Ziemniaki z obiadu przerabiam na roladę z pieczarkami. Nikt nie przypuszcza, że to danie z odzysku

Dania z gotowanych ziemniaków to nie tylko kopytka, chociaż przyznaję, że uwielbiam je również w tej formie. Jednak dla odmiany warto zrobić coś innego, na przykład roladą wielkopolską. Dlaczego wielkopolska? Ze względu na bliskie sąsiedztwo z naszymi zachodnimi sąsiadami, u których Kartoffelroulade często gości na stołach. Moja rodzina była pod wrażeniem tej potrawy.

Roladę z gotowanych ziemniaków zrobisz z przepisu na kopytkaRoladę z gotowanych ziemniaków zrobisz z przepisu na kopytka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W środek masy ziemniaczanej możesz włożyć nie tylko smażone pieczarki, ale także inne farsze, na przykład ze szpinakiem lub mięsem mielonym. Przygotowując roladę wielkopolską możesz wykorzystać swój sprawdzony przepis na kopytka. Do zawinięcia rolady potrzebujesz folii spożywczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Jakie ziemniaki są najlepsze na roladę?

Do przygotowania masy ziemniaczanej na roladę wielkopolską najlepsze będą ziemniaki typu C, charakteryzujące się wysoką zawartością skrobi. Dzięki swojej sypkiej konsystencji łatwo się rozgotowują, co sprawia, że po rozgnieceniu powstaje gładkie i jednolite puree. Taka struktura ziemniaków pozwala uzyskać lekką i puszystą masę, doskonale łączącą się z innymi składnikami na roladę lub kopytka. Ich intensywny smak wzbogaca finalne danie, podnosząc jego walory smakowe.

Do czego wykorzystać ziemniaki typu C?

Kremowe w smaku i rozpadające się po ugotowaniu ziemniaki typu C to wybór doskonały do wielu klasycznych dań, z których prym wiedzie aksamitne purée ziemniaczane. To obowiązkowa pozycja do różnego rodzaju mięs – gotowanych, pieczonych duszonych i ryb polanych delikatnym sosem. Ugotowane ziemniaki najczęściej są rozgniatane z dodatkiem masła i śmietany, co nadaje im charakterystyczną, delikatną strukturę.

Po odmianę C sięgnij także, gdy planujesz przygotować zapiekankę ziemniaczaną, np. gratin dauphinois, w której cienko pokrojone ziemniaki otulone są kremowym sosem z dodatkiem czosnku i sera. Ziemniaki typu C doskonale wchłaniają smaki innych składników, co sprawia, że zapiekanka nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.

Wymieniając zastosowanie dla tego typu ziemniaków, nie można pominąć placków ziemniaczanych. To dzięki nim są one tak przyjemnie chrupiące i złociste na zewnątrz, a przy tym miękkie w środku. Podawane z gulaszem, śmietaną czy po prostu solo są klasykiem wielu europejskich kuchni.

Przepis na roladę z gotowanych ziemniaków

Roladę możesz zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu. Jeśli chcesz jednak, aby masa miała pełniejszy smak, ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu obierz ze skórek i rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków typu C,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 łyżki prawdziwego masła,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 g żółtego sera,
  • sezam (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem. Dodaj jajko, dwa rodzaje mąki i pół łyżeczki soli. Zagnieć ciasto w kulę. Przykryj ściereczką, żeby nie wyschło.
  2. Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem i posiekaną cebulką. Gdy będą rumiane i odparuje z nich nadmiar wody, przełóż je na miseczkę do ostygnięcia.
  3. Masę ziemniaczaną rozprowadź, formując placek na desce lub tacy wyłożonej folią spożywczą.
  4. Placek ziemniaczany posyp startym serem żółtym. Na to wyłóż pieczarki, pozostawiając ok. 5 cm marginesu od krawędzi ciasta.
  5. Korzystając z pomocy folii spożywczej, ostrożnie zawijaj roladę wzdłuż dłuższego boku. W miarę zawijania rolady stopniowo odwijaj folię.
  6. Razem z folią przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Odwiń z folii, posmaruj rozkłóconym jajkiem wierzch rolady i posyp sezamem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów