskokaloryczne, a same żołądki w porównaniu do reszty podrobów, nie dostarczają dużo cholesterolu. Ten przepis to dowód na to, że niedoceniany w kuchni składnik może zachwycać smakiem.

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 400 ml śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki dokładnie oczyść, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut.
  2. Odcedź, zalej świeżą wodą i znów gotuj, tym razem do miękkości. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę, pietruszkę i por obierz i zetrzyj lub pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
  4. Do ugotowanych warzyw dodaj śmietanę rozcieńczoną niewielką ilością ciepłej wody. Dodaj także pokrojone żołądki.
  5. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Gotowy gulasz podaj z ugotowaną kasza, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze