WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Przepis na ziemniaki po francusku podpatrzyłam od cioci. Znikają ze stołu w mgnieniu oka

Tak przygotowane ziemniaki nie są tylko dodatkiem do mięsa, a stają się gwiazdą na talerzu. Tak przygotowane ziemniaki, zapieczone i obtoczone w sosie, staną się prawdziwym hitem obiadu.

Ziemniaki po francuskuZiemniaki po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joe Gough

Ziemniaki po francusku to nic innego jak cienko pokrojone plastry zapiekane w kremowym sosie, przypominające klasyczną zapiekankę ziemniaczaną, ale o głębszym, subtelniejszym smaku. Choć często kojarzone z arystokratycznymi stołami, ich korzenie sięgają regionu Dauphiné na południu Francji. To właśnie tam, w domowych kuchniach, powstało danie znane dziś jako gratin dauphinois.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Jak urozmaicić ziemniaki po francusku?

Ziemniaki po francusku można z łatwością wzbogacić o dodatkowe składniki, tworząc danie dopasowane do własnych upodobań. Wystarczy posypać wierzch startym serem, na przykład cheddarem, gorgonzolą czy gruyere, by wzbogacić smak ziemniaków. Warto również poeksperymentować z przyprawami – tymianek, rozmaryn, oregano, cząber czy zioła prowansalskie świetnie podkreślą charakter zapiekanki, a koperek nada jej swojskiego klimatu.

Jeśli natomiast chcesz przygotować z tego dania pełnowartościowy obiad, możesz do środka dodać mielone mięso oraz więcej warzyw, takich jak pokrojona marchewka, pietruszka czy cebula. Taka wersja będzie już daleka od oryginału, ale w krótkim czasie zapewni sycący i kompletny posiłek.

Przepis na ziemniaki po francusku

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry, następnie ułóż je ciasno warstwami w naczyniu żaroodpornym, starając się, aby plastry dobrze do siebie przylegały.
  2. W misce dokładnie wymieszaj gęsty jogurt naturalny z jajkami, dodaj szczyptę granulowanego czosnku, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej, szczyptę soli i pieprzu.
  3. Wsyp przesianą mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz mąkę ziemniaczaną i połącz wszystko na gładką, jednolitą masę o lekko lejącej konsystencji.
  4. Powstałym sosem zalej ziemniaki, dokładnie rozprowadzając go między warstwami, tak aby każda część była równomiernie pokryta.
  5. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch delikatnie zarumieniony.
  6. Danie serwuj na ciepło, solo lub jako dodatek do mięs czy sałatek.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥