W restauracji kosztuje fortunę, w domu zrobisz za grosze. Będzie świetnym dodatkiem do mięs
Czasami nie trzeba wychodzić z domu i wydawać fortuny na drogie produkty, aby odtworzyć restauracyjne przysmaki. Zamiast klasycznych ziemniaków czy frytek postaw na gratin dauphinois. Brzmi elegancko, a jej przygotowanie to bułka z masłem.
15.02.2024 11:24
Chociaż na talerzu to najczęściej mięso odgrywa główną rolę, to przy takich ziemniakach może łatwo odejść w cień. Francuska zapiekanka ziemniaczana świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania mięsnego, ale podać można ją również jako samodzielne danie. Przepis jest prosty i na dodatek tani, bo w składnikach królują przede wszystkim ziemniaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gratin dauphinois - prosta zapiekanka jak z restauracji
Gratin dauphinois to prawdziwa uczta dla podniebienia, chociaż bazuje na naprawdę prostych składnikach, Pochodząca z południowo-wschodniej Francji, z regionu Dauphiné, zapiekanka zachwyca prostotą i smakiem. Cienkie plastry surowych ziemniaków zanurzone w śmietanie i zapiekane do złocista brązowego koloru – to kwintesencja francuskiej kuchni.
Dopełnieniem tej prostej potrawy mogą być aromatyczne dodatki, takie jak czosnek, gałka muszkatołowa, a nawet zioła prowansalskie. Dla miłośników bardziej wyrazistych smaków gratin dauphinois można wzbogacić o podsmażony boczek lub szynkę.
Jak zrobić gratin ziemniaczane?
Z przepisem poradzi sobie nawet ten, kto z kuchnią francuską nigdy wcześniej nie miał do czynienia.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 100 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 750 ml mleka,
- 250 ml śmietany 30 proc.,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza.
- W dużym rondlu lub naczyniu do zapiekanek zagotuj mleko z gałką muszkatołową i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
- Dodaj sól i pieprz.
- Gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, uważając, aby nie przywarła do dna naczynia.
- Całość wlej do dużego naczynia do zapiekanek.
- Ziemniaki polej śmietaną i posyp wiórkami zimnego masła.
- Wstaw gratin dauphinois do piekarnika na 1 godzinę.
- Przed podaniem pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.