Mięso otulam ziemniakami i smażę. Te zrazy znikają tak szybko, że nie nadążam z robieniem
Chociaż zrazy kojarzą się z mięsnymi zawijasami, to w tym przypadku farsz otula ziemniaczana warstwa. To świetny i pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.
15.02.2024 09:54
Kotlety ziemniaczane, znane również jako zrazy ziemniaczane. Przyrządza się je z ugotowanych ziemniaków z nadzieniem. Najczęściej w środku skrywa się farsz z mięsa, ale równie dobrze mogą być to grzyby, śledzie czy skwarki. Gotowe kotlety podaje się ze śmietaną, mlekiem, zsiadłym mlekiem lub sosem grzybowym. To danie szczególną popularnością cieszy się w zachodniej oraz północnej części Ukrainy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrazy ziemniaczane z mięsem
Jeśli szukasz pysznego i sycącego dania, zrazy ziemniaczane z pewnością będą idealnym wyborem. Przygotowanie jest proste, a farsz można dopasować do swoich smaków. Do ciasta ziemniaczanego możesz dodać cebulę, czosnek lub inne przyprawy, aby nadać mu więcej smaku.
W tradycyjnych ukraińskich przepisach na zrazy ziemniaczane często używa się surowego mięsa do farszu. Ważne jest jednak, aby w takim przypadku smażyć je na wolniejszym ogniu i nieco dłużej, aby mięso miało czas się dokładnie ugotować.
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- mleko,
- sól i pieprz.
Farsz
- 500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 jajko,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Do miski przekładam mięso, a następnie ścieram na tarce cebulę i marchew.
- Dodaję je do mięsa wraz z jajkiem, solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wyrabiam.
- Ziemniaki gotuję, a następnie ubijam je tłuczkiem ze śmietaną lub masłem.
- Dodaję mąkę, jajka i lekko podsmażoną cebulę.
- Doprawiam solą i pieprzem, a następnie wyrabiam na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam odrobinę mleka.
- Formuję z masy kartoflanej spore placki, na środek każdego kładę 2-3 łyżki nadzienia i formuję owalne kotlety.
- Smażę je z obu stron na złoty kolor.
Gotowe zrazy ziemniaczane serwuję w towarzystwie sosu grzybowego (może być również pieczarkowy) lub z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!