PrzepisProste przepisyMoja mama często robiła takie kluski. Mięciutkie jak chmurka

Moja mama często robiła takie kluski. Mięciutkie jak chmurka

Kluski na parze - Pyszności
Kluski na parze - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.02.2024 09:26, aktualizacja: 20.03.2024 11:12

Pampuchy, kluski na parze, parowańce - nazw jest mnóstwo, ale pyszne i mięciutkie bułeczki zasmakują każdemu. Moja mama robiła je często na obiad, zarówno do dań mięsnych jak i owocowych sosów. Z jej przepisem za każdym razem wychodzą mięciutkie i puszyste jak chmurka.

Kluski na parze to smak mojego dzieciństwa. Chociaż najbardziej lubiłam je w słodkim wydaniu, ze zblendowanymi truskawkami, to sprawdzą się również jako dodatek do mięsnego gulaszu czy potrawki z kurczaka. Wiele osób obawia się, że opadną. Ten błąd można jednak w prosty sposób wyeliminować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić puszyste kluski na parze?

Moja mama zawsze mówiła, że sekretem idealnych klusek na parze jest odpowiedni czas. Jeśli ciasto za długo rośnie przed parowaniem, pampuchy zdążą lekko podeschnąć. Skórka po ugotowaniu nie będzie już gładka i delikatna, a stanie się pomarszczona. Podobnie dzieje się, gdy kluski są gotowane na parze zbyt długo – optymalny czas to 10-12 minut.

Pampuchy
Pampuchy © Getty Images

Ważna jest też odległość od źródła pary. Zbyt bliskie umieszczenie klusek powoduje, że para jest zbyt gorąca. Pampuchy rosną wtedy bardzo szybko, a potem równie szybko opadają.

Jak gotować pampuchy?

Najlepiej sprawdzi się szeroki garnek o grubym dnie. Idealny będzie oczywiście specjalny garnek do gotowania na parze, ale jeśli go nie mamy, nie ma problemu. Możemy użyć zwykłego garnka i postawić na nim metalowy durszlak. Innym sposobem jest przykrycie naczynia ściereczką lub gazą, pamiętając o solidnym przymocowaniu materiału na brzegach garnka, np. sznurkiem.

Pampuchy z sosem owocowym
Pampuchy z sosem owocowym© Materiały prywatne

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce rozpuść drożdże w cukrze. Dodaj 4-5 łyżek ciepłego mleka i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 minut.
  2. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj masło, jajka, sól i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj składniki, a następnie stopniowo dodawaj mleko, cały czas wyrabiając ciasto. Wyrób je dokładnie, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono co najmniej podwoić swoją objętość, co potrwa około godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką.
  5. Wycinaj szklanką z ciasta małe kawałki, a następnie ręcznie formuj je w bułeczki.
  6. Kluski gotuj na parze przez 10 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także