WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych, jakie popełniamy najczęściej. To one rujnują ich smak

Jak przygotować kotlety mielone, co zrobić, żeby nie wyciekała z nich woda? Zobacz najczęściej popełniane błędy podczas smażenia kotletów i nie popełniaj ich dłużej w swojej kuchni.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- PysznościBłędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który gości na stałe w naszych domach. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, dzięki czemu świetnie sprawdzają się na szybki obiad. W naszym rodzinnym domu obowiązkowo mielone serwowano w towarzystwie buraczków i tłuczonych ziemniaków. To właśnie prostota potrafi czasem przysporzyć trochę niespodzianek. Poczytaliśmy, popytaliśmy, posmażyliśmy i w efekcie powstała lista błędów, których lepiej unikać.

#1 Bułka czy bułka tarta?

Są dwie szkoły robienia kotletów: jedna mówi o tym, żeby do środka dodawać bułkę tartą. Inna z kolei mówi o namoczeniu bułki i wrzuceniu jej w całości do mięsa. Wiele osób bułkę moczy w wodzie, co jest błędem. Zniszczy ona strukturę mięsa i może dodać nieprzyjemnego zapachu. Bułkę do mielonych zamaczaj zawsze w mleku- mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni.

Jeśli sięgasz po namoczoną bułkę- nie dodawaj już tartej. W przeciwnym wypadku Twoje kotlety będą zbite i twarde.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#2 Gotowe mielone

Chociaż gotowe, zmielone mięso poporcjowane w tackach to duże ułatwienie, to o wiele lepiej jest samodzielnie zmielić w domu kawałek łopatki. Dzięki temu dokładnie wiemy, co jest w środku.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#3 Błędy podczas smażenia kotletów- cebula i czosnek

Jednym ze składników kotletów mielonych jest cebula. Nie dodawaj jej w surowej formie. Podsmaż posiekane warzywo na patelni z olejem lub masłem aż się zarumieni. Nie zapominaj też o tym, aby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodatkowo wzbogaci on smak i aromat naszych kotletów.

Obrazek
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#4 Za mała ilość oleju

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Dzięki temu kotlety równomiernie się obsmażą. Wbrew pozorom, smażenie w dużej ilości tłuszczu sprawi, że kotlety nie pochłoną go też zbyt dużo.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#5 Zbyt dużo kotletów

Nie wrzucaj zbyt dużo kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne. Uzbrój się w odrobinę cierpliwości i smaż kotlety tak, aby każdy z nich miał swoją przestrzeń na patelni.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Dzięki tym prostym wskazówkom przygotujesz kotlety po prostu idealne. Miękkie, puszyste, z chrupiącą panierką- na sam myśl cieknie nam ślinka!

Przepis na gniecione, chrupiące ziemniaki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać