Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Chociaż lata temu królował na stołach, został wyparty przez nowocześniejsze zupy. Dziś powraca z jesiennym dodatkiem, dzięki któremu jest sycący, rozgrzewający i o wiele smaczniejszy.
Gdy myślimy o polskich zupach, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl rosół, ogórkowa czy pomidorowa. Krupnik jest raczej pomijany, a wszystko przez to, że dziś gości na naszych stołach o wiele rzadziej niż kiedyś. Wielka szkoda, ponieważ jest niesamowicie sycący, pyszny i idealny na jesienne mrozy. Już sam w sobie zadowoli niejedno podniebienie, ale w tym przepisie dodamy do niego coś specjalnego – suszone grzyby. To właśnie ich dodatek decyduje o tym, że krupnik jest znacznie smaczniejszy i znika z misek w mgnieniu oka.
Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji
Krupnik z suszonymi grzybami
Nie od dziś wiadomo, że suszone grzyby są niesamowitym nośnikiem smaku. Dodają potrawom nie tylko charakterystycznego leśnego aromatu, ale także pogłębiają ich smak i nadają zupełnie nowego charakteru. Choć nie są typowym dodatkiem do krupniku, zdecydowanie warto je dorzucić. Nie ma w tym nic trudnego – wystarczy grzyby namoczyć, a następnie pokroić i dodać do zupy wraz z warzywami. Nie wydłuży to czasu gotowania, a zdecydowanie poprawi jego smak krupniku.
Przepis na krupnik z grzybami leśnymi
Składniki:
- 1,5 l wody,
- 500 g żeberek,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- 3 ziemniaki,
- 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- kilka liści laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kilka kropli maggi w płynie,
- kilka suszonych grzybów (np. prawdziwków),
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Włóż żeberka do garnka i zalej je wodą.
- Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj żeberka aż będą miękkie.
- W tym czasie przepłucz suszone grzyby i namocz je w wodzie na minimum 20 minut.
- Ugotuj kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu.
- Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę, przepłucz warzywa pod bieżącą wodą.
- Pokrój ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Odciśnij namoczone grzyby i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Po ugotowaniu wyjmij żeberka z wywaru, oddziel mięso od kości i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do wywaru dodaj pokrojone warzywa i grzyby.
- Gotuj wszystko, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodaj ugotowaną kaszę i mięso z żeberek.
- Dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu i kilkoma kroplami maggi.
- Obierz i posiekaj czosnek, dodaj go do garnka i zagotuj całość.
- Na końcu umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki, posyp nią gotowy krupnik przed podaniem. Smacznego!