Mięso otulam ziemniakami i smażę. Te zrazy znikają tak szybko, że nie nadążam z robieniem

Chociaż zrazy kojarzą się z mięsnymi zawijasami, to w tym przypadku farsz otula ziemniaczana warstwa. To świetny i pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu.

Zrazy ziemniaczane - PysznościZrazy ziemniaczane - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kotlety ziemniaczane, znane również jako zrazy ziemniaczane. Przyrządza się je z ugotowanych ziemniaków z nadzieniem. Najczęściej w środku skrywa się farsz z mięsa, ale równie dobrze mogą być to grzyby, śledzie czy skwarki. Gotowe kotlety podaje się ze śmietaną, mlekiem, zsiadłym mlekiem lub sosem grzybowym. To danie szczególną popularnością cieszy się w zachodniej oraz północnej części Ukrainy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Zrazy ziemniaczane z mięsem

Jeśli szukasz pysznego i sycącego dania, zrazy ziemniaczane z pewnością będą idealnym wyborem. Przygotowanie jest proste, a farsz można dopasować do swoich smaków. Do ciasta ziemniaczanego możesz dodać cebulę, czosnek lub inne przyprawy, aby nadać mu więcej smaku.

Zrazy ziemniaczane - Pyszności
Zrazy ziemniaczane - Pyszności © Adobe Stock

W tradycyjnych ukraińskich przepisach na zrazy ziemniaczane często używa się surowego mięsa do farszu. Ważne jest jednak, aby w takim przypadku smażyć je na wolniejszym ogniu i nieco dłużej, aby mięso miało czas się dokładnie ugotować.

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka śmietany,
  •  2 jajka,
  •  1 cebula,
  •  mleko,
  •  sól i pieprz.

Farsz

  •  500 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przekładam mięso, a następnie ścieram na tarce cebulę i marchew.
  2. Dodaję je do mięsa wraz z jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Całość dokładnie wyrabiam.
  4. Ziemniaki gotuję, a następnie ubijam je tłuczkiem ze śmietaną lub masłem.
  5. Dodaję mąkę, jajka i lekko podsmażoną cebulę.
  6. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie wyrabiam na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewam odrobinę mleka.
  7. Formuję z masy kartoflanej spore placki, na środek każdego kładę 2-3 łyżki nadzienia i formuję owalne kotlety.
  8. Smażę je z obu stron na złoty kolor.

Gotowe zrazy ziemniaczane serwuję w towarzystwie sosu grzybowego (może być również pieczarkowy) lub z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej