Dawniej wszyscy zajadali się ze smakiem. Niektórzy na sam widok mają mdłości
Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów przekonać, warto zacząć od pysznego gulaszu z żołądków drobiowych w sosie śmietanowym.
23.09.2024 08:52
W Warszawie zajadano się cynaderkami, którymi ostatnio zdecydowanie pogardził Książulo. W barach mlecznych i na stołówkach królowała wątróbka i gulasz z serc. Wielu fanów miały również żołądki, najczęściej obgotowane i smażone z cebulką lub duszone w sosie. Ten smak przypomni ci czasy, gdy na widok podrobów wszyscy słyszeli burczenie w brzuchu zamiast rezygnacji z jedzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żołądki drobiowe w sosie śmietanowym
Żołądki drobiowe to niedoceniany składnik, który może stać się podstawą wielu pysznych dań. Przygotowany w postaci gulaszu w kremowym sosie śmietanowym, zyskuje zupełnie nowy wymiar smakowy. Dusić je można również w pomidorach, więc opcji na przygotowanie żołądków jest cała masa.
Gulasz z żołądków to sycące i pełnowartościowe danie. Podroby są źródłem pełnowartościowego białka i innych składników odżywczych. Są również niskokaloryczne, a same żołądki w porównaniu do reszty podrobów, nie dostarczają dużo cholesterolu. Ten przepis to dowód na to, że niedoceniany w kuchni składnik może zachwycać smakiem.
Składniki:
- 1 kg żołądków drobiowych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 400 ml śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Żołądki dokładnie oczyść, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut.
- Odcedź, zalej świeżą wodą i znów gotuj, tym razem do miękkości. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Marchewkę, pietruszkę i por obierz i zetrzyj lub pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Do ugotowanych warzyw dodaj śmietanę rozcieńczoną niewielką ilością ciepłej wody. Dodaj także pokrojone żołądki.
- Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Gotowy gulasz podaj z ugotowaną kasza, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!