Do gotowania na parze nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Sięgnij po folię aluminiową

Gotowanie na parze bez specjalnego sprzętu i sitka jest jak najbardziej możliwe. Wykorzystaj ten tani patent z folią aluminiową.

Gotowanie na parze- Pyszności; źródło: CanvaGotowanie na parze- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Fani zdrowego odżywiania od lat głoszą, że gotowanie na parze to jedna z najlepszych form przyrządzania posiłków. Kiedy kalendarze wskazują nam, że nadchodzą wiosenne i letnie dni, w naszej kuchni częściej goszczą lekkie, dietetyczne potrawy. Zanim jednak pobiegniesz po specjalny sprzęt, zobacz, jak możesz przygotować jedzenie na parze bez specjalnych garnków i urządzeń.

Czy gotowanie na parze jest zdrowe?

Podczas takiego gotowania temperatura nie przekracza zwykle 110 st. Celsjusza. Pozwala to na zachowanie wartości odżywczych przygotowywanego posiłku. Sole mineralne nie uwalniają się do wody, a danie zachowuje swój naturalny kolor, dzięki czemu ma dodatkowe walory estetyczne. Gotowanie przy pomocy pary pozwala również wyeliminować tłuste potrawy i smażenie na oleju ze swojej diety, dzięki czemu obniżamy kaloryczność dań i dbamy lepiej o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Dietetycy jednogłośnie mówią, że gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków.

Gotowanie na parze- Pyszności; źródło: Canva
Gotowanie na parze- Pyszności; źródło: Canva

Przyrządzanie posiłków na parze pozwala też na oszczędzanie prądu, a tym samym przyczynia się do obniżenia naszych rachunków. Parowary są bardzo efektywne energetycznie, a dodatkowo pozwalają oszczędzić nie tylko pieniądze, ale również nasz czas.

Prosty patent z folią aluminiową

Jeśli wpadł ci w oku przepis na posiłek przyrządzany na parze, ale wydaje ci się, że nie masz do tego odpowiedniego sprzętu - przejrzyj dobrze zawartość kuchennych szuflad. Z folii aluminiowej uformuj kulki wielkości pięści, zgniatając je tak, aby błyszcząca strona znalazła się na zewnątrz. Na kuchence rozgrzej patelnie, wrzuć przygotowane kulki i wyłącz palnik. Na kulkach połóż żaroodporne naczynie, talerz lub miskę i umieść w nim jedzenie, które chcesz przygotować. Na patelnię wlej wodę do połowy wysokości kulek i przykryj dopasowaną pokrywką. Włącz palnik i podgrzewaj całość na niedużym ogniu. Po ok. 10 minutach powinna pojawić się para wodna, która umożliwi ugotowanie twojej potrawy.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje