Wiesz, ile jaj dodać do mielonych? Ta prosta zasada sprawi, że wyjdą idealne

Jajka w recepturze na kotlety mielone odgrywają wyjątkowo ważną rolę, dlatego warto wiedzieć, ile dokładnie powinno się ich tam znaleźć. Zasada jest banalnie prosta i z całą pewnością zapamiętasz ją bez najmniejszego problemu.

Kotlety mielone. Ile jajek do masy?Kotlety mielone. Ile jajek do masy?
Źródło zdjęć: © Canva | taden

Kotlety mielone to potrawa, bez której większość z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni. Ich przygotowania uczymy się od maleńkości, i chociaż w każdym domu robi się to w odrobinę inny sposób, to ostatecznie wszyscy zgadzamy się co do tego, że za sukcesem mielonych stoi ich soczystość, miękkość i odpowiednie doprawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zielony makaron. Idealnie sprawdzi się na Dzień Świętego Patryka

Żeby osiągnąć taki "wynik", masa mięsna na kotlety mielone zawiera różne nieprzypadkowe składniki. Każdy z nich jest odpowiedzialny za inny efekt potrawy. Namoczona w mleku bułka dba o odpowiednio puszystą konsystencję, podsmażona cebula za soczystość, a jajka — za spojenie masy w całość. Pytanie brzmi: ile użyć tych ostatnich? Zasada jest banalnie prosta.

Jajka w kotletach mielonych

Przygotowując kotlety mielone, warto o tym pamiętać. Odpowiednią ilością jajek w stosunku do całej masy jest jedna sztuka na pół kilograma użytego mięsa mielonego. Tylko tyle i aż tyle. Trzymanie się tej proporcji zapewni nam kotlety mielone o idealnej strukturze. Jej przekroczenie może natomiast sprawić, że mielone wyjdą zbyt twarde. Tak, to ten sam "casus" co w przypadku pierogów.

Kotlety mielone mogą przybierać różne kształty, ale zawsze powinny być soczyste i miękkie w środku
Kotlety mielone mogą przybierać różne kształty, ale zawsze powinny być soczyste i miękkie w środku © Canva

A może kotlety mielone bez jajek?

Wiele osób rezygnuje z niektórych dodatków do masy mięsnej na kotlety mielone. Powody są różne: autorskie receptury, nietolerancje pokarmowe... Z tego też powodu w internecie można znaleźć mnóstwo praktycznych substytutów zarówno dla cebuli, jak i namoczonej bułki i w końcu jajek.

Według nas dobrych zamienników jajek w przepisie na kotlety mielone jest kilka. Dobrze sprawdza się tu namoczone siemię lniane lub po prostu skorzystanie z nieco większej ilości bułki tartej. Niektórzy stosują w tym celu również skrobię ziemniaczaną. Sprawdzonym sposobem jest też dolanie do masy mięsnej odrobiny zimnej wody, która wniknie w strukturę i sklei ją niemal w tym samym stopniu, co jajka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników