Dziś mało kto wie, jak smakuje. A w PRL-u z ziemniaczkami to był hit

Teraz powoli wraca do łask, ale przez lata zupełnie o nim zapomnieliśmy. Kiedy świeże mleko w kance, które codziennie pojawiało się pod drzwiami, zastąpiło UHT w kartoniku, nie było nawet jak zrobić zsiadłego mleka. Warto do niego powrócić – nie tylko po to, aby przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

Pieczone ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem i koperkiemPieczone ziemniaczki ze zsiadłym mlekiem i koperkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Okazuje się, że zsiadłe mleko wspomaga naszą odporność nawet lepiej niż kefir, maślanka czy jogurt. Takie domowe, zrobione ze świeżego, niepasteryzowanego nabiału zawiera nieco inny profil bakterii probiotycznych niż produkty ze sklepu. Korzystnych drobnoustrojów jest więcej, są bardziej lokalne i różnorodne, co lepiej wpływa na odporność i pracę jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Jak zrobić zsiadłe mleko?

Przygotowanie zsiadłego mleka w domu jest banalnie proste. Wystarczy pozostawić świeże mleko krowie w temperaturze pokojowej na dobę lub dwie (w czasie upałów wystarczy nawet 12 godzin). Ważne, aby mleko było niepasteryzowane, ponieważ pasteryzacja niszczy naturalne bakterie niezbędne do fermentacji.

Mleko przelej do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj luźno ściereczką i odstaw na blat w kuchni. Po 12 godzinach sprawdź, czy jest już gotowe. Zsiadłe mleko powinno mieć lekko grudkowatą konsystencję i delikatny kwaskowy smak – latem przynosi maksymalne orzeźwienie.

Tak zsiadłe mleko wpływa na organizm

Nieco zapomniane dzisiaj zsiadłe mleko jest skarbnicą wartości odżywczych. To doskonałe źródło białka, wapnia i witaminy K. Jak już wspomniałam, jest również bogate w probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, dzięki procesowi fermentacji zsiadłe mleko zawiera mniej laktozy niż świeże, co czyni je bardziej przyjaznym dla osób z nietolerancją tego cukru.

W odróżnieniu od wielu produktów mlecznych ze sklepu nie zawiera żadnych substancji słodzących, zagęstników czy aromatów. To produkt w pełni naturalny, idealny na diecie wysokobiałkowej i odchudzającej.

Czy zsiadłe mleko może się zepsuć?

Jak każdy inny nabiał, również zsiadłe mleko może się zepsuć. Dlatego jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie go w domu, co kilka godzin sprawdzaj jego kolor i konsystencję. Zepsute zsiadłe mleko rozpoznasz po nieprzyjemnym, ostrym zapachu i żółtawym lub szarawym odcieniu. Zamiast galaretowatej i lekko grudkowatej konsystencji będzie wodniste i bardziej rozwarstwione.

Dlatego gdy tylko już osiągniesz pożądany efekt, przełóż mleko do lodówki, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i spożyj w ciągu kilku najbliższych dni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯