Nie wylewaj wody po ciecierzycy. Dodaj czekoladę i zamień ją w pyszny deser
Puszysty mus czekoladowy w duchu "zero waste" to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki i efektowny deser. Nie używam do niego jajek, śmietany ani nawet mascarpone - wyjątkowa konsystencja to zasługa... wody po ciecierzycy.
09.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:14
W mojej kuchni staram się do końca wykorzystywać każdy produkt. Kiedy po robieniu kotletów z ciecierzycy została mi woda, postanowiłam wykorzystać ją do stworzenia wyjątkowego deseru. Zachowuje się ona jak białko i ubija na piankę, a naturalnym skojarzeniem deserowym od razu jest dla mnie mus czekoladowy. Jest wegański, puszysty jak chmurka i tak smaczny, że aż chce się wylizać miseczkę po deserze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Aquafaba - wegański skarb
Chociaż słowo "aquafaba" brzmi egotycznie, to jest to nic innego, jak woda, w której zanurzona jest ugotowana ciecierzyca. Zachowuje się jak białka jaj i ubija na sztywno, jednak jest pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu, a jednej łyżce znajduje się zaledwie ok. 4 kalorii. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik mleka, jajek czy śmietany - wykorzystuje się ją np. do robienia wegańskiego majonezu.
Chociaż bezpośrednio po odlaniu wody z puszki lub po gotowaniu ma dość charakterystyczny zapach strączków, to po upieczeniu lub połączeniu z innymi składnikami szybko znika, więc nie warto się od razu do niej zrażać.
Zobacz także
Mus czekoladowy
Pozostałości po ciecierzycy w moim domu zamieniam zawsze w pyszny i prosty mus czekoladowy. Jest lekki, intensywny w smaku i puszysty. Przygotowanie jest banalnie proste, a sam deser wygląda tak efektownie, że z powodzeniem możesz zaserwować go również swoim gościom.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 150 ml wody po cieciorce,
- cukier puder (opcjonalnie),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski przelewam aqufabę i ubijam ją na sztywną ze szczyptą soli.
- Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam, aby przestygła.
- Dodaję czekoladę do ubitej piany z wody po cieciorce i łączę całość przy pomocy szpatułki. Czekoladę dodaję stopniowo, aby piana nie straciła objętości. Opcjonalnie możesz dodać trochę cukru pudru, jeśli wolisz, aby mus był słodszy.
- Masę przelewam do pucharków lub miseczek i wstawiam do lodówki na 1-2 godziny.
Gotowy deser dekoruję ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się malinowy mus, świeże owoce lub orzechy. Smacznego!