Aromatyczna rolada z pieczonymi ziemniakami. Prosty i szybki pomysł na obiad prosto z piekarnika

Pomysłów na smaczny obiad nigdy nie jest za wiele. A kiedy jeszcze można podać go w ciekawy sposób i zbytnio się przy nim nie napracować, to już w ogóle sztos. I taka jest właśnie pyszna rolada z piekarnika.

Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadekTakiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Marzena Pęcak

Jeśli jesteś już zmęczony smażeniem na okrągło mielonych i gotowaniem ziemniaków, postaw na zupełnie inne rozwiązanie. Prawdziwą ucztę dla całej rodziny zrobisz na bazie produktów, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Wystarczy, że upieczesz roladę drobiową i podasz z fantastycznymi ziemniaki. Cały obiad przygotujesz w piekarniku, nie będziesz więc musiał stać przy kuchence pół dnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z piekarnika. Ten przepis to niezawodny patent na prawdziwą ucztę

Drobiowa rolada w rozmiarze XXL w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Gotowy pomysł na smaczny obiad na każdą okazję

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 namoczona w mleku bułka pszenna,
  • ⅓ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 80 g żółtego sera,
  • 7 plastrów boczku,
  • 1 kg małych ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Rozpoczynam od połączenia mielonego indyka z bułką namoczoną w mleku. Do miski dodaję również drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz. 

Zaczynam od zrobienia mieszanki z mielonym indykiem
Zaczynam od zrobienia mięsnej masy © Licencjodawca | Pyszności

Zawartość miski dokładnie wyrabiam rękami, aby zebrane w środku składniki dobrze się połączyły. 

Krok 2. Następnie zajmuję się filetami z kurczaka, które dzielę na pół, po czym rozbijam na cienkie placki przy pomocy tłuczka do mięsa. Rozbite kawałki mięsa przekładam na papier do pieczenia.

Po chwili zajmuję się kurczakiem
Filety z kurczaka rozbijam tłuczkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Doprawiam solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dopiero wtedy przekładam na kurczaka masę z mielonego indyka. Idealnym dopełnieniem w tym przypadku są dwa kawałki żółtego sera

W przepisie nie zabraknie również serowych kęsków
W przepisie nie zabraknie również serowych kęsków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie zwijam konstrukcję w ciasną roladę. Dodatkowo owijam ją plastrami boczku, po czym szczelnie zamykam w papierze do pieczenia i przekładam na blachę. 

Mięso jest już dobrze zabezpieczone
Mięso jest już dobrze zabezpieczone © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dookoła rolady rozsypuję ziemniaki, które kroję wcześniej na mniejsze kawałki. Warzywa polewam delikatnie olejem roślinnym i doprawiam do smaku solą oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam blachę z roladą i ziemniakami do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.

Czas na wizytę w piekarniku
Blachę z roladą i ziemniakami umieszczam w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie dekoruję świeżą natką pietruszki i podaję na ciepło. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe