Wsyp tyle soli i w tym momencie do gotujących się ziemniaków. Będą idealnie doprawione

Nie wiesz, ile soli do ziemniaków dodać, żeby były idealne? Wbrew pozorom to nie jest przypadkowa szczypta, tylko prosta proporcja, dzięki której smak zawsze wychodzi perfekcyjny.

Ile soli do ziemniaków trzeba dodać?Ile soli do ziemniaków trzeba dodać?
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Ziemniaki to klasyk polskiej kuchni, ale ich smak potrafi zabić niewłaściwa ilość soli. Zbyt mała sprawi, że wyjdą mdłe, zbyt duża – nikt ich nie ruszy, bo będą za słone. Odpowiedź na pytanie, ile soli do ziemniaków dodać, jest prosta, ale wymaga przestrzegania kilku zasad. Ważny jest moment wsypania soli, ilość wody i sposób gotowania. Jeśli je poznasz, twoje ziemniaki będą smakować jak z najlepszej restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Ile soli do ziemniaków?

Kucharze zgodnie powtarzają: na każdy kilogram ziemniaków jedna płaska łyżeczka soli to proporcja idealna. Ta ilość podkreśla smak, nie sprawiając, że w ustach czujemy samą sól. Jeśli gotujesz 2 kg, wrzuć 2 łyżeczki. Przy mniejszych porcjach łatwo to przeliczyć.

Choć niektórzy sypią sól w połowie gotowania, znacznie lepsze efekty daje dodanie jej na starcie, czyli do zimnej lub lekko ciepłej wody. Dzięki temu równomiernie rozpuści się w wodzie, minerały, które zawiera, będą miały czas, by przeniknąć głębiej, a miąższ pozostanie jędrny. Dodatkowy plus? Gotowanie przebiega szybciej, bo sól delikatnie podnosi temperaturę wrzenia wody. Standardowa proporcja to 2 płaskie łyżeczki soli na 3 litry wody - to ilość, która sprawdzi się w większości domowych garnków.

Gotowanie ziemniaków krok po kroku

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków (ale jeśli skórka jest cienka i delikatna, możesz ją zostawić, zachowując więcej wartości odżywczych). Pokrój bulwy na kawałki zbliżonej wielkości, by gotowały się równomiernie. Wodę z odmierzoną ilością soli postaw na średnim ogniu, a gdy zacznie się podgrzewać, wrzuć ziemniaki. Gotuj do momentu, aż widelec gładko wbije się w miąższ. Zwykle zajmuje to od 15 do 25 minut, w zależności od odmiany i wielkości kawałków.

Po odcedzeniu podawaj od razu, póki są gorące i aromatyczne. Jeśli przygotowujesz posiłek dla dzieci lub osób na diecie niskosodowej, ilość soli możesz zmniejszyć o 1/3. Smak ziemniaków możesz też wzbogacić świeżymi ziołami, tj. koperek, natka pietruszki, a nawet estragon czy majeranek.

Dodatkowe wskazówki


Chcesz, by ziemniaki były puszyste? Dodaj do wody odrobinę mleka pod koniec gotowania. Gotujesz młode ziemniaki? Użyj mniej soli, bo ich naturalny smak jest delikatniejszy. Planujesz purée? Solenie na początku pozwoli na równomierne doprawienie całej masy po utłuczeniu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥