Błędy podczas smażenia kotletów mielonych, jakie popełniamy najczęściej. To one rujnują ich smak

Jak przygotować kotlety mielone, co zrobić, żeby nie wyciekała z nich woda? Zobacz najczęściej popełniane błędy podczas smażenia kotletów i nie popełniaj ich dłużej w swojej kuchni.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- PysznościBłędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który gości na stałe w naszych domach. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, dzięki czemu świetnie sprawdzają się na szybki obiad. W naszym rodzinnym domu obowiązkowo mielone serwowano w towarzystwie buraczków i tłuczonych ziemniaków. To właśnie prostota potrafi czasem przysporzyć trochę niespodzianek. Poczytaliśmy, popytaliśmy, posmażyliśmy i w efekcie powstała lista błędów, których lepiej unikać.

#1 Bułka czy bułka tarta?

Są dwie szkoły robienia kotletów: jedna mówi o tym, żeby do środka dodawać bułkę tartą. Inna z kolei mówi o namoczeniu bułki i wrzuceniu jej w całości do mięsa. Wiele osób bułkę moczy w wodzie, co jest błędem. Zniszczy ona strukturę mięsa i może dodać nieprzyjemnego zapachu. Bułkę do mielonych zamaczaj zawsze w mleku- mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni.

Jeśli sięgasz po namoczoną bułkę- nie dodawaj już tartej. W przeciwnym wypadku Twoje kotlety będą zbite i twarde.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#2 Gotowe mielone

Chociaż gotowe, zmielone mięso poporcjowane w tackach to duże ułatwienie, to o wiele lepiej jest samodzielnie zmielić w domu kawałek łopatki. Dzięki temu dokładnie wiemy, co jest w środku.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#3 Błędy podczas smażenia kotletów- cebula i czosnek

Jednym ze składników kotletów mielonych jest cebula. Nie dodawaj jej w surowej formie. Podsmaż posiekane warzywo na patelni z olejem lub masłem aż się zarumieni. Nie zapominaj też o tym, aby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodatkowo wzbogaci on smak i aromat naszych kotletów.

Obrazek
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#4 Za mała ilość oleju

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Dzięki temu kotlety równomiernie się obsmażą. Wbrew pozorom, smażenie w dużej ilości tłuszczu sprawi, że kotlety nie pochłoną go też zbyt dużo.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#5 Zbyt dużo kotletów

Nie wrzucaj zbyt dużo kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne. Uzbrój się w odrobinę cierpliwości i smaż kotlety tak, aby każdy z nich miał swoją przestrzeń na patelni.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Dzięki tym prostym wskazówkom przygotujesz kotlety po prostu idealne. Miękkie, puszyste, z chrupiącą panierką- na sam myśl cieknie nam ślinka!

Przepis na gniecione, chrupiące ziemniaki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯