Najgorszy błąd przy suszonych grzybach. Wszystkie wyrzucisz, bo podejdą wilgocią i spleśnieją

Suszenie grzybów to świetny sposób na zachowanie smaku lasu na długie miesiące. Ale jeden błąd może sprawić, że cały twój trud pójdzie na marne. I nie chodzi tu o temperaturę, czas czy gatunek. Problem jest dużo bardziej prozaiczny.

Suszenie grzybów nie zawsze się udajeSuszenie grzybów nie zawsze się udaje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Grzyby to prawdziwy skarb polskich lasów, ale ich świeżość jest bardzo ulotna. Już po jednym dniu tracą na jakości, dlatego suszenie stało się najpopularniejszą metodą ich konserwacji. Aby jednak nie skończyć z zawilgoconym, śmierdzącym pudłem spleśniałych resztek, trzeba wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać. Bo nawet perfekcyjnie wysuszone grzyby można doszczętnie zniszczyć i to dosłownie jednym ruchem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Dlaczego suszenie grzybów się nie udaje?

Suszenie grzybów nie kończy się w momencie wyłączenia piekarnika czy suszarki. Prawdziwe wyzwanie zaczyna się dopiero później, czyli podczas przechowywania. I właśnie tu czai się największy wróg grzybiarzy: plastikowe pojemniki. Bo dużo osób wrzuca w nie grzyby, a to ogromny błąd, który może wiele kosztować.

Choć mogą wydawać się wygodne, plastik nie oddycha. Wystarczy odrobina wilgoci z grzybów, z otoczenia, z palców i po kilku dniach w zamkniętym pojemniku zaczyna się dramat. Wilgoć nie ma gdzie uciec, gromadzi się wewnątrz, a potem na grzybach pojawia pleśń. Raz spleśniałych grzybów nie da się uratować i trzeba wyrzucić wszystko, bez wyjątku.

Najlepsze rozwiązanie? Papierowe torebki, lniane woreczki albo słoiki z gumową uszczelką. Pozwalają grzybom oddychać, chronią przed wilgocią i jednocześnie nie przyciągają nieproszonych gości jak plastik, który dodatkowo może wchodzić w reakcję z resztkami olejków eterycznych z grzybów.

Inne błędy przy suszeniu grzybów

Choć przechowywanie to klucz, nie można zapominać o podstawach. Oto najczęstsze błędy:

  • zbyt wysoka temperatura suszenia (powyżej 70°C), która zabija aromat i zmienia smak grzybów,
  • użycie grzybów robaczywych lub mokrych, które łatwo fermentują,
  • suszenie na słońcu lub w wilgotnych pomieszczeniach,
  • brak wietrzenia suszonych grzybów przed schowaniem ich na dłużej.

Dobrze wysuszone i odpowiednio przechowywane grzyby mogą przetrwać nawet kilka lat bez utraty jakości. Ale wystarczy jeden błąd, na przykład plastikowa torebka, zakręcony pojemnik i suszenie grzybów kończy się niepowodzeniem, a wszystkie sztuki możesz wyrzucić.

Pamiętaj o najważniejsze zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"