Błędy podczas smażenia kotletów mielonych, jakie popełniamy najczęściej. To one rujnują ich smak

Jak przygotować kotlety mielone, co zrobić, żeby nie wyciekała z nich woda? Zobacz najczęściej popełniane błędy podczas smażenia kotletów i nie popełniaj ich dłużej w swojej kuchni.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- PysznościBłędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Ewa

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który gości na stałe w naszych domach. Ich przygotowanie jest szybkie i proste, dzięki czemu świetnie sprawdzają się na szybki obiad. W naszym rodzinnym domu obowiązkowo mielone serwowano w towarzystwie buraczków i tłuczonych ziemniaków. To właśnie prostota potrafi czasem przysporzyć trochę niespodzianek. Poczytaliśmy, popytaliśmy, posmażyliśmy i w efekcie powstała lista błędów, których lepiej unikać.

#1 Bułka czy bułka tarta?

Są dwie szkoły robienia kotletów: jedna mówi o tym, żeby do środka dodawać bułkę tartą. Inna z kolei mówi o namoczeniu bułki i wrzuceniu jej w całości do mięsa. Wiele osób bułkę moczy w wodzie, co jest błędem. Zniszczy ona strukturę mięsa i może dodać nieprzyjemnego zapachu. Bułkę do mielonych zamaczaj zawsze w mleku- mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni.

Jeśli sięgasz po namoczoną bułkę- nie dodawaj już tartej. W przeciwnym wypadku Twoje kotlety będą zbite i twarde.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#2 Gotowe mielone

Chociaż gotowe, zmielone mięso poporcjowane w tackach to duże ułatwienie, to o wiele lepiej jest samodzielnie zmielić w domu kawałek łopatki. Dzięki temu dokładnie wiemy, co jest w środku.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#3 Błędy podczas smażenia kotletów- cebula i czosnek

Jednym ze składników kotletów mielonych jest cebula. Nie dodawaj jej w surowej formie. Podsmaż posiekane warzywo na patelni z olejem lub masłem aż się zarumieni. Nie zapominaj też o tym, aby dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodatkowo wzbogaci on smak i aromat naszych kotletów.

Obrazek
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#4 Za mała ilość oleju

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Dzięki temu kotlety równomiernie się obsmażą. Wbrew pozorom, smażenie w dużej ilości tłuszczu sprawi, że kotlety nie pochłoną go też zbyt dużo.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

#5 Zbyt dużo kotletów

Nie wrzucaj zbyt dużo kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne. Uzbrój się w odrobinę cierpliwości i smaż kotlety tak, aby każdy z nich miał swoją przestrzeń na patelni.

Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych- Pyszności

Dzięki tym prostym wskazówkom przygotujesz kotlety po prostu idealne. Miękkie, puszyste, z chrupiącą panierką- na sam myśl cieknie nam ślinka!

Przepis na gniecione, chrupiące ziemniaki znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu