W restauracji kosztuje fortunę, w domu zrobisz za grosze. Będzie świetnym dodatkiem do mięs

Czasami nie trzeba wychodzić z domu i wydawać fortuny na drogie produkty, aby odtworzyć restauracyjne przysmaki. Zamiast klasycznych ziemniaków czy frytek postaw na gratin dauphinois. Brzmi elegancko, a jej przygotowanie to bułka z masłem.

Gartin ziemniaczane - PysznościGartin ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vladimir-mironov
Ewa Malinowska

Chociaż na talerzu to najczęściej mięso odgrywa główną rolę, to przy takich ziemniakach może łatwo odejść w cień. Francuska zapiekanka ziemniaczana świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania mięsnego, ale podać można ją również jako samodzielne danie. Przepis jest prosty i na dodatek tani, bo w składnikach królują przede wszystkim ziemniaki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki z kurczakiem. Pomysł na ciekawy obiad lub kolację

Gratin dauphinois - prosta zapiekanka jak z restauracji

Gratin dauphinois to prawdziwa uczta dla podniebienia, chociaż bazuje na naprawdę prostych składnikach, Pochodząca z południowo-wschodniej Francji, z regionu Dauphiné, zapiekanka zachwyca prostotą i smakiem. Cienkie plastry surowych ziemniaków zanurzone w śmietanie i zapiekane do złocista brązowego koloru – to kwintesencja francuskiej kuchni.

Gratin ziemniaczane - Pyszności
Gratin ziemniaczane - Pyszności © Canva | vladimir-mironov

Dopełnieniem tej prostej potrawy mogą być aromatyczne dodatki, takie jak czosnek, gałka muszkatołowa, a nawet zioła prowansalskie. Dla miłośników bardziej wyrazistych smaków gratin dauphinois można wzbogacić o podsmażony boczek lub szynkę.

Jak zrobić gratin ziemniaczane?

Z przepisem poradzi sobie nawet ten, kto z kuchnią francuską nigdy wcześniej nie miał do czynienia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 750 ml mleka,
  • 250 ml śmietany 30 proc.,
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza.
  3. W dużym rondlu lub naczyniu do zapiekanek zagotuj mleko z gałką muszkatołową i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
  4. Dodaj sól i pieprz.
  5. Gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, uważając, aby nie przywarła do dna naczynia.
  6. Całość wlej do dużego naczynia do zapiekanek.
  7. Ziemniaki polej śmietaną i posyp wiórkami zimnego masła.
  8. Wstaw gratin dauphinois do piekarnika na 1 godzinę.
  9. Przed podaniem pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇