WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Prokuratura Krajowa wszczęła śledztwo

Żaden ziemniak i batat. Te frytki robię z nietypowego produktu

Są chrupiące i rumiane na zewnątrz, a w środku zachwycają lekkością i miękkością. Te frytki nie powstają z ziemniaków, batatów czy marchewek. Ten francuski przysmak odtworzysz w swoim domu.

Pyszne frytki bez ziemniakówPyszne frytki bez ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Nie znam osoby, która nie lubiłaby frytek. Te idealne powinny być złociste i chrupiące, z dobrych, polskich ziemniaków. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i zrobić panisses. Ten prowansalski przysmak to świetna alternatywa dla ziemniaków. Podstawą tych frytek jest bowiem mąka z ciecierzycy, dzięki czemu zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale również więcej wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Francuskie panisses

Panisses to danie wywodzące się z Prowansji, a największą popularnością cieszy się w Nicei. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak popularniejsza od nich włoska polenta, ale ich bazą jest nie mąka kukurydziana, a ta otrzymana z ciecierzycy. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga nieco czasu. Mąkę należy połączyć z wodą, oliwą oraz solą, ugotować, schłodzić i pokroić na frytki. Po smażeniu masa staje się przyjemnie chrupiąca i rumiana.

Mąka z ciecierzycy jest doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Dzięki temu frytki z ciecierzycy są bardziej sycące, a ich składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit, a także pomaga regulować poziom cukru.

Przepis na frytki z ciecierzycy

Składniki:

  • 250 g mąki z ciecierzycy,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku wymieszaj mąkę z ciecierzycy z solą, pieprzem i papryką. Stopniowo wlewaj wodę, ciągle mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
  2. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i przypominać gęstą kaszkę. Gotuj jeszcze przez 10 minut, energicznie mieszając.
  3. Zdejmij garnek z ognia i dodaj oliwę z oliwek, mieszając, aż całkowicie się wchłonie.
  4. Przelej gotową masę do prostokątnej formy (np. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą.
  5. Wygładź wierzch i odstaw do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.
  6. Gdy masa stwardnieje (możesz włożyć ją na kilka godzin do lodówki), wyjmij ją z formy i pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski przypominające frytki.
  7. Na dużej patelni rozgrzej olej.
  8. Smaż panisses partiami, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony.
  9. Usmażone panisses odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dopraw solą i podawaj na ciepło, solo lub z ulubionym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa