Dziś mało kto wie, jak smakuje. A w PRL-u z ziemniaczkami to był hit

Teraz powoli wraca do łask, ale przez lata zupełnie o nim zapomnieliśmy. Kiedy świeże mleko w kance, które codziennie pojawiało się pod drzwiami, zastąpiło UHT w kartoniku, nie było nawet jak zrobić zsiadłego mleka. Warto do niego powrócić – nie tylko po to, aby przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

Pieczone ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem i koperkiemPieczone ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem i koperkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Okazuje się, że zsiadłe mleko wspomaga naszą odporność nawet lepiej niż kefir, maślanka czy jogurt. Takie domowe, zrobione ze świeżego, niepasteryzowanego nabiału zawiera nieco inny profil bakterii probiotycznych niż produkty ze sklepu. Korzystnych drobnoustrojów jest więcej, są bardziej lokalne i różnorodne, co lepiej wpływa na odporność i pracę jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Jak zrobić zsiadłe mleko?

Przygotowanie zsiadłego mleka w domu jest banalnie proste. Wystarczy pozostawić świeże mleko krowie w temperaturze pokojowej na dobę lub dwie (w czasie upałów wystarczy nawet 12 godzin). Ważne, aby mleko było niepasteryzowane, ponieważ pasteryzacja niszczy naturalne bakterie niezbędne do fermentacji.

Mleko przelej do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj luźno ściereczką i odstaw na blat w kuchni. Po 12 godzinach sprawdź, czy jest już gotowe. Zsiadłe mleko powinno mieć lekko grudkowatą konsystencję i delikatny kwaskowy smak – latem przynosi maksymalne orzeźwienie.

Tak zsiadłe mleko wpływa na organizm

Nieco zapomniane dzisiaj zsiadłe mleko jest skarbnicą wartości odżywczych. To doskonałe źródło białka, wapnia i witaminy K. Jak już wspomniałam, jest również bogate w probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, dzięki procesowi fermentacji zsiadłe mleko zawiera mniej laktozy niż świeże, co czyni je bardziej przyjaznym dla osób z nietolerancją tego cukru.

W odróżnieniu od wielu produktów mlecznych ze sklepu nie zawiera żadnych substancji słodzących, zagęstników czy aromatów. To produkt w pełni naturalny, idealny na diecie wysokobiałkowej i odchudzającej.

Czy zsiadłe mleko może się zepsuć?

Jak każdy inny nabiał, również zsiadłe mleko może się zepsuć. Dlatego jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie go w domu, co kilka godzin sprawdzaj jego kolor i konsystencję. Zepsute zsiadłe mleko rozpoznasz po nieprzyjemnym, ostrym zapachu i żółtawym lub szarawym odcieniu. Zamiast galaretowatej i lekko grudkowatej konsystencji będzie wodniste i bardziej rozwarstwione.

Dlatego gdy tylko już osiągniesz pożądany efekt, przełóż mleko do lodówki, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i spożyj w ciągu kilku najbliższych dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką