Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Na kolację wybieraj produkty, które nie obciążają żołądka, są lekkie i jednocześnie sycące – w końcu nie ma nic gorszego od nocnej pobudki wywołanej burczeniem w brzuchu. Sałatkę w tym stylu przygotujesz w 10 minut, a potem będziesz spać jak niemowlak.
Warto zadbać o to, aby wieczorny posiłek był bogaty w produkty białkowe z niewielką domieszką zdrowych tłuszczów oraz węglowodanów złożonych. W ten sposób w nocy na pewno nie obudzisz się głodny, a wraz z pożywieniem dostarczysz organizmowi składników, które wspomagają nocną regenerację. Taką kolację najlepiej spożyć na 2–3 godziny przed udaniem się na odpoczynek.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Pomysły na zdrową kolację
Jeśli zależy ci na tym, aby przespać całą noc i rano obudzić się z lekkością na żołądku, a jednocześnie czuć, że baterie zostały w 100 proc. uzupełnione, sięgnij po produkty, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka, takie jak ryby morskie, białe mięso drobiowe, jajka czy nabiał. Połowę talerza powinny zajmować owoce i warzywa, czyli składniki bogate w błonnik, witaminy i minerały. Na kolację warto wybierać takie owoce, które zawierają mniej cukru, na przykład jabłka, jagody, maliny lub kiwi.
Dodatkiem mogą być produkty pełnoziarniste, stanowiące źródło węglowodanów złożonych, czyli takich, które dostarczają energii i pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Zadbaj również o źródła tłuszczów nienasyconych – znajdziesz je w oliwie, olejach z pestek dyni czy pestek winogronach, siemieniu lnianym, nasionach słonecznika lub orzechach. Unikaj tłustych i smażonych potraw oraz białego pieczywa.
Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem
Do sałatki możesz podać kromkę chleba pełnoziarnistego. A po kolacji wypij napar ziołowy, na przykład z mięty, melisy lub lawendy, który wpłynie na ukojenie układu nerwowego.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 puszka z tuńczykiem w sosie własnym (ok. 150 g po odsączeniu),
- 1 jabłko,
- 1 zielony ogórek,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź szybko, zalewając je zimną wodą. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Do miski przełóż odsączonego z zalewy tuńczyka, dodaj pokrojone w plasterki lub kostkę jabłko i zielony ogórek. Wrzuć także ugotowane jajka pokrojone w kostkę.
- Wymieszaj z łyżką gęstego jogurtu, odrobiną soku z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.