Czy odgrzewanie ziemniaków jest bezpieczne? Nie każdy zna dobrą odpowiedź

Nie każdy wie, co zrobić z ziemniakami, które zostały z wczorajszego obiadu. Część osób chowa je do lodówki na później, a inni po prostu je wyrzucają. W końcu od lat krąży opinia, że odgrzewanie ziemniaków może być niebezpieczne. Ale czy rzeczywiście ma to jakiekolwiek poparcie w faktach, czy to tylko kolejna kulinarna plotka?

Czy odgrzewanie ziemniaków jest bezpieczne?Czy odgrzewanie ziemniaków jest bezpieczne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób słyszało, że ponowne podgrzewanie ziemniaków może prowadzić do zatrucia. Rzeczywiście, istnieją pewne zagrożenia, ale nie wynikają one bezpośrednio z samego odgrzewania. Kluczowe znaczenie ma to, jak przechowujesz ugotowane ziemniaki. Jeśli zostawisz je w temperaturze pokojowej na kilka godzin lub na całą noc, mogą stać się siedliskiem bakterii, w tym groźnego Clostridium botulinum. Tylko odpowiednie warunki sprawiają, że ziemniaki po podgrzaniu będą bezpieczne do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Jak bezpiecznie przechowywać ziemniaki po ugotowaniu?

Aby móc bez obaw podgrzać ziemniaki następnego dnia, trzeba zadbać o ich właściwe przechowywanie. Po ostudzeniu najlepiej przełożyć je do zamkniętego pojemnika i wstawić do lodówki w ciągu dwóch godzin od ugotowania. Zostawienie ich na blacie kuchennym to błąd, który może skutkować namnażaniem się drobnoustrojów, prowadząc nawet do zatrucia pokarmowego. Równie ważne jest, by ziemniaki podgrzewać tylko raz (w mikrofalówce, piekarniku lub na patelni) i upewnić się, że w środku są naprawdę gorące, a nie tylko ciepłe z wierzchu.

Czy odgrzewane ziemniaki mogą być zdrowe?

Mało kto wie, że odgrzewane ziemniaki nie tylko nie są szkodliwe, ale mogą też przynieść korzyści dla układu pokarmowego. Po schłodzeniu część zawartej w nich skrobi zmienia strukturę i staje się tzw. skrobią oporną. Organizm trawi ją wolniej, a jej działanie przypomina błonnik – wspiera jelita i sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej. To właśnie dlatego ziemniaki spożywane na zimno lub po ponownym podgrzaniu mogą mieć pozytywny wpływ na trawienie, poprawiając perystaltykę jelit i pomagając w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Ziemniaki surowe a ugotowane – jak je przechowywać?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, ziemniaków nie powinno się trzymać w lodówce. Niska temperatura prowadzi do przekształcenia skrobi w cukry, co wpływa nie tylko na ich smak, ale może też zwiększyć zawartość akrylamidu podczas smażenia lub pieczenia. Surowe ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu – idealnie sprawdzi się piwnica lub spiżarnia. Ważne też, by nie trzymać ich z cebulą – wydzielany przez nią etylen przyspiesza kiełkowanie ziemniaków i skraca ich trwałość.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba