Placki ziemniaczane ciemnieją? Prawdopodobnie popełniłeś jeden błąd

Ciemne, nieapetyczne wyglądające placki ziemniaczane to nic dobrego. I chociaż, obiektywnie rzecz ujmując, ten efekt nie zmienia ich smaku, to naturalnym odruchem jest to, że takie placki gorzej smakują. Mówi się przecież, że jemy nie tylko ustami, ale również oczami. Na szczęście możesz tego w bardzo prosty sposób uniknąć. 

ObrazekCo zrobić, żeby masa na placki ziemniaczane nie robiła się ciemna? - Pyszności; fot. Adobe Stock

Pomimo tego, że różnego rodzaju placki warzywne cieszą się aktualnie dużym wzrostem popularności (koniecznie zobacz ten przepis na placki z kalafiora) to właśnie ich ziemniaczana odmiana jest nadal najczęściej przygotowywana w polskich domach. Pyszne, chrupiące, z odrobiną śmietany i cukru albo wytrawne, z wędzonym łososiem lub gulaszem — nic dziwnego, że cieszą się taką popularnością. Niezależnie od sposobu ich podania obowiązują je te same zasady.

Obrazek
Placki ziemniaczane - kto ich nie kocha? - Pyszności; foto: Canva

Jedną z nich jest oczywiście kolor placków. Tarte ziemniaki są bowiem wyjątkowo wrażliwym produktem, który — jeśli o niego nie zadbamy — już po chwili stanie się ciemny i nieapetyczny. Dlaczego tak się dzieje? I jak tego uniknąć? Odpowiedzi na oba pytania są banalnie proste.

Dlaczego ziemniaki ciemnieją?

Wyjaśnienie nieapetycznego procesu ciemnienia startych ziemniaków leży u podstaw chemii. Otóż to popularne warzywo zawiera enzym — oksydazę polifenolową — który wyjątkowo szybko reaguje z tlenem, w następstwie czego zmienia kolor ziemniaków. To zjawisko dotyczy nie tylko ich tartej wersji. Całe, obrane ziemniaki też dość szybko ciemnieją. W takim przypadku wystarczy zalać je zimną wodą. A co zrobić, żeby masa ziemniaczana na placki nie stała się okropnie czarna?

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Istnieją trzy sprawdzone sposoby na to, żeby starte ziemniaki nie zmieniły swojego ładnego, żółtego koloru. Koniecznie zastosuj je zwłaszcza wtedy, gdy masę ziemniaczaną na placki przygotowujesz z wyprzedzeniem, a za smażenie weźmiesz się dopiero za jakiś czas. W takiej sytuacji to absolutna konieczność, inaczej placki wyjdą ciemne i nieapetycznie wyglądające.

Obrazek
Ciemniejące placki ziemniaczane? Nigdy więcej - Pyszności; foto: Canva
  1. Śmietana. Już jej niewielka ilość skutecznie spowolni proces ciemnienia ziemniaków. Co więcej, nie tylko nie zepsuje ona smaku placków, ale nawet sprawi, że będą smaczniejsze.
  2. Sok z cytryny. Jeśli z różnych powodów nie chcesz używać śmietany, zastosuj sok z cytryny. Neutralizuje działanie utleniania, ale też zmienia smak potrawy. Lepiej z tym nie przesadzać.
  3. Mąka. Kiedy twoja masa na placki będzie już gotowa, oprósz ją z wierzchu mąką. Utworzy ona formę ochronną, oddzielającą enzymy ziemniaczane od tlenu. Tu również nie powinno się przesadzać z ilością, bo później może być problem z konsystencją placków. A jeśli szukasz sposobu na ich idealną chrupkość, koniecznie zajrzyj jeszcze do innego naszego artykułu!
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson