Aromatyczna rolada z pieczonymi ziemniakami. Prosty i szybki pomysł na obiad prosto z piekarnika

Pomysłów na smaczny obiad nigdy nie jest za wiele. A kiedy jeszcze można podać go w ciekawy sposób i zbytnio się przy nim nie napracować, to już w ogóle sztos. I taka jest właśnie pyszna rolada z piekarnika.

Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadekTakiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Jeśli jesteś już zmęczony smażeniem na okrągło mielonych i gotowaniem ziemniaków, postaw na zupełnie inne rozwiązanie. Prawdziwą ucztę dla całej rodziny zrobisz na bazie produktów, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Wystarczy, że upieczesz roladę drobiową i podasz z fantastycznymi ziemniaki. Cały obiad przygotujesz w piekarniku, nie będziesz więc musiał stać przy kuchence pół dnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z piekarnika. Ten przepis to niezawodny patent na prawdziwą ucztę

Drobiowa rolada w rozmiarze XXL w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Gotowy pomysł na smaczny obiad na każdą okazję

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 namoczona w mleku bułka pszenna,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 80 g żółtego sera,
  • 7 plastrów boczku,
  • 1 kg małych ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Rozpoczynam od połączenia mielonego indyka z bułką namoczoną w mleku. Do miski dodaję również drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz. 

Zaczynam od zrobienia mieszanki z mielonym indykiem
Zaczynam od zrobienia mięsnej masy © Licencjodawca | Pyszności

Zawartość miski dokładnie wyrabiam rękami, aby zebrane w środku składniki dobrze się połączyły. 

Krok 2. Następnie zajmuję się filetami z kurczaka, które dzielę na pół, po czym rozbijam na cienkie placki przy pomocy tłuczka do mięsa. Rozbite kawałki mięsa przekładam na papier do pieczenia.

Po chwili zajmuję się kurczakiem
Filety z kurczaka rozbijam tłuczkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Doprawiam solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dopiero wtedy przekładam na kurczaka masę z mielonego indyka. Idealnym dopełnieniem w tym przypadku są dwa kawałki żółtego sera

W przepisie nie zabraknie również serowych kęsków
W przepisie nie zabraknie również serowych kęsków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie zwijam konstrukcję w ciasną roladę. Dodatkowo owijam ją plastrami boczku, po czym szczelnie zamykam w papierze do pieczenia i przekładam na blachę. 

Mięso jest już dobrze zabezpieczone
Mięso jest już dobrze zabezpieczone © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dookoła rolady rozsypuję ziemniaki, które kroję wcześniej na mniejsze kawałki. Warzywa polewam delikatnie olejem roślinnym i doprawiam do smaku solą oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam blachę z roladą i ziemniakami do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.

Czas na wizytę w piekarniku
Blachę z roladą i ziemniakami umieszczam w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie dekoruję świeżą natką pietruszki i podaję na ciepło. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości