Dawniej wszyscy zajadali się ze smakiem. Niektórzy na sam widok mają mdłości

Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów przekonać, warto zacząć od pysznego gulaszu z żołądków drobiowych w sosie śmietanowym.

Gulasz z żołądków - PysznościGulasz z żołądków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W Warszawie zajadano się cynaderkami, którymi ostatnio zdecydowanie pogardził Książulo. W barach mlecznych i na stołówkach królowała wątróbka i gulasz z serc. Wielu fanów miały również żołądki, najczęściej obgotowane i smażone z cebulką lub duszone w sosie. Ten smak przypomni ci czasy, gdy na widok podrobów wszyscy słyszeli burczenie w brzuchu zamiast rezygnacji z jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święto jabłka 2024. Obchody w Witrogoszczu Osadzie

Żołądki drobiowe w sosie śmietanowym

Żołądki drobiowe to niedoceniany składnik, który może stać się podstawą wielu pysznych dań. Przygotowany w postaci gulaszu w kremowym sosie śmietanowym, zyskuje zupełnie nowy wymiar smakowy. Dusić je można również w pomidorach, więc opcji na przygotowanie żołądków jest cała masa.

Gulasz z żołądków wieprzowych
Gulasz z żołądków wieprzowych © Adobe Stock | Sebastian Radu

Gulasz z żołądków to sycące i pełnowartościowe danie. Podroby są źródłem pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Są również niskokaloryczne, a same żołądki w porównaniu do reszty podrobów, nie dostarczają dużo cholesterolu. Ten przepis to dowód na to, że niedoceniany w kuchni składnik może zachwycać smakiem.

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 400 ml śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki dokładnie oczyść, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut.
  2. Odcedź, zalej świeżą wodą i znów gotuj, tym razem do miękkości. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę, pietruszkę i por obierz i zetrzyj lub pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
  4. Do ugotowanych warzyw dodaj śmietanę rozcieńczoną niewielką ilością ciepłej wody. Dodaj także pokrojone żołądki.
  5. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Gotowy gulasz podaj z ugotowaną kasza, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują