Żaden ziemniak i batat. Te frytki robię z nietypowego produktu
Są chrupiące i rumiane na zewnątrz, a w środku zachwycają lekkością i miękkością. Te frytki nie powstają z ziemniaków, batatów czy marchewek. Ten francuski przysmak odtworzysz w swoim domu.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby frytek. Te idealne powinny być złociste i chrupiące, z dobrych, polskich ziemniaków. Warto jednak postawić na pyszną odmianę i zrobić panisses. Ten prowansalski przysmak to świetna alternatywa dla ziemniaków. Podstawą tych frytek jest bowiem mąka z ciecierzycy, dzięki czemu zyskują nie tylko wyjątkowy smak, ale również więcej wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Francuskie panisses
Panisses to danie wywodzące się z Prowansji, a największą popularnością cieszy się w Nicei. Na pierwszy rzut oka mogą wyglądać jak popularniejsza od nich włoska polenta, ale ich bazą jest nie mąka kukurydziana, a ta otrzymana z ciecierzycy. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga nieco czasu. Mąkę należy połączyć z wodą, oliwą oraz solą, ugotować, schłodzić i pokroić na frytki. Po smażeniu masa staje się przyjemnie chrupiąca i rumiana.
Mąka z ciecierzycy jest doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Dzięki temu frytki z ciecierzycy są bardziej sycące, a ich składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Wysoka zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit, a także pomaga regulować poziom cukru.
Przepis na frytki z ciecierzycy
Składniki:
- 250 g mąki z ciecierzycy,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku wymieszaj mąkę z ciecierzycy z solą, pieprzem i papryką. Stopniowo wlewaj wodę, ciągle mieszając trzepaczką, aby uniknąć grudek.
- Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i przypominać gęstą kaszkę. Gotuj jeszcze przez 10 minut, energicznie mieszając.
- Zdejmij garnek z ognia i dodaj oliwę z oliwek, mieszając, aż całkowicie się wchłonie.
- Przelej gotową masę do prostokątnej formy (np. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą.
- Wygładź wierzch i odstaw do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.
- Gdy masa stwardnieje (możesz włożyć ją na kilka godzin do lodówki), wyjmij ją z formy i pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski przypominające frytki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Smaż panisses partiami, aż będą złociste i chrupiące z każdej strony.
- Usmażone panisses odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dopraw solą i podawaj na ciepło, solo lub z ulubionym sosem.