Zamiast podać do obiadu, możesz zrobić z nich gofry. Smakują lepiej niż nad morzem

Gofry z ziemniaków to takie placki ziemniaczane, tyle że przyrządzone bez dużej ilości tłuszczu. To proste i wdzięczne danie - zrobisz je szybko i przy użyciu łatwo dostępnych składników. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, możesz zastąpić nimi świeże kartofle. W kwestii dodatków zaś postaw na klasyczne rozwiązania, np. śmietanę czy gulasz. 

ObrazekGofry z ziemniaków propozycja dania dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Przepisem na gofry na słono, a konkretniej - ziemniaczanymi goframi podzieliła się influencerka Monika Jabłońska (kamelemona). Wyglądają dobrze (jak to gofry) i smakują obłędnie. To świetne rozwiązanie na szybki i oryginalny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że dodasz do nich odrobinę śmietany i świeże zioła, sos grzybowy lub gulasz.

Placki ziemniaczane z gofrownicy? Dlaczego nie!

Jabłońska opublikowała wideo na TikToku, w którym pokazuje, jak zrobić szybki i smaczny obiad z ziemniaków przy użyciu gofrownicy. Ciasto przygotowane na tę samą modłę jak na placki ziemniaczane wystarczy upiec w gofrownicy. Ziemniaczane gofry są lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku pozostają delikatne. Tak przygotowane możesz podać z dowolnym dressingiem, np. śmietanowym czy czosnkowym lub sosem na ciepło.

Danie to przygotujesz również z gotowanych ziemniaków, które np. zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy zmielić je w maszynce, przepuścić przez praskę bądź ugnieść tłuczkiem na purée. Do tak przygotowanych wystarczy dodać mąkę, jajka i przyprawy oraz opcjonalnie - zeszkloną cebulę. Przepis na ziemniaczane gofry znajdziesz poniżej.

Obrazek
Z ziemniaków zrobisz pyszne gofry - Pyszności; Fot. TikTok: kamelemona (screenshot)

Gofry z ziemniaków. Przepis

Składniki:

  • 4 ziemniaki (świeże lub ugotowane),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół cebuli,
  • sól, pieprz,
  • przyprawy według uznania, np. majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli ziemniaki są ugotowane, zmiel na gładką masę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę.
  3. Do utartych ziemniaków dodaj ostudzoną zeszkloną cebulę, mąkę, jajko i przyprawy.
  4. Ciasto piecz tak samo, jak to na klasyczne gofry.

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre