Zamiast podać do obiadu, możesz zrobić z nich gofry. Smakują lepiej niż nad morzem

Gofry z ziemniaków to takie placki ziemniaczane, tyle że przyrządzone bez dużej ilości tłuszczu. To proste i wdzięczne danie - zrobisz je szybko i przy użyciu łatwo dostępnych składników. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, możesz zastąpić nimi świeże kartofle. W kwestii dodatków zaś postaw na klasyczne rozwiązania, np. śmietanę czy gulasz. 

ObrazekGofry z ziemniaków propozycja dania dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepisem na gofry na słono, a konkretniej - ziemniaczanymi goframi podzieliła się influencerka Monika Jabłońska (kamelemona). Wyglądają dobrze (jak to gofry) i smakują obłędnie. To świetne rozwiązanie na szybki i oryginalny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że dodasz do nich odrobinę śmietany i świeże zioła, sos grzybowy lub gulasz.

Placki ziemniaczane z gofrownicy? Dlaczego nie!

Jabłońska opublikowała wideo na TikToku, w którym pokazuje, jak zrobić szybki i smaczny obiad z ziemniaków przy użyciu gofrownicy. Ciasto przygotowane na tę samą modłę jak na placki ziemniaczane wystarczy upiec w gofrownicy. Ziemniaczane gofry są lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku pozostają delikatne. Tak przygotowane możesz podać z dowolnym dressingiem, np. śmietanowym czy czosnkowym lub sosem na ciepło.

Danie to przygotujesz również z gotowanych ziemniaków, które np. zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy zmielić je w maszynce, przepuścić przez praskę bądź ugnieść tłuczkiem na purée. Do tak przygotowanych wystarczy dodać mąkę, jajka i przyprawy oraz opcjonalnie - zeszkloną cebulę. Przepis na ziemniaczane gofry znajdziesz poniżej.

Obrazek
Z ziemniaków zrobisz pyszne gofry - Pyszności; Fot. TikTok: kamelemona (screenshot)

Gofry z ziemniaków. Przepis

Składniki:

  • 4 ziemniaki (świeże lub ugotowane),
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • pół cebuli,
  • sól, pieprz,
  • przyprawy według uznania, np. majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli ziemniaki są ugotowane, zmiel na gładką masę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę.
  3. Do utartych ziemniaków dodaj ostudzoną zeszkloną cebulę, mąkę, jajko i przyprawy.
  4. Ciasto piecz tak samo, jak to na klasyczne gofry.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów