Błędy podczas smażenia kotletów mielonych, jakie popełniamy najczęściej. To one rujnują ich smak
Jak przygotować kotlety mielone, co zrobić, żeby nie wyciekała z nich woda? Zobacz najczęściej popełniane błędy podczas smażenia kotletów i nie popełniaj ich dłużej w swojej kuchni.
28.11.2022 | aktual.: 30.11.2022 11:56
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który gości na stałe w naszych domach. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, dzięki czemu świetnie sprawdzają się na szybki obiad. W naszym rodzinnym domu obowiązkowo mielone serwowano w towarzystwie buraczków i tłuczonych ziemniaków. To właśnie prostota potrafi czasem przysporzyć trochę niespodzianek. Poczytaliśmy, popytaliśmy, posmażyliśmy i w efekcie powstała lista błędów, których lepiej unikać.
#1 Bułka czy bułka tarta?
Są dwie szkoły robienia kotletów: jedna mówi o tym, żeby do środka dodawać bułkę tartą. Inna z kolei mówi o namoczeniu bułki i wrzuceniu jej w całości do mięsa. Wiele osób bułkę moczy w wodzie, co jest błędem. Zniszczy ona strukturę mięsa i może dodać nieprzyjemnego zapachu. Bułkę do mielonych zamaczaj zawsze w mleku- mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni.
Jeśli sięgasz po namoczoną bułkę- nie dodawaj już tartej. W przeciwnym wypadku Twoje kotlety będą zbite i twarde.
#2 Gotowe mielone
Chociaż gotowe, zmielone mięso poporcjowane w tackach to duże ułatwienie, to o wiele lepiej jest samodzielnie zmielić w domu kawałek łopatki. Dzięki temu dokładnie wiemy, co jest w środku.
#3 Błędy podczas smażenia kotletów- cebula i czosnek
Jednym ze składników kotletów mielonych jest cebula. Nie dodawaj jej w surowej formie. Podsmaż posiekane warzywo na patelni z olejem lub masłem aż się zarumieni. Nie zapominaj też o tym, aby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodatkowo wzbogaci on smak i aromat naszych kotletów.
#4 Za mała ilość oleju
Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Dzięki temu kotlety równomiernie się obsmażą. Wbrew pozorom, smażenie w dużej ilości tłuszczu sprawi, że kotlety nie pochłoną go też zbyt dużo.
#5 Zbyt dużo kotletów
Nie wrzucaj zbyt dużo kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne. Uzbrój się w odrobinę cierpliwości i smaż kotlety tak, aby każdy z nich miał swoją przestrzeń na patelni.
Dzięki tym prostym wskazówkom przygotujesz kotlety po prostu idealne. Miękkie, puszyste, z chrupiącą panierką- na sam myśl cieknie nam ślinka!
Przepis na gniecione, chrupiące ziemniaki znajdziesz na naszym kanale YouTube