Do gotowania na parze nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Sięgnij po folię aluminiową
Gotowanie na parze bez specjalnego sprzętu i sitka jest jak najbardziej możliwe. Wykorzystaj ten tani patent z folią aluminiową.
22.04.2023 19:15
Fani zdrowego odżywiania od lat głoszą, że gotowanie na parze to jedna z najlepszych form przyrządzania posiłków. Kiedy kalendarze wskazują nam, że nadchodzą wiosenne i letnie dni, w naszej kuchni częściej goszczą lekkie, dietetyczne potrawy. Zanim jednak pobiegniesz po specjalny sprzęt, zobacz, jak możesz przygotować jedzenie na parze bez specjalnych garnków i urządzeń.
Czy gotowanie na parze jest zdrowe?
Podczas takiego gotowania temperatura nie przekracza zwykle 110 st. Celsjusza. Pozwala to na zachowanie wartości odżywczych przygotowywanego posiłku. Sole mineralne nie uwalniają się do wody, a danie zachowuje swój naturalny kolor, dzięki czemu ma dodatkowe walory estetyczne. Gotowanie przy pomocy pary pozwala również wyeliminować tłuste potrawy i smażenie na oleju ze swojej diety, dzięki czemu obniżamy kaloryczność dań i dbamy lepiej o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Dietetycy jednogłośnie mówią, że gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków.
Przyrządzanie posiłków na parze pozwala też na oszczędzanie prądu, a tym samym przyczynia się do obniżenia naszych rachunków. Parowary są bardzo efektywne energetycznie, a dodatkowo pozwalają oszczędzić nie tylko pieniądze, ale również nasz czas.
Prosty patent z folią aluminiową
Jeśli wpadł ci w oku przepis na posiłek przyrządzany na parze, ale wydaje ci się, że nie masz do tego odpowiedniego sprzętu - przejrzyj dobrze zawartość kuchennych szuflad. Z folii aluminiowej uformuj kulki wielkości pięści, zgniatając je tak, aby błyszcząca strona znalazła się na zewnątrz. Na kuchence rozgrzej patelnie, wrzuć przygotowane kulki i wyłącz palnik. Na kulkach połóż żaroodporne naczynie, talerz lub miskę i umieść w nim jedzenie, które chcesz przygotować. Na patelnię wlej wodę do połowy wysokości kulek i przykryj dopasowaną pokrywką. Włącz palnik i podgrzewaj całość na niedużym ogniu. Po ok. 10 minutach powinna pojawić się para wodna, która umożliwi ugotowanie twojej potrawy.
Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku: