PrzepisWegańskaNie wylewaj wody po ciecierzycy. Dodaj czekoladę i zamień ją w pyszny deser

Nie wylewaj wody po ciecierzycy. Dodaj czekoladę i zamień ją w pyszny deser

Mus czekoladowy - Pyszności
Mus czekoladowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | CarmaMC
09.11.2023 12:31, aktualizacja: 17.01.2024 14:14

Puszysty mus czekoladowy w duchu "zero waste" to jeden z moich ulubionych przepisów na szybki i efektowny deser. Nie używam do niego jajek, śmietany ani nawet mascarpone - wyjątkowa konsystencja to zasługa... wody po ciecierzycy.

W mojej kuchni staram się do końca wykorzystywać każdy produkt. Kiedy po robieniu kotletów z ciecierzycy została mi woda, postanowiłam wykorzystać ją do stworzenia wyjątkowego deseru. Zachowuje się ona jak białko i ubija na piankę, a naturalnym skojarzeniem deserowym od razu jest dla mnie mus czekoladowy. Jest wegański, puszysty jak chmurka i tak smaczny, że aż chce się wylizać miseczkę po deserze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aquafaba - wegański skarb

Chociaż słowo "aquafaba" brzmi egotycznie, to jest to nic innego, jak woda, w której zanurzona jest ugotowana ciecierzyca. Zachowuje się jak białka jaj i ubija na sztywno, jednak jest pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu, a jednej łyżce znajduje się zaledwie ok. 4 kalorii. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik mleka, jajek czy śmietany - wykorzystuje się ją np. do robienia wegańskiego majonezu.

Aqufaba - Pyszności
Aqufaba - Pyszności© Canva | Tatyana

Chociaż bezpośrednio po odlaniu wody z puszki lub po gotowaniu ma dość charakterystyczny zapach strączków, to po upieczeniu lub połączeniu z innymi składnikami szybko znika, więc nie warto się od razu do niej zrażać.

Mus czekoladowy

Pozostałości po ciecierzycy w moim domu zamieniam zawsze w pyszny i prosty mus czekoladowy. Jest lekki, intensywny w smaku i puszysty. Przygotowanie jest banalnie proste, a sam deser wygląda tak efektownie, że z powodzeniem możesz zaserwować go również swoim gościom.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml wody po cieciorce,
  • cukier puder (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przelewam aqufabę i ubijam ją na sztywną ze szczyptą soli.
  2. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam, aby przestygła.
  3. Dodaję czekoladę do ubitej piany z wody po cieciorce i łączę całość przy pomocy szpatułki. Czekoladę dodaję stopniowo, aby piana nie straciła objętości. Opcjonalnie możesz dodać trochę cukru pudru, jeśli wolisz, aby mus był słodszy.
  4. Masę przelewam do pucharków lub miseczek i wstawiam do lodówki na 1-2 godziny.

Gotowy deser dekoruję ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się malinowy mus, świeże owoce lub orzechy. Smacznego!

Do musu dodaj ulubione owoce i inne dodatki
Do musu dodaj ulubione owoce i inne dodatki© materiały prywatne
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także