Nagranie obiegło internet. Tak się teraz gotuje kalafiora

Mogłoby się wydawać w teorii, że gotowanie kalafiora to nic trudnego. Kiedy jednak przechodzimy do praktyki, nagle pojawiają się nieprzewidziane problemy. Jak ich uniknąć? I o czym warto pamiętać przy gotowaniu kalafiora? Zaraz wszystko stanie się jasne!

ObrazekGotowany kalafior w panierce/źródło: TikTok/https://www.tiktok.com/@szefowa.kuchni/video/7118510752092179717
Marzena Pęcak

Na samym wstępie muszę coś wyznać. Jestem ogromną fanką kalafiora. I mam tak już od dziecka, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam ugotowanego kalafiora w panierce z bułki tartej i masełka. Mogę spokojnie stwierdzić, że przepadłam po pierwszym kęsie. I sytuacja ta nie zmieniła się do dziś.

Białe warzywo bardzo często gości w moim menu w przeróżnej formie. Najczęściej jednak je po prostu gotuje. I choć przez wiele lat myślałam, że robię to w prawidłowy sposobów, okazało się, że na naukę nigdy nie jest za późno. Chcesz poznać szczegóły? Przeczytaj ten artykuł do końca, a na pewno nie pożałujesz.

Obrazek
Kalafior w kuchni/źródło: 1195798, pixabay

Pomocny instruktaż pobił internet

Podczas przeglądania filmików na TikToku natrafiłam na bardzo pomocny instruktaż. Dotyczył on oczywiście odpowiedniego przygotowania i podania kalafiora. Materiał umieściła na tej platformie jedna z jego użytkowniczek - @szefowa.kuchni. Kobieta w przystępny i przyjemny sposób pokazała, w jaki sposób gotuje kalafiora w swoim domu.

I jak się okazało, takiego materiału brakowało w sieci, bo jej film stał się prawdziwym viralem. I w sumie nie ma się co dziwić. Bo wystarczy tylko raz spojrzeć na kalafiora przygotowanego przez tiktokerkę, aby od razu zgłodnieć. Warzywo z panierką z bułki tartej i masła w jej wykonaniu to prawdziwe mistrzostwo.

Jak najlepiej gotować kalafiora?

W czym tkwi sekret Szefowej Kuchni? Otóż Szefowa Kuchni gotuje kalafiora w wodzie z dodatkiem mleka. Do 2-3 litrów wody dodaje dokładnie 250 ml mleka. I to właśnie dzięki temu produktowi, kalafior w trakcie gotowania nie traci swojego pięknego koloru. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dzięki obecności mleka w garnku kalafior nie wydziela również specyficznego zapachu, który nie dla wszystkich jest przyjemny.

Szefowa Kuchni wkłada warzywo do garnka dopiero po zagotowaniu mieszanki. Następnie dodaje do garnka po 2 łyżeczki soli i cukru, po czym gotuje kalafiora przez 15 minut.

W międzyczasie robi również panierkę. W tym celu rumieni na patelni 2 kopiate łyżki bułki tartej i łączy ją z 50 g masła. Na ugotowanym kalafiorze umiesza domowej roboty panierkę i gotowe! Można się zajadać pyszną przekąską bez grama mięsa. Uwielbiam takie przepisy, a ty? Jeśli chcesz obejrzeć całe nagranie, znajdziesz je poniżej.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok