PrzepisDania mięsneDawniej wszyscy zajadali się ze smakiem. Niektórzy na sam widok mają mdłości

Dawniej wszyscy zajadali się ze smakiem. Niektórzy na sam widok mają mdłości

Gulasz z żołądków - Pyszności
Gulasz z żołądków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności

23.09.2024 08:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów przekonać, warto zacząć od pysznego gulaszu z żołądków drobiowych w sosie śmietanowym.

W Warszawie zajadano się cynaderkami, którymi ostatnio zdecydowanie pogardził Książulo. W barach mlecznych i na stołówkach królowała wątróbka i gulasz z serc. Wielu fanów miały również żołądki, najczęściej obgotowane i smażone z cebulką lub duszone w sosie. Ten smak przypomni ci czasy, gdy na widok podrobów wszyscy słyszeli burczenie w brzuchu zamiast rezygnacji z jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żołądki drobiowe w sosie śmietanowym

Żołądki drobiowe to niedoceniany składnik, który może stać się podstawą wielu pysznych dań. Przygotowany w postaci gulaszu w kremowym sosie śmietanowym, zyskuje zupełnie nowy wymiar smakowy. Dusić je można również w pomidorach, więc opcji na przygotowanie żołądków jest cała masa.

Gulasz z żołądków wieprzowych
Gulasz z żołądków wieprzowych© Adobe Stock | Sebastian Radu

Gulasz z żołądków to sycące i pełnowartościowe danie. Podroby są źródłem pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Są również niskokaloryczne, a same żołądki w porównaniu do reszty podrobów, nie dostarczają dużo cholesterolu. Ten przepis to dowód na to, że niedoceniany w kuchni składnik może zachwycać smakiem.

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 400 ml śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki dokładnie oczyść, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut.
  2. Odcedź, zalej świeżą wodą i znów gotuj, tym razem do miękkości. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę, pietruszkę i por obierz i zetrzyj lub pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
  4. Do ugotowanych warzyw dodaj śmietanę rozcieńczoną niewielką ilością ciepłej wody. Dodaj także pokrojone żołądki.
  5. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Gotowy gulasz podaj z ugotowaną kasza, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także