Aromatyczna rolada z pieczonymi ziemniakami. Prosty i szybki pomysł na obiad prosto z piekarnika
Pomysłów na smaczny obiad nigdy nie jest za wiele. A kiedy jeszcze można podać go w ciekawy sposób i zbytnio się przy nim nie napracować, to już w ogóle sztos. I taka jest właśnie pyszna rolada z piekarnika.
14.04.2024 | aktual.: 14.04.2024 12:07
Jeśli jesteś już zmęczony smażeniem na okrągło mielonych i gotowaniem ziemniaków, postaw na zupełnie inne rozwiązanie. Prawdziwą ucztę dla całej rodziny zrobisz na bazie produktów, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Wystarczy, że upieczesz roladę drobiową i podasz z fantastycznymi ziemniaki. Cały obiad przygotujesz w piekarniku, nie będziesz więc musiał stać przy kuchence pół dnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drobiowa rolada w rozmiarze XXL w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Gotowy pomysł na smaczny obiad na każdą okazję
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 namoczona w mleku bułka pszenna,
- ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 80 g żółtego sera,
- 7 plastrów boczku,
- 1 kg małych ziemniaków,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Rozpoczynam od połączenia mielonego indyka z bułką namoczoną w mleku. Do miski dodaję również drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
Zawartość miski dokładnie wyrabiam rękami, aby zebrane w środku składniki dobrze się połączyły.
Krok 2. Następnie zajmuję się filetami z kurczaka, które dzielę na pół, po czym rozbijam na cienkie placki przy pomocy tłuczka do mięsa. Rozbite kawałki mięsa przekładam na papier do pieczenia.
Krok 3. Doprawiam solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dopiero wtedy przekładam na kurczaka masę z mielonego indyka. Idealnym dopełnieniem w tym przypadku są dwa kawałki żółtego sera.
Krok 4. Następnie zwijam konstrukcję w ciasną roladę. Dodatkowo owijam ją plastrami boczku, po czym szczelnie zamykam w papierze do pieczenia i przekładam na blachę.
Krok 5. Dookoła rolady rozsypuję ziemniaki, które kroję wcześniej na mniejsze kawałki. Warzywa polewam delikatnie olejem roślinnym i doprawiam do smaku solą oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam blachę z roladą i ziemniakami do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
Krok 6. Gotowe danie dekoruję świeżą natką pietruszki i podaję na ciepło. I to wszystko, smacznego!