Zamiast podać do obiadu, możesz zrobić z nich gofry. Smakują lepiej niż nad morzem
14.07.2023 18:17, aktual.: 15.07.2023 11:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gofry z ziemniaków to takie placki ziemniaczane, tyle że przyrządzone bez dużej ilości tłuszczu. To proste i wdzięczne danie - zrobisz je szybko i przy użyciu łatwo dostępnych składników. Jeśli masz ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego, możesz zastąpić nimi świeże kartofle. W kwestii dodatków zaś postaw na klasyczne rozwiązania, np. śmietanę czy gulasz.
Przepisem na gofry na słono, a konkretniej - ziemniaczanymi goframi podzieliła się influencerka Monika Jabłońska (kamelemona). Wyglądają dobrze (jak to gofry) i smakują obłędnie. To świetne rozwiązanie na szybki i oryginalny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że dodasz do nich odrobinę śmietany i świeże zioła, sos grzybowy lub gulasz.
Placki ziemniaczane z gofrownicy? Dlaczego nie!
Jabłońska opublikowała wideo na TikToku, w którym pokazuje, jak zrobić szybki i smaczny obiad z ziemniaków przy użyciu gofrownicy. Ciasto przygotowane na tę samą modłę jak na placki ziemniaczane wystarczy upiec w gofrownicy. Ziemniaczane gofry są lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku pozostają delikatne. Tak przygotowane możesz podać z dowolnym dressingiem, np. śmietanowym czy czosnkowym lub sosem na ciepło.
Danie to przygotujesz również z gotowanych ziemniaków, które np. zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy zmielić je w maszynce, przepuścić przez praskę bądź ugnieść tłuczkiem na purée. Do tak przygotowanych wystarczy dodać mąkę, jajka i przyprawy oraz opcjonalnie - zeszkloną cebulę. Przepis na ziemniaczane gofry znajdziesz poniżej.
Gofry z ziemniaków. Przepis
Składniki:
- 4 ziemniaki (świeże lub ugotowane),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół cebuli,
- sól, pieprz,
- przyprawy według uznania, np. majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa,
- olej.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli ziemniaki są ugotowane, zmiel na gładką masę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę.
- Do utartych ziemniaków dodaj ostudzoną zeszkloną cebulę, mąkę, jajko i przyprawy.
- Ciasto piecz tak samo, jak to na klasyczne gofry.