Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek

Chociaż lata temu królował na stołach, został wyparty przez nowocześniejsze zupy. Dziś powraca z jesiennym dodatkiem, dzięki któremu jest sycący, rozgrzewający i o wiele smaczniejszy.

Krupnik z jednym dodatkiem smakuje jeszcze lepiejKrupnik z jednym dodatkiem smakuje jeszcze lepiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy myślimy o polskich zupach, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl rosół, ogórkowa czy pomidorowa. Krupnik jest raczej pomijany, a wszystko przez to, że dziś gości na naszych stołach o wiele rzadziej niż kiedyś. Wielka szkoda, ponieważ jest niesamowicie sycący, pyszny i idealny na jesienne mrozy. Już sam w sobie zadowoli niejedno podniebienie, ale w tym przepisie dodamy do niego coś specjalnego – suszone grzyby. To właśnie ich dodatek decyduje o tym, że krupnik jest znacznie smaczniejszy i znika z misek w mgnieniu oka.

Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji

Krupnik z suszonymi grzybami

Nie od dziś wiadomo, że suszone grzyby są niesamowitym nośnikiem smaku. Dodają potrawom nie tylko charakterystycznego leśnego aromatu, ale także pogłębiają ich smak i nadają zupełnie nowego charakteru. Choć nie są typowym dodatkiem do krupniku, zdecydowanie warto je dorzucić. Nie ma w tym nic trudnego – wystarczy grzyby namoczyć, a następnie pokroić i dodać do zupy wraz z warzywami. Nie wydłuży to czasu gotowania, a zdecydowanie poprawi jego smak krupniku.

Przepis na krupnik z grzybami leśnymi

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 500 g żeberek,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka kropli maggi w płynie,
  • kilka suszonych grzybów (np. prawdziwków),
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą.
  2. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj żeberka aż będą miękkie.
  3. W tym czasie przepłucz suszone grzyby i namocz je w wodzie na minimum 20 minut.
  4. Ugotuj kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu.
  5. Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę, przepłucz warzywa pod bieżącą wodą.
  6. Pokrój ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  7. Odciśnij namoczone grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
  8. Po ugotowaniu wyjmij żeberka z wywaru, oddziel mięso od kości i pokrój je na mniejsze kawałki.
  9. Do wywaru dodaj pokrojone warzywa i grzyby.
  10. Gotuj wszystko, aż warzywa będą miękkie.
  11. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i mięso z żeberek.
  12. Dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami maggi.
  13. Obierz i posiekaj czosnek, dodaj go do garnka i zagotuj całość.
  14. Na końcu umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki, posyp nią gotowy krupnik przed podaniem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby