PrzepisKuchnia francuskaW restauracji kosztuje fortunę, w domu zrobisz za grosze. Będzie świetnym dodatkiem do mięs

W restauracji kosztuje fortunę, w domu zrobisz za grosze. Będzie świetnym dodatkiem do mięs

Gartin ziemniaczane - Pyszności
Gartin ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vladimir-mironov
15.02.2024 11:24

Czasami nie trzeba wychodzić z domu i wydawać fortuny na drogie produkty, aby odtworzyć restauracyjne przysmaki. Zamiast klasycznych ziemniaków czy frytek postaw na gratin dauphinois. Brzmi elegancko, a jej przygotowanie to bułka z masłem.

Chociaż na talerzu to najczęściej mięso odgrywa główną rolę, to przy takich ziemniakach może łatwo odejść w cień. Francuska zapiekanka ziemniaczana świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania mięsnego, ale podać można ją również jako samodzielne danie. Przepis jest prosty i na dodatek tani, bo w składnikach królują przede wszystkim ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gratin dauphinois - prosta zapiekanka jak z restauracji

Gratin dauphinois to prawdziwa uczta dla podniebienia, chociaż bazuje na naprawdę prostych składnikach, Pochodząca z południowo-wschodniej Francji, z regionu Dauphiné, zapiekanka zachwyca prostotą i smakiem. Cienkie plastry surowych ziemniaków zanurzone w śmietanie i zapiekane do złocista brązowego koloru – to kwintesencja francuskiej kuchni.

Gratin ziemniaczane - Pyszności
Gratin ziemniaczane - Pyszności© Canva | vladimir-mironov

Dopełnieniem tej prostej potrawy mogą być aromatyczne dodatki, takie jak czosnek, gałka muszkatołowa, a nawet zioła prowansalskie. Dla miłośników bardziej wyrazistych smaków gratin dauphinois można wzbogacić o podsmażony boczek lub szynkę.

Jak zrobić gratin ziemniaczane?

Z przepisem poradzi sobie nawet ten, kto z kuchnią francuską nigdy wcześniej nie miał do czynienia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 750 ml mleka,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza.
  3. W dużym rondlu lub naczyniu do zapiekanek zagotuj mleko z gałką muszkatołową i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
  4. Dodaj sól i pieprz.
  5. Gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, uważając, aby nie przywarła do dna naczynia.
  6. Całość wlej do dużego naczynia do zapiekanek.
  7. Ziemniaki polej śmietaną i posyp wiórkami zimnego masła.
  8. Wstaw gratin dauphinois do piekarnika na 1 godzinę.
  9. Przed podaniem pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także