PrzepisNagranie obiegło internet. Tak się teraz gotuje kalafiora

Nagranie obiegło internet. Tak się teraz gotuje kalafiora

Mogłoby się wydawać w teorii, że gotowanie kalafiora to nic trudnego. Kiedy jednak przechodzimy do praktyki, nagle pojawiają się nieprzewidziane problemy. Jak ich uniknąć? I o czym warto pamiętać przy gotowaniu kalafiora? Zaraz wszystko stanie się jasne!

Gotowany kalafior w panierce/źródło: TikTok/https://www.tiktok.com/@szefowa.kuchni/video/7118510752092179717
Gotowany kalafior w panierce/źródło: TikTok/https://www.tiktok.com/@szefowa.kuchni/video/7118510752092179717
Marzena Pęcak

14.07.2023 17:00

Na samym wstępie muszę coś wyznać. Jestem ogromną fanką kalafiora. I mam tak już od dziecka, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam ugotowanego kalafiora w panierce z bułki tartej i masełka. Mogę spokojnie stwierdzić, że przepadłam po pierwszym kęsie. I sytuacja ta nie zmieniła się do dziś.

Białe warzywo bardzo często gości w moim menu w przeróżnej formie. Najczęściej jednak je po prostu gotuje. I choć przez wiele lat myślałam, że robię to w prawidłowy sposobów, okazało się, że na naukę nigdy nie jest za późno. Chcesz poznać szczegóły? Przeczytaj ten artykuł do końca, a na pewno nie pożałujesz.

Kalafior w kuchni/źródło: 1195798, pixabay
Kalafior w kuchni/źródło: 1195798, pixabay

Pomocny instruktaż pobił internet

Podczas przeglądania filmików na TikToku natrafiłam na bardzo pomocny instruktaż. Dotyczył on oczywiście odpowiedniego przygotowania i podania kalafiora. Materiał umieściła na tej platformie jedna z jego użytkowniczek - @szefowa.kuchni. Kobieta w przystępny i przyjemny sposób pokazała, w jaki sposób gotuje kalafiora w swoim domu.

I jak się okazało, takiego materiału brakowało w sieci, bo jej film stał się prawdziwym viralem. I w sumie nie ma się co dziwić. Bo wystarczy tylko raz spojrzeć na kalafiora przygotowanego przez tiktokerkę, aby od razu zgłodnieć. Warzywo z panierką z bułki tartej i masła w jej wykonaniu to prawdziwe mistrzostwo.

Jak najlepiej gotować kalafiora?

W czym tkwi sekret Szefowej Kuchni? Otóż Szefowa Kuchni gotuje kalafiora w wodzie z dodatkiem mleka. Do 2-3 litrów wody dodaje dokładnie 250 ml mleka. I to właśnie dzięki temu produktowi, kalafior w trakcie gotowania nie traci swojego pięknego koloru. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Dzięki obecności mleka w garnku kalafior nie wydziela również specyficznego zapachu, który nie dla wszystkich jest przyjemny.

Szefowa Kuchni wkłada warzywo do garnka dopiero po zagotowaniu mieszanki. Następnie dodaje do garnka po 2 łyżeczki soli i cukru, po czym gotuje kalafiora przez 15 minut.

W międzyczasie robi również panierkę. W tym celu rumieni na patelni 2 kopiate łyżki bułki tartej i łączy ją z 50 g masła. Na ugotowanym kalafiorze umiesza domowej roboty panierkę i gotowe! Można się zajadać pyszną przekąską bez grama mięsa. Uwielbiam takie przepisy, a ty? Jeśli chcesz obejrzeć całe nagranie, znajdziesz je poniżej.

Wybrane dla Ciebie